Vi Bilägares forum

F1

F1

Nu är det äntligen dags, om några minuter går starten för årets första lopp och det verkar som det finns en chans att det blir jämnare i år än vad det varit på länge.
Nu måste jag ju erkänna att mitt intresse för motorsport i allmänhet och F1 i synnerhet antagligen är avsevärt större än det är för de flesta av ViBs läsare som ju verkar mer intresserade att spara några ml bränsle per mil eller om bränsle värmaren går eller inte och det är väl inget fel med det.
Men som den miljöbuse jag är så älskar jag ljudet från tusentals hk som bränner upp en mängd bränsle i en avsevärd fart enbart till mitt och hundratusentals andra stollars glädje, men egentligen helt i onödan!

Uppdaterat: 2021-03-28 16:50
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Kommentarer

Men Prestigelös: I fotboll, ishockey, handboll med flera lagsporter är kroppskontakt oundviklig (och därmed också skador), men i en fartsport som F1 pratar vi om höga hastigheter, enorma krafter i rörelse, hundratals omkomna genom åren med mera. Då kör man inte på en medtävlande med flit - om man inte heter Schumacher, vill säga ... Och när det gäller Snooker råder det ett totalt krav på uppförande, där minsta humörurflippning omedelbart leder till en varning. Nu pratar vi gentlemannasport på högsta nivå!

Uppdaterat: 2021-05-14 15:22
Vissa personer är födda grälsjuka. Släpp dem och gå vidare. Dessutom: Om du inte tillåter folk att inte respektera dig, kommer de snart att börja betrakta dig som konstig. DET är konstigt.

Du kan inte jämföra snooker(!) med motorsport. Har du ens kollat på STCC, motoGP eller F1? Det är ganska vanligt att de har ”kropps”kontakt.

Uppdaterat: 2021-05-14 16:02

Griskörningar är skönt nog nästan ickeexisterande numera i F1, en återgång till hur det brukade se ut fram till 80-talet. Bra att FIA även gått in och styrt upp när förare inte lämnar utrymme på rakor mm, en bilbredd. Även otyget med att byta spår i bromszoner tycker jag de bra har kommit till grepp med.

Uppdaterat: 2021-05-14 16:51

Det du kallar för griskörning var sådant som bidrog till spänning. Numera tycker jag F1 är för mycket av materialsport och lite för förutsägbart. Lite tråkigare.

Uppdaterat: 2021-05-14 18:14

Axa, jag gör ett undantag för dig. Jag jämförde INTE Snooker med motorsport - jag jämförde lagsporter som fotboll, ishockey och handboll med just motorsport (det framgick mycket tydligt). Kan du någon gång försöka förstå det som du läser innan du kastar dig på tangentbordet? Du kommer in fel varje gång. Snooker tog jag upp bara för att visa på det yttersta av vad som stipulerar sportligt uppförande, men även det lyckades du missförstå. Tack.

Bernt: Visst, F1 har tydliga regler och det är en fröjd att se att de efterlevs på ett helt annat sätt än tidigare.

Uppdaterat: 2021-05-14 19:26
Vissa personer är födda grälsjuka. Släpp dem och gå vidare. Dessutom: Om du inte tillåter folk att inte respektera dig, kommer de snart att börja betrakta dig som konstig. DET är konstigt.

Snooker
Ehm, poängen är att du försöker dig på med ett exempel med lagsporter där det är kontakt. Men du glömmer bort att det sker en hel del kontakt i många motorsporter, även F1.

Uppdaterat: 2021-05-14 19:29

Axa, i en del motorsporter är medveten (igen: medveten!) kontakt tillåten, den stöds till och med i reglementet, men i just F1 är det annorlunda.

Uppdaterat: 2021-05-14 20:24
Vissa personer är födda grälsjuka. Släpp dem och gå vidare. Dessutom: Om du inte tillåter folk att inte respektera dig, kommer de snart att börja betrakta dig som konstig. DET är konstigt.

Att riskera andra förares liv i onödan tycker jag FIA sköter bra nu, bestraffningen brukar vara nästan omedelbar. Innan 80-talet sköttes det naturlig för då var kontakt förenad men stora sannolikheter att dö. Sedan blev säkerheten bättre och förare började nyttja det ute på banan genom att sluta respektera det som förut gällde. FIA verkade inte hänga med. Fulkörningar pågick länge med slapphänt beteende från FIA. Först senaste åren tycker jag de blivit bättre men även en ny generation förare som visar schysstare takter med respekt för sina medtävlanden.

Uppdaterat: 2021-05-14 20:37

F1 idag är en ganska tråkigt och förutsägbar sport, du har två kanske tre utmanare om titeln.
Precis som i La Liga.

Det gör det hela rätt så ointressant ur sportslig synvinkel, men uppskattar man själva raceandet förstår jag att man kan stå ut med att se på det redan förutsägbara.

Precis då som i spanska ligan där högst tre lag kan göra upp om titeln till slut, men man kan för den delen uppskatta fotbollen som spelas däremellan.

Men den riktiga spänningen saknas.

Uppdaterat: 2023-03-21 08:26

F1 har nästan alltid varit 2-3 utmanare om titeln. Vilken säsong tänker du på? Jag kan inte inte komma på någon på rak arm där fler var inblandade och gjorde upp om det.

Uppdaterat: 2021-05-14 21:43

Om man tittar på senaste decenniet så var det 3 olika förare som stått som mästare. Under 90-talet var det 7 olika förare som knep mästartiteln. Nog var det mer spännande förr.

Vad gäller La Liga så är den serien mer spännande i år än engelska och italienska där det varit tydligt en längre tid vem som tar hem respektive serie. Spanska blir spännande ända i kaklet.

Uppdaterat: 2021-05-14 22:54

Okej, jag omformulerar mig.
F1 har alltid varit en förutsägbar och ganska ointressant sport med 2-3 kombattanter om titeln.

Men racingen i sig kan vara spännande, slutstriden icke.

Uppdaterat: 2023-03-21 08:26

80-talet var det sex olika förare vad jag kan komma på som vann F1-VM. 00-talet var det fem olika förare som vann F1-VM och 10-tal var det endast 3 stycken som vann F1 VM, även om Alonso var nära vid några tillfällen. Mycket har väl med att göra att Vettel vann fyra raka och därefter Hamilton fram till 20 med undantag för Rosberg 16.

Det var händelse rikare förr F1. Motorer hade nästan 800 hk och höll som mest bara ett lopp. Ofta var det många som bröt på dom sista varven med uppgiven motor eller någonting annat, bränslebrist, trasig växellåda eller något annat på bilen.

Fast att jämföra fotboll, handboll eller någon annan närkamp sport med F1 går naturligtvis inte. Spelat fotboll i herrans massa år och där gäller det att knäcka sin motståndare rent fysiskt. Ben mot ben eller armbåge mot armbåge. Jag hoppas verkligen att det inte gäller i F1. Även STCC går inte att jämföra mot F1 eftersom man knuffas där också.

2021 ser ut att än så länge bli en intressant säsong, där Hamilton 36 år gammal ska försvara sin F1-titel mot Verstappen 23 år gammal. Både Red Bull och Mercedes har väl likvärdigt material skulle jag säga, kanske något starkare motor hos Mercedes men bättre chassi och aerodynamik hos Red Bull (Adrian Newey). Yngre och hungrige förare hos Red Bull, det såg man tydligt i Barcelona där Verstappen som låg några meter bakom bromsade långt senare till första kurvan och tog ledningen. Hamilton kunde vinna på strategi. Tack vare Bottas egentligen. För Verstappen hade hamnat bakom Bottas och garanterat inte blivit förbisläppt som Hamilton blev.

Nog om Schumacher. Det som varit har varit och går inte att ändra på.

Uppdaterat: 2021-05-15 02:48
Däcksparkare, snackepettrar, testpiloter och drömmare undanbedes, vänligen men bestämt.

Det hände mer förut för att det var bättre reglemente också. Mer topptrimmade bilar med opålitlig tillförlitlighet. Nu förstör usel kvalitet på däcken. Däcksparar-VM i mångt och mycket.

Uppdaterat: 2021-05-15 04:34

Det jag inte gillar med F1 nu är att bilarna blivit alltför tunga med all teknik som finns enbart för sin egen skull. Tillbaka till 500 kg och följ tankarna kring begränsat aerogrepp så det går att vara nära varandra.

Jag har ingen statistik att backa upp det med, men nog är väl fältet tightare nu än någonsin tidigare?

Uppdaterat: 2021-05-15 09:37

Nästa år får du delvis det du önskar, det ska gå att ligga nära.

Uppdaterat: 2021-05-15 13:01

Jo, det vet jag, men det är fortfarande stridsvagnar de kör med.

Uppdaterat: 2021-05-15 20:35

Ja de har blivt nästan 50% tyngre, tror det var 550 kg förut och nu 760. Det syns, bilarna är sävligare när de gör riktningsändringar

Uppdaterat: 2021-05-15 20:46

Minimats1: Visst, Hamilton börjar bli "gammal", Verstappen är "bara barnet", med det finns ett par avgörande skillnader:

1) Hamilton vill försäkra sig om att bli ensam om flest antal titlar, det gör honom vass länge än.
2) Hamilton besitter en enorm erfarenhet som än så länge väl balanserar för högre ålder och (kanske) sämre reaktionsförmåga. Precis som i många andra "snabba" sporter (som till exempel bordtennis, tennis) kompenserar erfarenheten ganska länge för de yngres "hungriga" attacker. De yngre må vara rappare, men de klantar alltför ofta till det i stället.

Ja, bilarna har blivit tyngre, men det hänger ju delvis ihop med att de numera inte får tanka under loppen - och det tycker jag är jättebra. Vi såg alltför många livsfarliga incidenter tidigare som förvandlade "pitten" till rena grillen. Dessutom har ju däcken blivit den nya vinnar-/förlorarformulan, så inte saknas det intressanta moment, inte. Sedan tycker jag också att det är utmärkt att kraven på tillförlitligheten har skruvats upp ordentligt. Det var faktiskt ganska sorgligt att förr se hur förare som hade gjort fantastiska lopp, blev stående på sista varvet med motorn rykande.

En annan sak som jag tror gör att många åskådare felaktigt uppfattar sporten som tråkigare, är att det numera är så generösa avåkningszoner - det smäller helt enkelt inte lika mycket som det gjorde tidigare. Tråkigt? Tja, kanske lite, men vi slipper å andra sidan en massa lemlästade och omkomna förare.

Och nog är det tightare i år än på länge, väl?!

Uppdaterat: 2021-05-18 12:26
Vissa personer är födda grälsjuka. Släpp dem och gå vidare. Dessutom: Om du inte tillåter folk att inte respektera dig, kommer de snart att börja betrakta dig som konstig. DET är konstigt.

Felpost.

Uppdaterat: 2021-05-18 12:27
Vissa personer är födda grälsjuka. Släpp dem och gå vidare. Dessutom: Om du inte tillåter folk att inte respektera dig, kommer de snart att börja betrakta dig som konstig. DET är konstigt.

Jaha, säsongens tråkigaste lopp (Monaco) i helgen. Vad har ni att säga om det?

Uppdaterat: 2021-05-21 15:40
Vissa personer är födda grälsjuka. Släpp dem och gå vidare. Dessutom: Om du inte tillåter folk att inte respektera dig, kommer de snart att börja betrakta dig som konstig. DET är konstigt.

Det är marginellt mer underhållande än att titta på Essingeleden.

Uppdaterat: 2021-05-21 16:42

Kollar hellre på reprisen av Eurovision…

Uppdaterat: 2021-05-21 18:17

F1 är en av de absolut tråkigaste och mest ointressanta motorsporterna men en av de som fått störst utrymme. Precis som med fotboll, den absolut tråkigaste mest plågsamma bollsporten att titta på har fått störst utrymme....
Jag är precis lika oförstående för de båda sporternas storhet.

Uppdaterat: 2021-05-21 18:58

Henrik
Om du inte är sportintresserad så förstår jag.

F1 kan vara spännande, och har varit det än mer tidigare, dock i princip aldrig i Monaco.

Uppdaterat: 2021-05-21 19:36

Axa: Vart skrev jag att jag inte är sportintresserad? Inte dåligt att kunna läsa sådant som inte skrivs....;)
Däremot så fördrar jag sporter som är antingen kul att se på eller kul att medverka i, behöver absolut inte vara samma.....

Uppdaterat: 2021-05-21 19:54

Hehe, nåja du kanske är sportintresserad men att såga fotboll som tråkigt får du väl tycka om du vill.
Tror inte sportintresserade världen över håller med.

Uppdaterat: 2021-05-21 21:54

Fotboll är ingen sport. Det är idrott och luktar svett och är mest en ursäkt för killar som vill krama andra killar utan att skämmas.

Uppdaterat: 2021-05-21 22:09

Plus att fotboll är ett ypperligt tillfälle för allsköns aspiranter att söka till scenskolan alternativt till "radiobaletten"!

Uppdaterat: 2021-05-21 22:51
Vissa personer är födda grälsjuka. Släpp dem och gå vidare. Dessutom: Om du inte tillåter folk att inte respektera dig, kommer de snart att börja betrakta dig som konstig. DET är konstigt.
Axa skrev:

Hehe, nåja du kanske är sportintresserad men att såga fotboll som tråkigt får du väl tycka om du vill.
Tror inte sportintresserade världen över håller med.

Just precis Axa, jag får tycka det om jag vill! Konstigt av dig att få det till att jag skulle sakna sportintresse dock...
Ungefär lika dumt som om jag skulle säga att du inte har nåt bilintresse för du kör Skoda.....hmm, kom på att det iofs ligger nåt i det.

Uppdaterat: 2021-05-21 22:52

Henrik du kanske inte är helt fel ute när det gäller mitt bilintresse… :-D

Oavsett om man kallar fotboll för idrott eller sport så tycker jag det är underhållande att titta på. Men jag har ett allmänt sportintresse och kan även titta på F1 utan att somna eller golf eller skidskytte…
Har själv hållit på med en hel del olika idrotter och på olika nivåer.

Uppdaterat: 2021-05-21 23:07

Hoppas Leclerc inte behöver byta växelllåda

Fotboll funkar att slötitta på medan man surfar eller går nåt annat. VM kul kolla på dock.

Samma med F1. Funkar slötitta på om det är skitlopp, ibland bra lopp då är det kul

Uppdaterat: 2021-05-23 03:16

Som jag misstänkte, Ferrari blir att räkna med på denna bana.
Nu väntas ett lopp med varv efter varv utan omkörningar :)

Uppdaterat: 2021-05-23 08:17

Leclerc missar, de hinner inte laga bilen i tid..

Uppdaterat: 2021-05-23 14:44

Booooring.
Nu laddar vi med kval inför indy 500 istället. Marcus är en av de fast nine.

Uppdaterat: 2021-05-23 18:00

Fy sjutton för att F1 låter Monaco automobilklubb producera TV-sändningen. Enda skeendet där det blev tight klipper de över till en bil som nästan korsar en gul linje. Sen envisas de med att visa folk på balkonger eller diverse ditbjudna kändisar hela tiden. Jag skiter i publiken på plats. Jag vill se racing.
Det är nästan lika illa som att se på Indycar. De visar konstant allt utom det som händer i racen.

Uppdaterat: 2021-05-23 19:47

Den sändning jag tittade på var fullt fokus på loppet

Uppdaterat: 2021-05-23 19:51
Axa skrev:

Den sändning jag tittade på var fullt fokus på loppet

Så du fick se Vettel hela vägen upp till casinot när han kom ur depån? Och du slapp se Serena Williams under loppet?

Uppdaterat: 2021-05-23 19:55

Nu var nog Serena Williams mer spännande än loppet?

Uppdaterat: 2021-05-23 20:14
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre
L. Mäkinen skrev:

Axa wrote:Den sändning jag tittade på var fullt fokus på loppet
Så du fick se Vettel hela vägen upp till casinot när han kom ur depån? Och du slapp se Serena Williams under loppet?

Jag tittade tills Verstappen gick i mål. Dessförinnan visade de Serena under ca 3 sek när hon gick för att förbereda målflaggningen.
Jag slapp titta på partyt efteråt :-)

Uppdaterat: 2021-05-23 20:33

Tråkigt lopp. Vet inte vad Ferrari håller på med. De hade hela natten på sig laga bilen.

Tycker det mer och mer börjar synas att MB är på dekis tycker jag.

Redbull såg jättefina ut, både Verstappens och Perez bilar såg ut gå bra.

Bra lopp av Norris och Vettel också

Uppdaterat: 2021-05-23 20:51

Hade Ferrari fixat bilen under natten hade de blivit nedflyttade 5 platser och de trodde ju att den var hel…

Uppdaterat: 2021-05-23 21:49
Axa skrev:

Jag tittade tills Verstappen gick i mål. Dessförinnan visade de Serena under ca 3 sek när hon gick för att förbereda målflaggningen.
Jag slapp titta på partyt efteråt :-)

Du svarade inte på frågan om du såg Vettel hålla sig framför Gasly upp mot casinot. Det var väl enda tillfället något intressant hände på banan, men då hoppade monegaskerna över till Stroll.

Uppdaterat: 2021-05-23 22:09

Ferrari påstod efter tävlingen att Leclercs problem inte kom av hans kontakt med räcket. Fan tro't...

Uppdaterat: 2021-05-23 22:10

T.o.m jag kollade lite idag, mest för att banan är så kul.
Såg nån stackare som fick bryta för de inte fick bort ena framhjulet, nått som inte borde få hända.

Uppdaterat: 2021-05-23 22:33

Mäkinen
Aha, nu förstår jag din fråga. Nej, jag såg samma sak som dig.

Uppdaterat: 2021-05-23 23:09

Ta bort Monaco från kalendern, säger jag bara. Det händer mer på Den stora älgvandringen!

Nja, att hävda att Mercedes är på dekis är att ta i. Den här banan tar i alla fall inte jag som en måttstock för hur teamen mår. I nästa lopp blir det helt andra takter från Mercedes. Däremot har Mercedes försprång krympt, det kan vi alla vara överens om, vilket borde bädda för en spännande säsong.

Uppdaterat: 2021-05-23 23:45
Vissa personer är födda grälsjuka. Släpp dem och gå vidare. Dessutom: Om du inte tillåter folk att inte respektera dig, kommer de snart att börja betrakta dig som konstig. DET är konstigt.
Bernt Sundström... skrev:

Det var nåt annat som var trasigt, inte lådan.

Det var vänster drivaxel, men såvitt jag vet sitter den ihop med växellådan och kan få en smäll genom bilen.

Rikard,
Det var inte mycket kvar på muttern för att vrida runt den med. Den hade skurit rätt ordentligt mot axeln så den blev runddragen.

Uppdaterat: 2021-05-24 09:00