Vi Bilägares forum

Samäga bil med grannen

Samäga bil med grannen

Hej!

Är i behov av en bil 1-2 gånger i veckan för att storhandla och hälsa på släkt. Tittat på olika alternativ: köpa, leasa, hyra, Men kom fram till att det mesta ekonomiska skulle vara att köpa en bil tillsammans med någon. Dela på kostnader och användande osv. Har pratat med en av mina grannar som har nappat på idén. Vi tittar på köpa en beg bil i golfklassen för ca 80 000kr så 40 000kr var.

Är det någon av er som har erfarenhet av att samäga bil med någon? Något man måste tänka på? Finns det någon tjänst/app man kan använda för schemaläggning och kostnader?

Alla tips, förslag och saker som värd att tänka på uppskattas!

Uppdaterat: 2021-03-01 11:28

Kommentarer

Finns det ingen bilpool i närheten av där du bor? Du slipper mycket kringkostnader som försäkring, skatt, värdeminskning, service mm. med bilpool :)

Uppdaterat: 2021-03-01 12:30

I teorin lysande idé. Men se till att ha rett ut hur bokning/förtur till bilen om båda vill ha den samtidigt ska göras. Antagligen det som avgör om upplägget kommer fungera. Övriga problem kring själva ägandet går säkert att lösa.

Uppdaterat: 2021-03-01 12:36

Man behöver nog vara ganska lika som bilägare för att det ska fungera. Jag skulle nog lätt bli irriterad av ifall det är skräp i bilen eller ifall någon inte fyllt på spolarvätska. Finns tjänstebil på jobbet som delas av alla och efter den erfarenheten så skulle inte jag kunna dela bil med någon. Men smaken är som baken. Mycket behöver nog lösas innan man köper bilen.

Uppdaterat: 2021-03-01 15:15

Jag ska snart köpa bil igen efter att ha varit billös i över 4 år. Vi har kört bilpool och hyrbil. Där jag bor finns numera bara M och det är tyvärr ett väldigt dyrt alternativ, har jag fått erfara. Det finns en app som heter SnapCar som jag inte testat, men det kanske kan vara något. När sunfleet fanns så tycker jag det fungerade bra och det var ok priser.

För oss har det mest blivit helghyror med Avis, som jag tycker är väldigt prisvärda, om än omständligt att cykla dit och hämta bilen. Ska exempelvis hyra fredag-måndag som kommer för 1000 kr, en golf. Om man är registrerad medlem brukar det även bli någon free weekend-voucher någon gång per år.

Jag hade inte samägt bil med någon, såvida inte den ene parten behöver arbetspendla, och den andre använda på kvällen och helgen, annars kommer det bli krock och diskussion. Utöver det som tidigare nämnts om hur man vill sköta bilen.

Uppdaterat: 2021-03-01 15:54

Jag samägde en Volvo med min granne förra året. Funkade superbra! Tycker dock att det är viktigt att skriva ett samägandeavtal med den man ska äga bilen ihop med, så att man har svart på vitt vad man kommit överens om när det gäller typ fasta kostnader eller hur man hanterar en framtida försäljning. Vi använde ett digitalt avtal från ett företag som heter Swiftcourt, kändes sjukt seriöst och bra!

Uppdaterat: 2021-03-02 09:39

Jag har tittat på bilpool och hyrbil, men det blir omständigt att ta sig ditt och dyrt om man använder bilen mer än en gång i veckan. Jag vet att samäga har sina nackdelar plus att man får lösa försäkring men man får mest bil för pengarna som det ser ut idag.

Har googlat lite och hittat ett företag som heter Coownt. Dom har en app som verkar lösa det mesta med samägande inklusive avtal. Någon som har använt tjänsten?

Uppdaterat: 2021-03-02 14:05

Köp en egen bil för 40000:- det är ett avsevärt enklare och bättre sätt till bilinnehav om man vill behålla grannsämjan.
Sedan kan du ju föreslå grannen att göra detsamma och då har ni också möjligheten att tillfälligtvis låna varandras bil då den egna behöver repareras.

Uppdaterat: 2021-03-02 19:07
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Bästa sättet att testa detta är om man kan dela på en gräsklippare eller något liknande och enklare först.

Jag hade aldrig ens försökt, även om grannen är hur reko som helst. Dörruppslag? Stenskott i vindrutan? Måsskit på taket? Halv tank? För lite spolarvätska i tanken? Tvätta bilen? Byta till sommar/vinterhjul? Vax?

Men vi är alla olika.

Uppdaterat: 2021-03-02 19:15
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.

Personligen resonerar jag på exakt samma sätt som Audi - skulle m a o inte ens tänka tanken på bildelning. Det öppnar nog tyvärr för alltför många problem som inte minst sätter grannsämjan på en rejäl prövning - misstänker jag.

Uppdaterat: 2021-03-02 19:56

Får hålla er uppdaterad om hur grannsämjan kommer att se ut efter några veckor av samägande.

Mycket handlar om vilken inställning man har till konceptet innan man började med samägande tror jag. Man för komma överens över vissa saker, som bilen ska lämnas med fulltank, hur ofta man ska tvätta bilen etc och inte vara allt för petig när det kommer till småsaker.

Uppdaterat: 2021-03-03 11:16

Låter väldigt omständigt att bilen skall tankas efter en kortare sträcka till affären för storhandling.
Tror detta är en trolltråd, för trådskaparen kan väl inte mena allvar att konceptet att dela bil med en granne låter som en vettig idé. Köp en bil för 40 själv, eller helst ännu mindre och så kan du hyra ut den till den granne istället.

Uppdaterat: 2021-03-26 13:59

I dn under helgen stod ju om lync o co som skapat en bildelningstjänst om 5500 kr mån med en huvudansvarig. Bilen kansedan lånas ut till grannar etc via app. Avtal tror jag ingår mellan parterna. Har själv hyrt bil senaste två åren.mkt prisvärda helghyror. Tyvärr fick förra sommaren hyresfirmorna att ändra taktik. De har nu färre bilar till högre priser och weekend borttaget till kampanj. Mkt synd. Vi hoppade tyvärr på en leasingbil i dagarna då detta blir ngt billigare för oss på årsbasis samt att vi har garanterad tillgång under sommaren...förra sommaren höll på att sluta billöst helt m löste sig i sista stund. Corona o stängde flygplatser gjorde att de sa upp avtalen och lämnade tillbaka till återförsäljarna....nu ligger de i otakt och inväntar ett nytt normalläge....när det nu kommer. Det nya i framtiden lär def vara att dela fordon m grannar etc. Vi kan inte alla ha en egen bil....finns inget vettigt eller hållbart med det....bara att tugga i sig.

Uppdaterat: 2021-03-29 10:42