Nästa artikel
Karma Automotives nya drag: bränslecellsbil med metanol
Nyheter

Karma Automotives nya drag: bränslecellsbil med metanol

Publicerad 3 februari 2021
Lyxbilstillverkaren väljer bort vätgas och tankar träsprit istället.
Karma Automotive ska tillsammans med danska Blue World Technologies utveckla och testa ett bränslecellssystem för framtida personbilar och lätta transportbilar.

Tekniken ska integreras i Karma Automotives elbilsplattform och testas i prototyper av modellen GS-6. Försöken ska genomföras i både USA och Danmark de kommande månaderna. 

Vad som är speciellt är att fordonet inte tankas med vätgas, utan med metanol som sedan omvandlas till vätgas som driver bränslecellssystemet. Enligt Blue World Technologies är en elbil som drivs av metanolbränsleceller lika bekväm att tanka som att fylla på bensin i en bil med förbränningsmotor. 

Metanol kallas också för träsprit och dess fördelar är att den är mer lätthanterlig än vätgas, den kan med enkelhet lagras och transporteras och är färdig att använda i dagens infrastruktur. Metanol kan framställas genom förnybara råvaror och blir då koldioxidneutral. Metanolens nackdelar är att den är mer energifattig än exempelvis etanol, samt att den är väldigt giftig.   

Karma Automotive uppstod ur askan av Fisker Automotive, som gick i konkurs 2013. Företaget är amerikanskt men ägs av kinesiska Wanxiang Group. De säljer bland annat elhybriden Revero GT med en prislapp på över miljonen. I år kommer helt elektriska Revero GTE och "budgetmodellen" GSe-6 med startpris på 79 000 dollar, ungefär i samma prisklass som Tesla Model S.  

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2021-02-04 13:39
Carl Trefalt

Metanol smakar och luktar som Etanol.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.