Nästa artikel
Snart skrotar Mini läderklädseln: ”Inte hållbart”
Nyheter

Snart skrotar Mini läderklädseln: ”Inte hållbart”

Publicerad 3 februari 2021 (uppdaterad 5 februari 2021)
Nya modeller från Mini ska inte komma med skinnklädsel som tillval.

Den som föredrar läderklädsel i sin nya bil kan snart tvingas undvika Minis modeller. När Mini lanserar nya modeller kommer de inte erbjudas med skinnklädda säten som tillval, säger designchefen Oliver Heilmer till Autocar.

Nyheten är en av flera som ska positionera Mini som ett hållbart bilmärke. Men det är också en riskfylld förändring: över hälften av Minibilarna som såldes i Storbritannien förra året hade läderklädsel.

Nu ska Mini istället använda modernare och mer hållbara alternativ. I tygklädda stolar är tyget 100 procent återvunnet och fodret under tillverkas till 70 procent av återvunnet material. Flera biltillverkare har även lanserat ullklädsel som tillval de senaste åren.

– Vi behöver inte läder i framtiden eftersom vi inte tycker det är hållbart, säger Oliver Heilmer.

Läs också: Tillvalen som höjer värdet på din bil

Ämnen i artikeln

#b • Uppdaterat: 2021-02-03 19:31
Henrik M

Nu är det ju inte så stor grej att de tar bort skinnet, idag finns det ju konstskinn som är bättre än vanligt skinn mer eller mindre. Flera bilmärken har redan gått över helt eller delvis.

#c • Uppdaterat: 2021-02-03 20:31
Thommys

Håller med. Det går åt massor av kemikalier och vatten för att få restprodukten kohud att bli garvat läder. Själv är jag mycket nöjd med konstlädret i min bil. Det är tredje gången jag beställt det nu i och med den senaste bilen. Gången innan den här tog jag riktigt läder igen. Det är inte det minsta bättre än konstlädret. Ull i all ära men det slits ut och är känsligt för fläckar. Då är det bättre med plysch. Det är mycket tåligt.

#d • Uppdaterat: 2021-02-03 23:03
PHME

Thommys väcker minnen. För att slippa undan de blandklädslar som Volvo då älskade (varmt/kallt utan att vara lättavtorkat) beställde jag 2004 plyschklädsel till min V70 och gick dessutom underbart bekväma komfortstolar. Man hade nog halkat runt på läderklädda komfortstolar, men plyschen höll oss stadigt på plats. Nuvarande V60 är också jättebekväm, men svart tyg är utrustad jämfört med plyschen där dessutom tre färger fanns att välja på.
Vet någon vart plyschklädslarna blev av?

#e • Uppdaterat: 2021-02-03 23:04
PHME

Svart tyg är urtrist, skulle det vara...

#f • Uppdaterat: 2021-02-04 00:19
John2008

Bra beslut av Mini! Det som sagt en riktigt skitig process att framställa läder och som kan ge svåra hälsoproblem för de anställda och behandlingen av djuren kan verkligen vara under all kritik på ett sätt som aldrig hade accepterats i Sverige.

Kritiken mot ull är att fåren vid klippning kan hanteras väldigt hårdhänt, ibland får svåra skador och att det kan finnas kvar insektsgifter i den färdiga ullen.

#g • Uppdaterat: 2021-02-04 08:30
lsoderlund

Man kommer givetvis att erbjuda syntetiskt skinn, alcantara istället. Däremot så är riktigt skinn en levande produkt, som om den sköts korrekt, håller vida bilens livslängd. Detta kommer vi inte se med dessa syntetiska skinn-imitationer eller alcantara.

Att köra greenwashing och spela miljökortet är uppenbart, det handlar inte om miljö, det handlar om pengar. Riktigt skinn är mycket dyrare än det syntetiska låtsasskinnet och alcantaran. Det är enbart därför man väljer bort äkta varan.

Se bara Volvos rattar som inte har äkta skinn, de byts ju på löpande band då materialet lossnar. Samma gäller syntetskinnet i Volvobilarna som alltid går sönder (inte för att Volvos inredningar håller speciellt bra men ändå).

Man skall veta vad man köper, och står valet mellan det syntetiska och äkta varan, så bör man känna på materialen, det är då man märker att man köper gummi/plast/glalon istället för skinn/läder.

#h • Uppdaterat: 2021-02-04 09:11
1

Skinn är halkigt, svettigt, sprött i kyla, oetiskt av ett otal anledningar, ofantligt dåligt för miljön av ett otal anledningar, blir sprucket och sladdrigt och fult i förtid, luktar gödsel. Aldrig skinn.

#i • Uppdaterat: 2021-02-04 09:38
Mr.Wheeler

@1: Kan inte säga det bätre själv

#j • Uppdaterat: 2021-02-04 10:05
hultarn

Här håller jag med 1: halt och kallt på vintern, brännhet på sommaren. Därför sökte jag efter en bil utan skinnklädsel när jag skulle byta bruksbilen. Men, visst är det snyggt, och en mjuk skinnklädsel är skön när temperaturen är rätt.
Tyvärr är det inte ovanligt att skinnklädsel blir utsliten/sprucken/skavd tidigare än tygklädsel, beroende på vilken kvalitet tillverkaren valt. (ofta för billig)
Jag har sett både Volvo och MB med spruckna lädersäten i bilar som inte gått mer än 15.000 mil.

#k • Uppdaterat: 2021-02-04 10:30
StefL

Jag förutsätter att alla som ovan skrivit att läder är "oetiskt" mm är vegetarianer och inte heller äger några skor eller kläder av läder?
Läder är en naturprodukt som rätt framställd varken är ett miljöproblem eller slits ut i första taget. Precis som med andra saker kan det göras bra eller dåligt, görs det bra är det ett sätt att fullt ut använda den resurs som de djur vi föder upp till slakt utgör.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.