Nästa artikel
Volkswagen ID 3 utses till årets bästa elbil
Nyheter

Volkswagen ID 3 utses till årets bästa elbil

Publicerad 25 januari 2021
Volkswagen ID 3 utses till Årets elbil i en svensk tävling och kör om konkurrenterna med lång räckvidd till rimligt pris.

Tidningen Elbilen har tillsammans med elbilsföreningen Elbil Sverige utsett Volkswagen ID 3 till Årets elbil. Den nya modellen började levereras till köparna under andra halvåret 2020 och blev i december den mest registrerade nybilsmodellen.

Vi Bilägare har precis köpt en ID 3 för långtest under ett års tid och 4 000 mil, och du kommer kunna följa alla uppdateringar kring bilen här på sajten och i tidningen.

Att Volkswagen ID 3 vinner titeln motiveras av att bilen passar både för långkörning och pendling, att den uppges ha utmärkta köregenskaper och bra räckvidd till överkomligt pris.

”Med ID 3 har Volkswagen visat att de kan bygga en elbil från grunden på en ren elbilsarkitektur, och ta vara på de fördelar som det innebär. Med en rejält tilltagen produktionskapacitet blir elbilen möjlig för fler. Folkelbilen är här”, står det i motiveringen.

Läs också: Kia kör om VW som bästa folkelbilen: ”En given testvinnare”

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2021-01-31 19:50
mso 1000

Jo Desmo så är det ju.
Men även om dom har värmepump så behövs ju el till värmen och jag inbillar mig att man inte riktigt har samma verkningsgrad (cop)som värmepumpen i hemmet utan att veta.
Men när det är normala minusgrader kanske man halverar ström förbrukningen, vad vet jag.

#c • Uppdaterat: 2021-01-31 19:50
McTar

När värmare startas så drar den 5,5kw initialt (enligt min laddstolpe).
När den gått en stund, typ 5-10min, så går den ner på ca 3,5kw. Antar att det är pumpen som gör sitt då.

#d • Uppdaterat: 2021-01-31 19:50
mso 1000

McTar. Intressant. Du har värmepump på din bil?
Och är det med sladden istoppad.
Vid vilken utetemperatur har du dom siffrorna?
Och vad är förbrukningen när du kört iväg till närmaste korsning/stopp efter typ 3-5 minuter.

Utan att veta så tror jag att åtminstone vw har den gamla 5kw elvärmaren kvar fast man har värmepump och det kan förklara din start med hög effekt.

Sedan tror jag att värmepump har dålig verkningsgrad när det kryper ner kring minus 20 och kanske betydligt tidigare än så.

#e • Uppdaterat: 2021-01-31 19:50
Optimus

Håller med mso, ID3:an är snyggare i verkligheten än på bild. Sätter man dessutom på "normala" fälgar, än de som är på bilden ser ju bilen riktigt bra ut. Förstår att den säljer bra, med det lockpriset som har varit på privatleasing. Verkar vara svårt att stå emot det priset för en elbil. Får bara hoppas att VW löser sitt mjukvaruproblem snabbt och smidigt, så det inte smittar ned intrycken.

#f • Uppdaterat: 2021-01-31 19:50
McTar

Mso, det är inte helt lätt att svara.
Eftersom 5,5kw skjuter på bra med värme, så kan det vara att bilen drar ner effekten ganska omgående. Men varmepump är det i bilen (det har alla id.3 i Sverige).
Att inte förvärmningen av batterierna fungerar än, gör att förbrukningen "drar iväg" när bilen är kall (fast kupén är varm).
Vid 10-12 minusgrader drog den 3,5kwh första 10km. Efter 30km så var den nere på ca 1,75kwh per 10km(sista milen, alltså 20km-30km).
Efter 3-5min så är det en hiskerlig massa ström, skulle tro 5-6kwh, men det är en gissning.

#g • Uppdaterat: 2021-01-31 19:50
SnookerPro

Jag håller med om att ID 3 ser mycket bra ut i verkligheten och jag tror inte att heller ID 4 kommer att göra någon besviken. För min del skulle nog ID 4 kännas som ett bättre val med tanke på den lite större karossen. Skönt att det nu börjar finnas alternativ som ger bra räckvidd till någorlunda överkomliga pengar, men jag avvaktar gärna ytterligare fem till tio år innan jag köper. Jag ser gärna ännu fler alternativ (ökad konkurrens) parat med nya och bättre batterier som ger runt kanske 70 till 80 verkliga mil. För min del är räckvidden av flera orsaker av stor betydelse.

Under min provkörning av ID 3 var det tyvärr helt torrt på vägarna, så jag fick aldrig chansen att känna hur bakhjulsdriften - och antisladdsystemet - beter sig på vinterväg. Jag borde egentligen försöka att ta en ny provtur med bilen, nu när det har kommit snö. Är det någon som vet hur denna bakhjulsdrivna elbil beter sig på vinterväg?

#h • Uppdaterat: 2021-01-31 19:50
McTar

Snooker, den har verkligen strypkoppel. Att försöka styra med gasen i stan går inte.
Effekten stryps omgående. Många känner nog inte att den är bakhjulsdriven...
Däremot,, vid fullgasomkörningar där det är hjulspår (asfalt,snö/modd) så är den nog känsligare än min förra framhjulsdrivna bil. Det kan också bero på däckval osv. På min framhjulsdriva bil hade jag dubbade däck, id.3:an har dubbfritt.

#i • Uppdaterat: 2021-01-26 16:33
Carl Trefalt

ID 3 som hade så många elbuggar.

#j • Uppdaterat: 2021-01-26 18:01
A.L

Men hur tänkte Volkswagen med ljudisoleringen? I tester får den kritik för högt vägljud (både ID 3 och 4 verkar lida av det)

Och då hamnar den aldrig på min uppfart oavsett räckvidd och allt vad det heter.

MVH AL

#k • Uppdaterat: 2021-01-26 18:35
SnookerPro

A.L: Det var ju intressant, jag har inte sett enda ord om hög ljudnivå i ID 3. Nedan en länk till en Volkswagen-sida, på vilken Volkswagen citerar ett flertal testomdömen. Flera av de tidningar/organisationer som har testat bilen vittnar om extremt låg ljudnivå, tvärt emot alltså. Det börjar redan med Dagens Industri och sedan fyller det på längre ner på sidan med Ny Teknik och så vidare. Ingen klagar på hög ljudnivå (!) - och det var ingenting som jag upplevde med den ID 3 som jag provade. I länken står till och med "otroligt tyst" på ett ställe.

https://www.volkswagen.se/sv/elbilar/vara-elbilar/id3/tester.html

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.