Nästa artikel
Tung elbil kan vara effektivare än lättviktsbil
Nyheter

Tung elbil kan vara effektivare än lättviktsbil

Publicerad 23 april 2020
Överraskande resultat i ny studie.

Det finns en gammal klassisk sanning i bilvärlden om att låg vikt alltid gör köregenskaperna bättre. Det brukar även gälla förbrukningen som blir lägre om bilen är lättare. Men nu kommer en ny studie som ifrågasätter den gamla sanningen.

De senaste årtiondena har nya bilar blivit allt tyngre, inte minst på grund av all säkerhetsteknik som står för en stor del av vikten i en ny bil.

När det gäller elbilar är det inte säkert att låg vikt alltid är av godo. Det är resultatet av en ny studentuppsats vid tekniska universitetet i Ingolstadt.

Lättviktskonstruktioner har enligt den här studien inte samma fördelar i elbilar som i vanliga bilar med förbränningsmotorer. Anledningen är att tyngre elbilar har högre så kallad kinetisk energi, eller naturlig rörelseenergi. De kan därmed ta tillvara mer energi när de ”motorbromsas” än små och lätta elbilar.

Om modellerna i studien stämmer förbrukar en bil med avancerad lättviktsteknologi, som exempelvis kolfibermaterial, mer energi än motsvarande bil i samma storleksklass med en vanlig stålkonstruktion.

Så länge föraren använder regenereringen i elbilen, som tar tillvara energin som uppstår vid inbromsning för att ladda upp batteriet, påverkas inte elbilen av en stor och tung kaross på samma sätt som en vanlig bil med förbränningsmotor. Den kan nämligen inte ta tillvara bromskraftenergin lika effektivt som elbilen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-04-23 18:59
Audi A5 SB

Slutsatsen är precis som undertecknad och andra kommit fram till: det är livscykeln som studerats, således är ViB:s rubrik och artikel bara rent nonsens.

https://www.electrive.com/2020/04/22/study-shows-that-light-weight-does-not-benefit-evs/

#c • Uppdaterat: 2020-04-24 12:58
Maisch

En lättare elbil (om man använder samma typ av material) kommer självklart vara reurssnålare mot naturen, det handlar framförallt om materialen, vilket är det artikeln handlar om. Att använda mer exotiska lättviktsmaterial hade i deras kalkyl ingen vinst på elbilar är själva poängen med deras undersökning. Att använda samma typ av material men i en mindre lättare bil kommer självklart spara naturresurser och utsläpp under produktionen, men också minska buller och utsläpp från däckspartiklar bla.

#d • Uppdaterat: 2020-04-25 22:07
Carl Trefalt

Det väger tungt.

#e • Uppdaterat: 2020-04-26 12:08
Thommys

Spelar ingen roll om en elbil väger. Bara jag slipper att få in avgaser i kupén från bilar framför.

#f • Uppdaterat: 2020-04-23 13:35
milkylainen

Trams. För de här regionerna av massa så (1-2-3 ton) så spelar det ingen som helst roll.
Det skalar alldeles utmärkt. Massa är dessutom enbart en linjär faktor i kinetisk energi.
Kompenseras lätt med ökning av fart. ;)
Dessutom är frontarea och friktionsarea kvadratiska mått. Så nej.
Det blir inte bättre med större och tyngre bilar.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.