Nästa artikel
Hård kritik mot Teslas Autopilot efter dödsolycka
Nyheter

Hård kritik mot Teslas Autopilot efter dödsolycka

Publicerad 20 mars 2020
Tesla får hård kritik för hur Autopilotsystemet fungerar i en utredning efter en dödsolycka i Florida.

Tesla får återigen hård kritik från amerikanska NTSB för Autopilotsystemet, som beskylls för att invagga bilförarna i falsk trygghet och locka dem att göra annat än att hålla sig uppmärksamma på trafiken.

Kritiken publiceras i en utredning av en dödsolycka där Teslas Autopilot varit inblandad och som skedde för ett drygt år sedan i Florida. Olyckan skedde i en Model 3.

Olyckan skedde framför allt på grund av att en lastbilsförare som skulle korsa vägen inte uppmärsammade väjningsplikten, eftersom han trodde att Teslaföraren som närmade sig blinkade med strålkastarna för att låta honom köra före. Men olyckan inträffade också på grund av att Teslaföraren, som aktiverat Autopilotsystemet tio sekunder innan kraschen, inte var tillräckligt uppmärksam.

Utredningen som innehåller bilder från bilens kameror visar tydligt hur lastbilsföraren kör ut framför bilen. Men Autopilotsystemet kunde inte upptäcka den här typen av hinder trots att det var helt tydligt för en mänsklig förare. Bilen bromsade alltså inte automatiskt och varnade heller inte föraren med ljud- eller ljussignaler.

Enligt Tesla kan ”komplexa eller underliga former på fordon” försena eller förhindra att autobromssystemet upptäcker dem. NTSB kritiserar Tesla för att låta förarna aktivera systemet på vägar där det inte kan fungera fullt ut, till skillnad från en del andra biltillverkare som bara tillåter användning av de delvis självkörande systemen på vägar de klarar av att hantera.

Tesla har inte kommenterat kritiken.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#v • Uppdaterat: 2020-03-21 17:40
hultarn

Samma sak gäller väl alla bilar som har nån slags självkörande funktion: det är föraren som är ansvarig. Inget att diskutera.Har nåt svagt minne av att läst att MB säger att man alltid ska hålla i ratten, även vid självkörning.
Men, i ett land där det påtalas att man inte får torka hunden i mikron är ju allt möjligt att stämma förstås...

#w • Uppdaterat: 2020-03-23 07:08
CEAT

Gratis cab, snyggt! Rimligt att det blev en dödsolycka i det läget, ingen annan bil hade räddat dig. Du som förare är 100 % ansvarig och får själv tänka till, punkt. Att NTSB kritiserar låter väldigt enkelt, men välkommen till 2020.

#x • Uppdaterat: 2020-03-23 11:05
K_Klabbe

Angående Teslas system så tycker inte jag att systemet i sig är dåligt, det är marknadsföringen med termer som "Autopilot" och "Full Self Driving" som är katastrof. Detta eftersom det får folk att tror att systemet kan mycket mer än vad det kan eller iaf får göra.

#y • Uppdaterat: 2020-03-20 16:04
milkylainen

Jag har inga ursäkter för det där. Hur fan kan systemet missa en icke blank helt fyrkantig trailer som breddar _hela_ vägen?
Det är lixom inte något att gissa på ens. Det är något i vägen, överallt. Patetiskt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.