Nästa artikel
Bilfrågan: Varför krävs inte lapparna tillbaka?
Bilfrågan

Bilfrågan: Varför krävs inte lapparna tillbaka?

Publicerad 2 oktober 2019 (uppdaterad 5 november 2020)
Med alla skador som uppstått efter att stänklappar inte längre blivit ett krav borde vi kräva att de återinförs, tycker frågeställaren. Illustration: Johan Isaksson.
"Jag vet att de togs bort när vi gick med i EU. Varför drivs inte frågan att ta tillbaka stänklapparna?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga
Jag undrar varför man inte driver frågan att bilar inte utrustas med stänklappar. Jag vet att de togs bort när vi gick med i EU. Kostnaderna för stenskott måste ha rusat iväg till en ofantlig summa för både försäkringsbolag och bilägare. Jag ser många bilar med stenskott och stora sprickor.
Yvonne

Svar:
Jag kan bara hålla med. Du har alldeles rätt. Utan stänklappar skickar bilarna iväg sten och smuts på dem som kör efter och det orsakar troligen betydligt fler stenskott både på rutor och bilarnas front. Även den egna bilen riskerar att få blästerskador om den inte har plastdetaljer som skyddar mot det värsta. Att stänklapparna försvann beror på att design tillåts gå före funktion – men också att det här är ett större problem i norra delarna av Europa. Vi Bilägares rostskyddsexpert Thomas Widström påpekar ihärdigt vid våra biltester när ökad risk för blästring bland annat beror på att stänkskydd saknas. Men där tycks vi kämpa i motvind. Vissa bilar går däremot att komplettera med original-stänklappar.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Borde vi införa krav på stänklappar?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2019-10-03 07:08
Världens vackraste man

Försvann inte lagen om stänklappar långt, långt innan vi gick med i EU?

#c • Uppdaterat: 2019-10-03 10:33
Bo Håkansson

Vissa bilar - Kia - har det som standard. Fler borde följa efter. Både bak och fram på min Niro

#d • Uppdaterat: 2019-10-03 20:31
FAB

Stenar som kastas ut av däcken slår då mot ett stänkskydd om sådant finns, vilket gör att den kastas ut i mötande körfält, det är därför man får stenskott vid möte.

#e • Uppdaterat: 2019-10-04 07:33
skarj

@walle, du kan ju flytta? Wallxit. Oftast betydligt enklare att anpassa sig själv till samhället.
Alla är inte avundsjuka på strulet i UK...

#f • Uppdaterat: 2019-10-04 11:16
mso 1000

Design före funktion skrevs det.
Ja det behöver man bara titta ut genom köksfönstret för att fatta.

#g • Uppdaterat: 2019-10-07 20:35
Uky

Jag har en Mercedes Coupé från 2009. När jag letade efter "stänkskärmar" eller "mudflaps" på Mercedes Supportsidor blev det noll träffar. På Google däremot fick jag mängder av träffar - från Ryska sidor - med Mercedes orginalnummer. (!) Beställde bak och fram via en dansk ÅF och monterade själv på någon timme. Fram skyddar jag dörrar och sidor. Bak skyddar jag underredet från uppvirvlande skit. Förhoppningsvis skänker bakomliggande trafikanter mig också någon vänlig tanke...

#h • Uppdaterat: 2020-07-04 08:33
Ingemar Bohman

Tjalle
Då kan du svara mig hur mycket bränsleförbrukningen ökar
på ett år vid ex 2000 mil med stänk skydd?

#i • Uppdaterat: 2019-10-02 13:09
milkylainen

Stänklappar i all ära men varför i helvete tillåta öppna grussläp på motorväg? Jag blir pepprad var och varannan dag av idioter med öppna släp som det regnar grus runt. Polisen borde bötfälla alla öppna grussläp som osäkrad last..

#j • Uppdaterat: 2019-10-02 13:13
milkylainen

Henrik M: förutom ens egna bil så plockar ju bilarna upp gruset och skjuter det på grannen bakom tills det trillar av vägbanorna. Ett grussläp ställer till med massor av skada.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.