Nästa artikel
Bilfrågan: Bländande misstag?
Bilfrågan

Bilfrågan: Bländande misstag?

Publicerad 23 augusti 2019 (uppdaterad 5 november 2020)
”Om man råkat ha helljus på när det är sol och dagtid, syns det mycket?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Om man råkat ha helljus på en kort stund av misstag när det är sol och dagtid, kan det blända andra trafikanter för mycket och syns det mycket?
Sofia

Svar:
Mötande kan omgående notera om bilen de möter har helljus tänt, även om det råder fullt dagsljus. Men graden av bländning är inte lika påtaglig vid fullt dagsljus som vid skymning eller mörker. Ögat är vid dagsljus så att säga inställt för omgivande ljusförhållanden och skillnaden är inte lika stor som vid mörker eller vid regn alternativt snö och dimma. Men visst kan man ändå känna en viss irritation.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Störs du av när andra bilister råkar ha helljus på dagtid?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2019-08-24 09:22
skarj

Själv tycker jag inte Volvos blinker är något problem alls, förstår inte vad problemet är att det syns tydligt att någon ska svänga, jag blir inte bländad i mörkret heller så det stör av den anledningen, vad som däremot är ett problem är avsaknaden av vänsterarm på var och varannan förare, eller vad nu problemet med oanvänd blinker, det stör, speciellt när det är lastbilar som står stilla (pga av mötande trafik) och ska svänga vänster på 90 väg, borde resultera i mer än böter kan jag tycka. Hele grejen är ju att göra sig förstådd och tydlig göra sig mot sina medtrafikanter. Tydlighet kan aldrig vara fel.

Får erkänna att jag reagerat på mötande MC några gånger och trots att jag kör MC själv har jag inte gjort kopplingen till att de försöker synas, har bara tänkt att det var en som inte har koll på knapparna (och inte märker att helljuset är på, många brukar glömma blinker på när de kör MC, iaf vanligt förr, samt på mopeder då ingen automatisk avstängning har funnits. Som bilist i dagsljus stör jag mig inte på MC med helljus, nu har jag till och med lärt mig att det är avsiktligt, OK om det får någon att inte köra ut framför en MC. Tror nog inte att det kommer att generera någon större böterintäkt...

#c • Uppdaterat: 2019-08-26 06:34
1storstark

Jag kör MC med helljus i solsken, dock inte i mulet eller eller mörker. Är det någon som blinkar åt mig så bländar jag ner tills det blir läge att slå på helljus igen - enkelt. På bilar går väl halvljus på automatiskt när den tänder lyset. Helljus kräver att man bländar om manuellt. Nyare bilar har inte ens bakljus - helsjukt! (Dessa har ofta ingen blinkers heller.)

#d • Uppdaterat: 2019-08-26 19:35
jete

Det är ytterst ovanligt att motorcyklister håller laglig fart (BMV och Audi också), så att det blir till att tvärnita ibland är förståeligt. MC känns som en "förlängning" av kroppen, så det är lockande att dra på, men farligt. Var rädda om er!

#e • Uppdaterat: 2019-08-23 13:43
milkylainen

Är den här frågan på riktigt?

#f • Uppdaterat: 2019-08-24 18:52
milkylainen

skarj: Håller med. Volvos blinkers är riktigt bra. Vissa eländiga biltillverkare har ju så små och sketna blinkers att det är halvt omöjligt att se dem dagtid.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.