Nästa artikel
Flera svenskar drabbade av brinnande BMW-bilar
Nyheter

Flera svenskar drabbade av brinnande BMW-bilar

Publicerad 1 augusti 2019 (uppdaterad 1 augusti 2019)
BMW har återkallat 1,6 miljoner bilar över hela världen då risken finns att vissa dieseldrivna modeller kan börja brinna. I Sverige har ett antal bränder inträffat, men fortfarande är alla bilägare inte kontaktade.
Under de senaste dagarna har SVT rapporterat om ett antal BMW-ägare som varit med om dramatiska upplevelser då deras bilar börjat brinna under färd. Bland annat har en familj åkt på E6:an när deras BMW plötsligt lade av och kort där efter slukades av lågor.

Det kom sedan som en chock för familjen när de ringde sin återförsäljare och först då informerades om att bilen stod på en lista över bilar som ska återkallas.

Problemet är att det utvecklas alldeles för mycket värme i den så kallade EGR-ventilen, ett sorts kylarsystem som återcirkulerar avgaser. Eftersom ventilen omges av sotavlagringar som blir till glödande partiklar i värmen, så kan ett insugsrör intill börja smälta. Sedan är branden ett faktum.

Totalt rör de sig om 1,6 miljoner dieseldrivna bilar som är drabbade av felet. 35 000 av dessa finns i Sverige. Men alla svenska bilägare är inte informerade om detta. Nu skriver BMW i ett pressmedelande att de som ännu inte blivit kontkatade kommer att få informationen denna månad.

”En majoritet av de berörda kunderna har redan kontaktats och/eller åtgärdats, men samtliga berörda kommer att vara kontaktade och/eller kontrollerade under augusti 2019. Kampanjen är pågående och den exakta takten beror bland annat på tillgången på reservdelar”, skriver BMW i ett pressmedelande.

"Även om risken för en brand är mycket låg tar vi våra kunders oro på allvar och informerar nu samtliga via brev.”

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#v • Uppdaterat: 2019-08-10 21:00
Roy J

Klarsynt, förklara gärna vad det är som är så generellt hemskt med EGR-ventiler. Det är en ganska enkel konstruktion som på sin höjd kan bli igensatt av av lagringar. Att BMW klantat till det är en sak för sig.

#w • Uppdaterat: 2019-08-01 17:43
milkylainen

Skidoo1238: har inget med insugsröret att göra. I BMW fall läcker EGR-kylaren glykol från kylsystemet som sen tar eld i de höga temperaturer som utvecklas. Kylaren är ingen monolit utan har packningar som separerar kylmedia från självantändning. Nu vet jag inte vad de bytt till för del men alla delade EGR-kylare har det här problemet. Det är bara en tidsfråga.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.