Nästa artikel
Mer än hälften av företagsbilarna kör för fort
Nyheter

Mer än hälften av företagsbilarna kör för fort

Publicerad 4 september 2017 (uppdaterad 4 september 2017)
53 procent av yrkestrafiken lider av för tung gasfot, enligt ny undersökning.
Försäkringsföretaget Folksam mätte i våras hur fort 3.446 företagsfordon körde på svenska vägar. Det visade sig att 53 procent av de undersökta fordonen bröt mot gällande hastighetsgränser.

Vidare höll runt tio procent av fortkörarna en hastighet på mer än tio kilometer i timmen över den lagliga. Flest fortkörningar skedde på 30-vägar, där tre av fyra företagsfordon körde för fort. De branscher som har mest bråttom är återvinning, paket- och bud, samt bygg och anläggning.

Folksam uppmanar nu företagsledare att sätta ner foten och se till att deras anställda följer gällande hastighetsregler.
– Ett stort ansvar för överträdelserna vilar på transportföretagen och inte enbart på den enskilda föraren. Företag behöver generellt se över sina styrdokument och uppföljningssystem, säger Anders Kullgren, forskningschef på Folksam.
 
Diskutera: Tycker du att yrkestrafikanter kör för fort och är det någon speciell bransch som kör fortare än andra?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2017-09-05 07:36
Peter i Sydney

Det är inte underligt om budbilar kör för fort. Jag utgår ifrån att buden får betalt per jobb precis som här i Australien. Det innebär att ju fler jobb de kan riva av varje dag ju högre inkomst. Jag är inte bilbud själv men jag är i transportbranschen och jag vet att här i Australien måste de riva av absolut minimum 20 jobb per dag för att få en dräglig inkomst det går att leva av.

#c • Uppdaterat: 2017-09-05 12:30
CEAT

Skratta eller gråta? Det största problemet är bilisterna som enbart har detta körkort och varken kan förstå lastbilsförare eller motorcyklister. Man lär sig mycket när man smockar på med fler körkort och får då också större förståelse för alla typer av fordonsslag. Dem allra flesta tungfordon kör väldigt bra och håller även avståndet, speciellt i kö, men då kommer bilister och trycker sig in precis framför. Jag säger bara såhär, dem som klagar har för låg kunskap om att köra olika typer av fordon.

#d • Uppdaterat: 2017-09-06 07:10
Leif Kavander

Några som kör för fort, är privata övningskörnings bilar. Sett många exempel på det.

#e • Uppdaterat: 2017-09-06 07:15
John2008

Tunga lastbilar, speciellt utländska kan köra sällsynt dåligt och för fort. Man kan bli
mörkrädd för mindre när man har oturen att träffa på dem i trafiken.

#f • Uppdaterat: 2017-09-04 10:21
milkylainen

adzam: Det var drastiskt. Vad baserar du det på för lastbilsförare? Jag delar inte riktigt samma erfarenheter uppenbarligen.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.