Nästa artikel
Kia tror på storverk med Stonic
Nyheter

Kia tror på storverk med Stonic

Publicerad 20 juni 2017 (uppdaterad 6 februari 2018)
Nu har Kia släppt bilder och information om B-suven. Förväntas bli en av märkets mest sålda bilar.
Designen är enligt Kia vågad, men med vedertagna element som tigernosgrillen. 20 olika färgkombinationer tack vare att taket går att få i kontrasterande färg.
– Kia Stonic kommer att bli en av de mest övertygande nya bilarna i den snabbt växande klassen tack vare Kias unika garanti, bilarnas tillförlitlighet och erkänt höga kvalitet samt moderna design. Eftersom segmentet expanderar kan Stonic bli en av våra mest sålda bilar, säger Michael Cole, vd för Kia i Europa.

Bilen är ritad och utvecklad i Europa och ska skapa körglädje och väggrepp med aktiv vridmomentskontroll och kurvbromskontroll. Uppbyggnaden är 51 procent höghållfasthetsstål. I bagageutrymmet får det plats 352 liter. Via infotainmentsystemet går det att koppla in mobilen med Android Auto eller Apple CarPlay. Säkerhetssystem som ingår är autobroms och krockövervakningssystem, döda vinkelnvarnare och filövervakning.

Motorutbudet delas med nyligen presenterade syskonet Hyundai Kona. Det finns en enliters bensinturbo på 120 hästkrafter, samt två utan turbo på 1,25, respektive 1,4 liter. Dieselmotorn har en cylindervolym på 1,6 liter. Kia Stonic komer till Sverige i november. Priserna är inte satta än.
 
Diskutera: Vad tycker du om Kia Stonic?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#115 • Uppdaterat: 2017-06-23 12:33
Raphael

Vi bör minnas i sammanhanget att Kia Stonic är en mini-SUV. Det är en småbil i storleken under en Golf, Focus, Astra etc. En mindre småbil med extra attribut. Vad man än tycker om SUV-bilars negativa miljöpåverkan så kanske det är att fokusera på fel mål att försöka skjuta ner minstingarna, är det inte bättre att fokusera på stora bilar och rent allmänt se att problemet mer handlar om stora bilar än små. Vi bör främja små, kompakta och rymliga bilar framför storbilar.

#116 • Uppdaterat: 2017-06-23 12:42
pinjong

En eldriven Kia Stonic är snart här. Håll ut Styggavargen.

#117 • Uppdaterat: 2017-06-23 12:48
Styggavargen

Jag håller med dig Raphael, dock så drar dessa "små mini SUV's" rätt mycket, lastar lite och vad är poängen med maximera utsläppen? Jag har inget emot mindre bilar, även om jag föredrar mellanklass. Generellt kör vi för stora bilar. De stora SUV's som idag finns i Sverige ser nästan ut att vara bygga i en helt annan skala. Jag har också full förståelse för att vissa måste ha en SUV, typ en hästägare som skall dra tyngre släp. Hela mitt kvarter är fullt av nya SUV:ar som släpper ut långt mer än bilarna som ägdes innan. I många fall har ägaren inte gjort någon vinst i lastförmåga eller antal passagerare, utan man kör helt enkelt runt med en "klumpigare" bil som förbrukar mer energi och släpper ut mer. Helt onödigt enligt mig.

#118 • Uppdaterat: 2017-06-24 09:58
Raphael

Jag har inte sett några förbrukningssiffror för Stonic, men Hyundai Kona drar mycket med kombinationen bensinmotor och fyrhjulsdrift - jag har inte sett några förbrukningssiffror för de andra motiralternativen.

Om vi tittar på konkurrenterna så har Fiat 500X en låg förbrukning i de framhjulsdtivna versionerna särskilt med dieselmotor. Mest sålda 500X är den framhjulsdrivna 1.6 E-Torq. De fyrhjulsdrivna drar mer men det är knappt någon som köper dem. De framhjulsdrivna finns med justerbar elektronisk diff för olika underlag. Fiat 500L Trekking / Cross drar i sin SUV-version inte mer än det vanliga minibuss-utförandet.

De franska Renault Captur och Peugeot 2008, som är de mest sålda i lilla SUV-klassen i Europa, drar inte särskilt mycket de heller. En Peugeot 2008 med diesel ligger på under 0,4 l/mil och med trepip bensinturbo runt 0,45 l/mil. Den nya rymliga Citroën C3 Aircross ligger på ung samma. Alla dessa är framhjulsdrivna och finns med elektronisk diff. C3 Aircross drar mindre än min C3 Picasso och har en rymligare kupé med större bagageutrymme och den är inte tyngre. Motorerna är mer effektiva och har lägre förbrukning.

Nya Peugeot 3008 SUV är lättare än den tidigare generationen som var en crossover/minibuss, tack vare en ny och lättare bottenplatta som väger 200kg mindre än den tidigare bottenplattan.

De flesta SUV:ar som säljs är framhjulsdrivna, de är mycket mer populära än de tyngre fyrhjulsdrivna versionerna som drar mer bränsle. De framhjulsdrivna ser likadana ut som de fyrhjulsdrivna.

Så jag tycker inte att detta egentligen är ett problem.

#119 • Uppdaterat: 2017-06-24 14:01
pinjong

Efter att ha tittat på ett antal Youtube-klipp skulle jag säga att Stonic är SUV-liknande dvs har vissa attribut i designen som ska föra tankar till SUV, men i själva verket är en "vanlig" lite förhöjd småbil. Frontspoilern ser t ex farligt låg ut och takhöjden ger bra innerutrymmen men det är allt. Att kritisera bilen för att vara onödig utifrån epitetet SUV är inte bara lite fel utan helt uppåt väggarna skulle jag säga.

#11a • Uppdaterat: 2017-06-25 18:47
N-iklas

Opels hylla under skärmen för att stödja handen på ser skrattframkallande ut, där var man fräcka i överkant.

#11b • Uppdaterat: 2017-06-20 18:18
milkylainen

pinjong: Precis så. Ungefär som Honda Fitta, Mazda LaPuta, Mitsubishi Pajero, Opel Ascona

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.