Nästa artikel
Audi A8 blir mildhybrid
Nyheter

Audi A8 blir mildhybrid

Publicerad 8 juni 2017 (uppdaterad 8 juni 2017)
Än så länge är detta allt vi får se av nya generationen Audi A8: Drivlinan som består av ett mildhybridssystem.
48-voltssystem ska sänka förbrukningen och göra det möjligt att frirulla.
Vi har redan fått veta information om Audis mildhybridteknik i Q8 Sport Concept. Nu sätts drivlinan i en produktionsmodell, närmare bestämt i nästa generation av Audi A8, som har premiär den 11 juli. Tekniken består av ett 48-voltssystem där ett litet litiumjonbatteri lagrar energi under körning och en vattenkyld växelströmsgenerator kompletterar startmotorn.

Fördelarna med mildhybridsystemet ska enligt Audi vara tyst motorgång, mjukare skifte mellan el- och förbränningsmotor och lägre förbrukning. I hastigheter mellan 55-160 kilometer i timmen kan motorn stängas av i upp till 40 sekunder och bilen frirullar. I lägre hastighet fungerar stopp-start-teknik vid 22 kilometer i timmen. Litiumjonbatteriet kan lagra bromsenergi och i A8 finns ett avancerat styrsystem som avgör när det är rätt läge för frirullning, respektive energilagring från inbromsning. Mildhybriddriften gör att förbrukningen minskar med 0,7 liter per 100 kilometer.
 
Diskutera: Tror du att Audi är på rätt spår med sin mildhybridteknik?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2017-06-09 22:54
snabb95

Att elmotorn skall kunna driva bilen med stillastående förbränningsmotor låter inte troligt i detta fall. Elmotorn/generatorn är ansluten via en drivrem till motorns vevaxel enligt bilden.

#c • Uppdaterat: 2017-06-22 17:03
A_q

Shogun, kan du inte berätta mer om Toyotas mildhybrid.
Blev den lyckad? Minskade bränsleförbrukningen? Vilka aktuella modeller använder de tekniken i?

#d • Uppdaterat: 2017-06-08 20:32
milkylainen

Den enda känslan jag får när jag ser sånthär är att alla såna här komplexitetshöjande bullshit-varianter av "spara tre droppar" är helt meningslösa tills vi får riktiga elbilar. Start stop är värdelöst i 90% av fallen när jag kör. Det ska startas tre sekunder efter att man stängt av för man ska rulla några meter frammåt. Kö-körning är start-stop helt värdelöst. Man står ju sällan still i mer än ett par sekunder. Enda tillfällena det funkar någolunda är vid rödljus när man står länge.. men vid det laget har man ju stängt av skiten eftersom man är så förbannat less på den.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.