Nästa artikel
Motorfel efter Volkswagens dieselåtgärd
Nyheter

Motorfel efter Volkswagens dieselåtgärd

Publicerad 6 maj 2017 (uppdaterad 8 maj 2017)
Vissa Volkswagen-ägare får problem med EGR-ventlien efter mjukvaruuppdateringen. En av de drabbade är Carl-Johan Danielsson i Mellbystrand.
Kort efter mjukvaruuppdateringen tappade Carl-Johans Golf kraft och EGR-ventilen byttes för 11 000 kronor. Ett troligt följdfel av VW:s dieselåtgärder enligt en motorexpert.
Carl-Johan Danielsson i Mellbystrand är en av de VW-ägare i Sverige som fått sin motor åtgärdad efter VW:s utsläppsfusk. Men bara en vecka efter uppdateringen blev hans Golf 1,6 TDI -12 kraftlös och bärgades till närmaste verkstad. Den hade då rullat 8 900 mil.
– Jag körde på E6:an när motorn började att förlora kraft. När en varningslampa tändes svängde jag av vägen och ringde en bärgare, berättar Carl-Johan.
Bilen togs till Toveks Bil i Varberg där EGR-ventilen byttes ut till en kostnad av 11 000 kronor. Verkstaden hävdade att det inte hade något samband med den nya mjukvaran.

EGR-systemet återcirkulerar avgaserna tillbaka till cylindern för att få renare utsläpp. Fel på EGR-ventilen är inget ovanligt, men Carl-Johan är inte ensam om att få problem kort efter VW:s motoruppdatering.
Tyska medier har uppmärksammat att flera VW-ägare rapporterar att motorn tappar ork efter VW:s uppdatering, med dyra reparationer som följd.

Enligt Andreas Cronhjort, docent i förbränningsmotorteknik på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, är det rimligt att tänka sig att belastningen på EGR-ventilen ökar med VW:s mjukvaruuppdatering.
– Vill man sänka NOx-utsläppen är det sannolikt med mer EGR-aktivitet. Det sänker förbränningstemperaturen som ger lägre NOx-utsläpp, men även mer sotpartiklar. Det innebär dubbel belastning för EGR-systemet – dels mer arbete, dels mer sotpartiklar som kan sätta igen EGR-ventilen, förklarar han.

Men det är inte bara EGR-systemet som riskerar att ge dyra reparationer, enligt Andreas Cronhjort.
–Med den ökade mängden sotpartiklar finns det också en risk att livslängden på partikelfiltret minskar.
 
Sedan Carl-Johan Danielsson
kontaktat sin lokala verkstad i Laholm, som utförde motoruppdateringen, har han blivit lovad ersättning för de kostnader han haft i samband med motorfelet.
 
Har du gjort uppdateringen och drabbats av fel med EGR-ventilen? Hör av dig till Vi Bilägare på redaktionen@vibilagare.se
 
Vi Bilägare håller just nu på med att testa Volkswagenbilar före och efter dieselåtgärden. Resultaten kommer vi att publicera här på webben och i tidningen inom kort.
 
Läs mer: Volkswagens svar på EGR-problemet.
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#11p • Uppdaterat: 2017-05-10 15:38
Tvärnit

Nu kan man inte enbart skylla på VW hur affärerna sköts utan den biten ligger hos återförsäljarna, det är därför som jag rör på mig när jag köper bil för jag blir nämligen gärna uppkörd här på ort och väldigt oblygt dessutom där den lokala handlaren inte känner vid att han begär +30 000 för dragpaket på de drive sälj bilarna som kommer till ett paketpris med inklusive fabriksmonterat dragpaket! Det är skillnad på dem handlarna kan jag säga...men att jag förstår även lokalkulturens inverkan, jag säger själv inte nej om folk så gärna vill betala...
När det gäller arbete då är det en offert och dialog som gäller för min del så att jag slipper överraskningar.

#11q • Uppdaterat: 2017-05-10 17:24
Boxer

Konstigt att världen har blivit så komplicerad. Jag har en bil från 1965 med förgasare och turboladdning som ger 180 hk. Med en förbrukning på under 0.8 blandad körning undrar man hur långt utvecklingen har kommit under dessa 50+ år.Nada!
Bara blivit mer komplicerade och omöjliga för ägarna att reparera.

#11r • Uppdaterat: 2017-05-06 11:56
milkylainen

Styggavargen: Verkstäder har inga skrupler. De är där för att tjäna pengar. I sverige har vi uppenbarligen alldeles för många godtrogna människor som inte orkar bry sig tillräckligt om vad service kostar. Därför kan man klämma folk på galet mycket pengar för något så fånigt som en EGR-ventil. Jag bytte på min förr-förra bil själv. Tog en kvart, ventilen kostade strax över 1000 pix.

#11s • Uppdaterat: 2017-05-06 19:12
milkylainen

trasten: Isåfall är det en idiotdesign. EGR-ventiler är problembarn. De bör rimligen vara lätta att åtgärda. På den förrförra bilen satt den på ena sidan av motorn, vid insuget högst upp. Helt trivialt att byta.

#11t • Uppdaterat: 2017-05-07 09:22
milkylainen

trasten: EGR-ventiler pajjar överallt. De är ökända problembarn. Däremot om nu VW verkligen får ner NOx så ökar sotproduktionen. EGR-ventilen kan vara dåligt dimensionerad för ökad sotproduktion och ökade arbetscykler (billig). Därför går den sönder fortare eller packar igen ganska omgående efter uppdateringen.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.