Nästa artikel
Provkörning: BMW 530d 2017
Provkörning

Provkörning: BMW 530d 2017

Publicerad 19 mars 2017
I framkant. Nya BMW 5-serien är späckad med tekniska finesser.
Förändringarna kan tyckas subtila vid första anblick men nya 5-serien är slankare och alldeles proppad med vidareutvecklad teknik och sofistikerade funktioner. Behöver vi verkligen allt detta?

Nya 5-serien är så knökfull av ny teknik att jag undrar hur bra på att täcka varje flank en bil egentligen behöver vara? En retorisk fråga.

Karossen är knappt fyra centimeter längre än tidigare och axelavståndet har ökat till hela 298 cm, samtidigt som bilen beroende på version är cirka 100 kg lättare än den utgående generationen. Luftmotståndskoefficienten är klassens lägsta, 0,22. Spjälorna i den breda grillen kan automatiskt öppnas och slutas för att styra luftströmmarna efter det för tillfället mest gynnsamma för bränsleförbrukningen. Provbilens raka turbodieselsexa ger sju hästkrafter fler än tidigare, totalt 265. Vridmomentet har ökat från 560 Nm till hela 620. Det finns oerhört mycket kraft alldeles direkt. Samarbetet med den åttaväxlade automatlådan är exceptionellt kultiverat och det utlovas en förbrukning på cirka en halvliter milen, verkligt imponerande i så fall för en bil som väger 1,9 ton.

Inredningen är helt ny men välbekant i design och funktioner. Bland möjliga komfortfinesser finns stolar med åtta massageprogram indelade i tre underkategorier. I informationsdisplayen på instrumentpanelen kan man se en animering av den stolsinställning man håller på med. Stolarnas värme/kylning och rattvärmen kan förprogrammeras att slå av eller på vid viss temperatur. Start/stoppsystemet för motorn kan arbeta med navigationssystemet så att funktionen automatiskt slås av vid givna tillfällen, exempelvis när man väntar på att köra in i en rondell eller stannat vid en t-korsning.

Det finns fem sätt att hantera kommandon och inställningar: med iDriveratten (som liksom i 7-serien har en speciell ”touchpadyta” högst upp), med knapparna i ratten, med traditionella knappar och vred på panelen och med fingergester – samt med röstkommandon. Det senare har vidareutvecklats för att förstå mer vardagligt tal.

Multimediaskärmens grafik är kristallklar och menyerna består av sex ”rutor” med huvudrubriker, fördelade över två sidor. Ordningen mellan dem kan man bestämma själv, sedan finns undermenyer och -funktioner närmast i det oändliga. Vindrutevisningen, head-up display, är 70 procent större än tidigare och kan innehålla fler upplysningar än förr.

Med tillvalet Adaptive Drive följer, förutom justerbar stötdämpning, också aktiva krängningshämmare. Dessa arbetar nu med hjälp av små elmotorer, inte med hydraulik som tidigare. 

Den aktiva farthållaren verkar mellan 0 och 210 km/tim och kan låta bilen stå bakom en framförvarande i 30 sekunder och sedan automatiskt köra vidare efter den på givet avstånd. Vid motorvägspåfarter läser systemets radar och kamera av den omgivande trafikens hastighet och anpassar accelerationen ut på motorvägen därefter. Hastighetsbegränsaren kan ha visst ”slack” i förhållande till fartgränserna, upp till nio km/tim långsammare eller snabbare. Bland alla varningssystem finns nu ett larm om man skulle råka köra upp på motorvägen i fel riktning.

Filhållningsassistent finns förstås, liksom aktiv filkörningskorrigering om bilen trots allt är på väg ur rätt fil. Dessutom finns sidokollisionsvarning (mellan 30 och 210 km/tim) i form av ljudsignal eller rattvibration om en annan bil närmar sig alltför snabbt från sidan. Systemet läser då också av om det finns tillräckligt med plats på andra sidan bilen för att automatiskt styra undan.

Automatiskt filbyte utan att det är nödsituation finns förstås också, mellan 70 och 180 km/tim. Det är bara att hålla nere blinkersspaken lite extra så läser bilens sensorer av om och när filbytet kan ske utan att föraren lägger sig i. En automatisk ”undanmanöverförstärkning” är verksam i upp till 160 km/tim. Om en hastig kursändring krävs för att undvika ett hinder som plötsligt dykt upp förstärks rattrörelsen automatiskt samtidigt som övervakningssystemet kan avgöra hur mycket fri plats som finns runt hindret.

Komforten, finishen, utrymmena, den unikt lätta körkänslan – allt det som i de sex tidigare generationerna kännetecknat modellen finns förstås också i den nya, i överflöd.

Diskutera: Vad tycker du om BMW 530d?

BMW 530d xDrive

PRIS, FRÅN KR: 518 000.
SÄLJSTART: Nu. 
MÅTT, CM: L 494/B 187/H 148.
BAGAGEVOLYM, L: 530.
TJÄNSTEVIKT, KG: Cirka 1 900.
MOTOR: Längsmonterad 6-cyl rak turbodiesel, två överliggande kamaxlar, fyra ventiler per cylinder. Direktinsprutning. Volym 2 993 cm3.  Max effekt 265 hk (195 kW) vid 4 000 v/min. Max vridmoment 620 Nm vid 2 000 v/min.
KRAFTÖVERFÖRING: Fyrhjulsdrift, åttaväxlad automatlåda.
PRESTANDA: Toppfart 250 km/tim. Acceleration 0–100 km/tim på 5,4 s. 
DEKLARERAD FÖRBRUKNING: 5,3 l/100 km. CO2-utsläpp: 138 g/km.
KONKURRENTER: Audi A6, Mercedes-Benz E-klass, Volvo S90.

Vad nytt?
Helt ny modell.
För vem?
Den som vill ha en högklassig bil med toppmodern teknik. 

Plus:
Mycket hög komfort, utmärkta köregenskaper, välgjord, stark och snål motor.
Minus:
En del nya finesser som inte självklart tillför något.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#v • Uppdaterat: 2017-03-21 19:13
Axa

Juhani
Haha.
Men det är ju därför det är premium med BMW, man kan välja bort alla tillval och hålla ner prylhysterin.
Även om jag är teknikintresserad så kan jag till viss del hålla med om prylhysterin. I bilen har jag inget större behov av att maxa med förarteknik då jag inte använder bil i tjänst och kör bara kortare sträckor dagligen.
Däremot vad gäller mobiltelefon så duger inte 3310, då hade jag inte kunnat skriva det här. :-)

#w • Uppdaterat: 2017-03-21 19:28
Audi A5 SB

Jo Guran, den har autobroms som standard. Jag har kollat. http://www.vibilagare.se/blogg/biltestarbloggen/hur-star-sig-nya-5-serien

#x • Uppdaterat: 2017-03-27 15:58
2fast4you

Milkylainen. Ja mulig det for med 6:an så opplever jeg ikke noe som helst problem med lådan. Den holder 1000 rpm i 60 km i 6 gear oppover bakker uten problem, så mer vrid er nok svaret, jeg synes det er en kanon bra låda og motor i den bilen

#y • Uppdaterat: 2017-03-19 14:12
milkylainen

Jag äger förra generationen av senaste årsmodell. Ibland känner jag att folk överprisar de här bilarna. Man är som människa lätt att lura pga materialet, känslan osv. Men faktisk funktion som bil är alltid svårare att avslöja och blir mer tydligt med tiden man äger bilen.
Det känns som om det kritiskt granskande ögat försvinner när prislappen blir högre. Inte för att bilen är bättre som bil, utan bättre på att lura sinnena.

#z • Uppdaterat: 2017-03-19 14:16
milkylainen

Calle: Spjäll i grillen är ingen nyhet och har funnits på diverse BMW's sen 2008. Min F10 har också grillgaller, även om de sitter 10 cm längre in. Den enda skillnaden är att de här har flyttat längre ut för luftmotståndets skull. Å andra sidan kanske de beckar igen med snö lättare.

#110 • Uppdaterat: 2017-03-19 14:20
milkylainen

Hackenbush: Långt ifrån alla BMW's är körglada maskiner. Faktum är att förra generationen fått så mycket skit för att den är i princip en helt värdelös körmaskin i standardutförande. Den är ungefär lika rolig som en containerpråm.

#111 • Uppdaterat: 2017-03-19 16:42
milkylainen

Axa: funktionen får inte vara kompromissad vilket jag anser den vara i ett gäng avseenden. Någon vidare vinterbil är inte f10 an.

#112 • Uppdaterat: 2017-03-19 20:27
milkylainen

Swemba: Ja det har du helt rätt i. Men den nya elektriska styrningen är väldigt okänslig. Den är "BMW-trög" och sådeles, eftersom den är elektrisk, absolut NOLL information om underlaget. Funkar mycket bättre på torr asfalt och "på tvären" med mängder av kraft som sliter i ratten. Då är den perfekt. Men inte för känslig körning på halt underlag.
ESP:n är också för grov på låga friktionsunderlag. Hysterisk och grov. Man kan slå av till traction mode, men då har man nästan ingen ESP alls istället. Funkar skitbra på torr väg dock.
Chassit är väldigt välavstämt och kräver däck med mycket, mycket friktion för att komma till sin rätt. Eco-shit däck passar inte chassit särskilt bra.
ZF8HP lådan är inte så magisk som alla utger den för att vara. Ja den växlar mjukt för det mesta, men den kan också vara hysteriskt korkad och hoppa mellan växlar speciellt i motorvägsfart med svag uppförsbacke och små gaspådrag, ryckig mellan 1:an 2:an, speciellt i nerväxlingar osv. Dess adaptiva program som körs är bara jobbigt. Den försöker anpassa sig till dig men gör ett riktigt uselt jobb. När man vill gasa och har kört lungt en stund så är den helt seg... och när man har gasat så fortsätter den vara hysterisk i flera minuter efteråt, fast man sedan länge lugnat ner sig. Samma om den upptäcker ett släpp på däcken, då ligger den en eller två växlar upp hela tiden. Vilket blir jobbigt på vintern då det släpper ibland. Då får man stå ut med en ylande växellåda i någon minut tills den lugnat ner sig.
Det finns mängder av grejer på bilen som är rent korkade.

#113 • Uppdaterat: 2017-03-19 20:30
milkylainen

Shogun: Gamla F11 med xdrive är en jättefin bil i förhållande till priset som den hade på utförsäljningen. BMW sålde såna skitbilligt i höstas. Man kunde få en riktigt fin F11 xdrive med vettig utrustning till strax över 330k eller nått sånt.

#114 • Uppdaterat: 2017-03-19 20:42
milkylainen

2fast4you: Min bil är helt ny, det finns inga uppdateringar. Anledningen till att du inte känner något är att jag har högre krav på mina växlingar än du. Det finns inga perfekta automatlådor. Jag har aldrig upplevt någon och kommer nog aldrig göra det.
Den enda perfekta automatlådan är när den är bortplockad (1-växlad elbil).

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.