Nästa artikel
Guide: Privatleasing
Vi Bilägare vägleder

Guide: Privatleasing

Publicerad 4 november 2016 (uppdaterad 16 november 2017)
Illustration: Niklas Carle.
Att köpa är omodernt. Långtidshyra är den nya trenden. Men se upp – det är inte riskfritt och det finns en del fällor med det nya sättet att ha bil. Vi Bilägare tittar närmare på fördelarna och fällorna.
Läs hela guiden gratis (endast för prenumeranter)

Allt fler satsar på privatleasing. Länge valde knappt två procent av de privata nybilsköparna att finansiera sin bil via leasingavtal, men i år har mer än var tredje privatkund valt leasing.

Drivande krafter i den snabbt växande trenden är bilhandeln som har fått ett nytt försäljningsverktyg samt finansbolagen som når ut till nya kunder. Men det är också en aptitlig finansieringsform för flera konsumenter.

Det som lockar är möjligheten att köra en ny bil utan att binda upp kapital, vilket gör att nya målgrupper, som annars köper begagnat, får chansen att skaffa nytt. Snittåldern på en leasingkund är elva år lägre jämfört med en traditionell nybilskund. Många är kvinnor.

– Privatleasing ger en tryggare känsla för vad bilen kostar och man slipper osäkerheten med andrahandsvärdet, säger Johan Holmqvist, bilhandelansvarig på Motorbranschens Riksförbund (MRF) och tillägger:
– Dessutom kan man byta bil oftare och köra säkrare och snålare bilar.

Men trygghetskänslan är delvis en illusion, enligt Martin Ekelöf, jurist på Konsumentverket.

– Produkten är enkel, men kontrakten är svåra. Det kan vara stor skillnader på villkoren och dessutom otydligt vart man ska vända sig när man får problem. Flera avtal hänvisar kunderna till leverantören av bilen, alltså bilhandlaren, men egentligen är avtalet upprättat mellan leasingtagaren och finansbolaget.

Läs den fullständiga versionen av Vi Bilägares guide till privatleasing – vi hjälper dig att göra rätt val!

Den här guiden publicerades ursprungligen i Vi Bilägare 14/2016. Läs om hur du aktiverar din digitala läsning!

Diskutera: Funderar du på att privatleasa?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2016-11-05 09:23
SAndberg80

Jag går i såna funderingar för andrabilen. Vi vill ha en ny eller nästan ny bil och kör inte speciellt mycket. Tar man då den billigaste, köper vikterhjulen separat på t ex bythjul så tycker jag att det ekonomiska ser mycket bra ut.
Gör du tvärtom, lägger på massa utrustning så blir bilen genast oförtjänt dyr. Jag menar hur kul är det att betala 3000:- i månaden för en Fabia när du kunde köpa en enkelt utrustad Superb för
Samma pris?
Så mitt råd till alla är att göra en jämförelse mellan att köpa bilen privat jämfört med leasing i dottt individuella fall(med all extrautrustning du vill ha).

T a tex vinterhjul. Betalar cirka 10k för hyra av däck och fälg när det kanske kostar 7k att köpa samma hjul. Som du sedan kan sälja.

#c • Uppdaterat: 2016-11-05 09:37
Pi

Förmodligen så är det bäst affär för den som nästan kör 1500 mil årligen - eller kanske snarare 4500 mil på 3 år vilket är den vanligaste hyresperioden. Kör man mera så kostar övermilen en hel del, kör man mindre, t ex 800 mil/år, så får man ändå betala för en värdeminskning motsvarande 1500 mil/år. Sen gäller det att läsa på vad som händer den dag hyresavtalet går ut - måste du t ex lämna tillbaka bilen "på dagen" så kan du ju ha ett bekymmer med att hitta nåt intressant precis då. I andra leasing-sammanhang så kan det inträffa att om man inte lämnar tillbaka utrustningen precis när man skall så automatförlängs avtalet med 1 år. Vet inte om det är så på dessa bilavtal men det är absolut värt att kolla vad som händer vid avtalets utgång om du t ex skulle gå över tiden med några dagar. Och lita inte på vad bilhandlaren säger - det är avtalstexten som gäller om 3 år. Jag kan inte bilhyresavtalen men i andra hyres-sammanhang är det ofta ett finansbolag som äger egendomen under hyresperioden så det är deras avtal som gäller och inte vad en glad bilförsäljare säger vid tecknandet av avtalet.

#d • Uppdaterat: 2016-11-05 12:07
LeifV

Efter att ha plöjt igenom det finstilta i hyresavtal kan jag säga -det här är inget för mig.

Ett tämligen enkelt sätt att tappa lusten att hyra/leasa något över huvud taget är att helt enkelt läsa det man kommer överens om.

Har, å yrkets vägnar, hanterat en mycket stor mängd sådana här avtal. Och, ja, ibland kan man hitta hål i systemen = då kan det bli väldigt fördelaktigt. Det gemensamma för dessa "hål" är att det handlat om fullserviceleasing. Dvs leasingtagaren betalar ingenting utöver leasingavgiften, -allt ingår, och leasinggivaren ansvarar för rubbet. Ett annat ord för sådan här leasing är "funktionshyra", dvs man hyr funktionen bil -om det uppstår problem så ligger dessa på leasinggivarens ansvar. T ex om man råkar ut för stillestånd pga service, eller tillverkningsfel.

Det här med funktionshyra är något jag hade hoppats på, då det är självstraffande. Levereras en bil med tveksam kvalitet, eller felaktiga specar så slår det direkt tillbaka på leverantören. Men så länge leverantören sköter sig så blir affären riskfri för denne.

#e • Uppdaterat: 2016-11-07 14:58
107Carlsson

I ViB's sammanställningar av olika kontrakt ser det ut som att det i många fall är billigare att leasa än att betala kontant med egna pengar eftersom man då räknat med 5% i förlustränta på det insatta kapitalet. Men i dagens nollränteläge, hur många får 5% på sitt sparkapital?

#f • Uppdaterat: 2016-12-08 09:29
glimma-48

Jag funderar på att ev. leasa nästa bil. En aktuell bilfirma anger att dragkrok kostar 9.500kr dvs drygt 250kr i månaden. När jag frågade om jag får fixa draget själv på firma där dom är speciallister på dragkroksmontage och där de bara tar ca hälften så mycket. Försäljaren blev först ställt och sa sedan att det inte gick att göra så. Är det någon som är insatt i problematiken?

#g • Uppdaterat: 2017-03-12 09:52
mayors

Ska du leasa är det nog nu som gäller. Styggavargens första mening pekar på en kommande förändring.
" Vem köper alla begagnade bilar som blir över? Om alla plockar ut en ny efter 3 år... blir det bra i slutändan?"
Det som händer är att marknaden översvämmas av liknande bilar av samma årsmodell. Konsekvensen blir att de som äger sin bil drabbas av drastiskt sjunkande andrahandsvärden - det går från 45% till kanske 30 - 35% av nybilspriset efter tre år. Men det drabbar i nästa led även den som leasar. Inte den med nuvarande kalkylmodell - men när det blir dags för nästa bil..
Det betyder så klart att leasingbolagen kommer justera sina kalkyler för månadskostnaden för en leasad bil uppåt i motsvarande grad. Så alla "bilbrukare" förlorar när räkningen ska betalas (allt blir som vanligt igen)

#h • Uppdaterat: 2017-04-07 11:29
vv.13

Helt klart är beg försäljning drabbad redan. Har märkt en klar förändring. Många köpare väljer lesasing istället m personligen skulle jag aldrig falla för det. Senaste 15 åren köpt bil om Max två gamla å två tusen mil. Behållt ett till två år. Total kostn för mig varit 7-10 kr mil för service värdeminskning etc. End bränsle tillkommer. Tycker. Det varit prisvärd taktik än så länge varje fall...

#i • Uppdaterat: 2017-04-18 16:31
Dick

De skriver: "Snittåldern på en leasingkund är elva år lägre jämfört med en traditionell nybilskund. Många är kvinnor." Många? Är det fler än hälften? En större andel (jämfört med män) än de som köper sin bil? Fler än förväntat? ...och förväntat på vilka grunder då i så fall?

#j • Uppdaterat: 2017-04-18 18:24
Kenth Gustafsson

Skulle aldrig komma på idén att låsa mig i ett avtal på 3 år, det kan hända så mycket som ändrar sig t.ex nytt jobb eller arbetslös sjukdom skilsmässa eller ny livskamrat så man kanske behöver flytta så bäst äga bilen själv och inte låst i ett avtal

#k • Uppdaterat: 2016-11-04 14:04
milkylainen

Hackenbush: Visst är det så. Enkel lösning för folk som inte har cash up front. Som med allt annat. Avbetalning/lånesamhället. Mer i samhället blir en fråga om hur mycket du har råd med varje månad, inte vad du faktiskt har kapital till. Ganska tragiskt, men oundvikligt eftersom världen generellt går mot större samhällsklyftor och fattigare medelklasser.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.