Nästa artikel
Bilfrågan: Måste jag tanka mer?
Bilfrågan

Bilfrågan: Måste jag tanka mer?

Publicerad 3 november 2016 (uppdaterad 6 november 2020)
Frågeställaren undrar varför bränslemätaren inte ändras vid tankning.
”Enligt verkstaden måste jag tanka kvarts tank för att få utslag. Gäller detta endast min nya bil?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Min VW Passat har en bränsletank på cirka 66 liter, varav åtta liter i reserv. När jag har körsträcka 70–75 km tänds lampan för reserv. Om jag då tankar tio liter reagerar inte mätaren utan fortsätter mot noll, trots att det finns cirka 17 liter i tanken och bränslet borde räcka cirka 20 mil. Jag har haft bilen på verkstad två gånger och felet är kvar. Enligt verkstaden måste jag tanka kvarts tank för att få utslag. Gäller detta endast min nya bil? Alla andra bilar jag ägt har gett utslag på bränslemätaren även när jag tankat fem liter.   
Anneli A   
   
Svar:
Det finns en risk att det är ett fel på mätaren. VW har en teknisk lösning som närmaste Volkswagen-verkstad bör kunna hjälpa till med. Eventuellt kan det bli aktuellt med byte av kombiinstrumentet men detta måste först undersökas av verkstaden.
Marcus Thomasfolk, Volkswagen Group Sverige
 
Diskutera: Har du varit med om något liknande?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2016-11-06 13:48
Roy J

Självklart ska tankmätaren visa rätt!
Det verkar som att flottören kärvar och behöver viss kraft (en större mängd bränsle) för att komma igång.

När jag i min gröna ungdom (och det är ju onekligen ett tag sen) skaffade min första bil (en något optimistisk beskrivning på eländet) gjorde jag som tydligen många andra med knaper ekonomi, småduttade vid påfyllningarna. För säkerhets skull hade jag en reservdunk i skuffen som allt som oftast kom till användning.
Ett korkat beteende, eftersom bilen knappast drog mindre bränsle bara för att jag tankade mindre. Dessutom får man ju mer kondens i tanken.

För inte riktigt lika länge sen hade jag en arbetskamrat som var extremt noga med sina bilar. Skulle man byta bil var det honom man skulle hänga på.
Han störde sig på att Saabens varningslampa inte lyste när det var de där utlovade sju litrarna (eller vad det nu var) kvar i tanken, så han ställde upp bilen absolut i våg och justerade tankarmaturen så att den visade absolut rätt.

#m • Uppdaterat: 2016-11-03 20:43
milkylainen

Min Passat 12:a har sketdålig tankmätning. När den är toppfylld så visar den inte riktigt "fullt". Ibland glider mätaren en upp till en 10-15 minuter efter man tankat... Så har ingen av mina tidigare bilar vart.

#n • Uppdaterat: 2021-03-18 10:16
Ingemar Bohman

OJ! o!j vad mycket fel det är på VW bilarna.
Finns det huvud taget något som fungerar på VW bilar?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.