Nästa artikel
Bosch pekas ut i utsläppsskandal
Nyheter

Bosch pekas ut i utsläppsskandal

Publicerad 18 augusti 2016
Elektroniktillverkaren Bosch pekas nu ut som delskyldiga i dieselgate. Enligt dokument som lämnats över till amerikansk domstol kände företaget till den manipulerade mjukvaran i Volkswagens dieselmotorer.
Det är dokument som överlämnats till domstolen av Volkswagen som pekar ut Bosch som medskyldiga i utsläppsskandalen. Det exakta innehållet är än så länge hemligstämplat men enligt ett uttalande från domstolen så "spelade Bosch en avgörande roll i det bedrägliga agerandet och tjänade betydande summor på det".

Än så länge är Bosch inte formellt anklagade för något, men även det tyska rättsväsendet utreder företagets roll i skandalen. Bosch tillverkade de styrenheter som finns i de utsatta bilarna men har sagt att hur biltillverkarna använder produkterna är upp till dem. Domstolen säger i nuläget att det verkar som att Bosch och Volkswagen samarbetat under flera år för att ta fram mjukvara som manipulerar testresultaten.

Diskutera: Tror du att fler företag kommer att fällas i dieselgateprocessen?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-08-18 16:07
Reverend Benny

Finns nog inget i denna artikel som överraskar och det är väl i sig rätt tragiskt.

Osäker på om fler företag kommer fällas, men fler företag kommer garanterat bli indragna. Det är väl bara att kolla på vilka Bosch krängt motorstyrenheter till så har man en lista att utgå ifrån.

Som konsument så tycker jag processen och utredningarna borde snabbas på lite, ser med glädje fram emot att ansvariga som vetat om detta fusk åtalas hos de biltillverkare som fuskat.

#2 • Uppdaterat: 2016-08-18 20:13
Reverend Benny

Det är många som sagt mkt i denna härvan eller spelat ovetande när detta nystades upp. Något som förvånat mig är tystnaden från många andra biltillverkare. Varför skulle Bosch bara "hjälpt" en tillverkare? Och då gjort så under 10 års tid utan att några andra tillverkare anat eller fått reda på det?

Fast mest tyst är det nästan om Schnitzel Fritz Winterkorn, inte ett ord om mannen som sade sig vara chockad över denna skandal innan han avgick några dagar senare.
http://www.npr.org/sections/thetwo-way/2015/09/23/442818919/volkswagen-ceo-resigns-saying-he-s-shocked-at-emissions-scandal

#3 • Uppdaterat: 2016-08-19 08:58
hans.antnas

Givetvis vet ju Bosch om att de dublerade mjukvaran anväds för fusk med avgasvärderna dom tillverkar ju styrdonen men dprogrammeringen sker ju hos VW, Vibilägare säljer ju mycket helsidesannonser om trimboxar som också ändrar avgasvärdena men dom installerar dom inte , där är ju konsumenten skyldig

#4 • Uppdaterat: 2016-08-19 09:07
Pi

Skulle förvåna mycket om inte utrustningen kommer "färdigprogrammerad" från leverantören - i detta fall Bosch. För biltillverkaren vill ju göra så lite som möjligt med komponenterna efter att dom kommit innanför hans dörr och till dess dom sitter i bilen. Därmed inte sagt att Bosch är medskyldiga annat än i att ha installerat den programvara som biltillverkaren tagit fram.

#5 • Uppdaterat: 2016-08-19 09:42
Mythbuster

Om jag minns rätt... men har varit semester. Men Bosch har redan erkänt att de har gjort fuskmjukvaran. Fast den är inte gjord för att användas i bilar i produktion utan för att kalibrera mätutrustning under produktutveckling. Det VW gjort är att fortsätta använda denna mjukvara efter produktuveklingsfasen. Inte särskilt konstigt att man använder olika metoder under utveckling då man behöver simulera olika situationer på en ej färdig produkt. Det som är anmärkningsvärt är att man fortsätter "lura" systemet då produkten är klar.

#6 • Uppdaterat: 2016-08-20 13:47
Roy J

Det är möjligt att Bosch känt till mjukvaran och kanske även tillverkat boxar enligt VW:s krav.
Men allt vi skriver är ju inget annat än spekulationer.

#7 • Uppdaterat: 2016-08-21 18:11
daem0n

Flesta av bildelar i en EU-tillverkat bil är producerad av Bosch. Det är inte överraskningen att dem kände till VW fusket. Detta har redan rapporterats många månader sedan. Är det dags att göra Bosch skyldig i skandalen? Jävla VW har riktigt politisk makt att dra ner hela bilbranschen! Stackars EU politikerna är maktlösa ha ha ha ha

#8 • Uppdaterat: 2016-08-18 19:27
milkylainen

Att Bosch kände till det har man väl vetat hela tiden? Det här är ju bara frågan om i vilken utsträckning de är medskyldiga. Har de verkligen hjälpt till att utveckla mjukvara för att fuska aktivt.. Ja då ändras ju spelvillkoren ganska mycket. Tidigare sa ju Bosch att de "avrådde VW från att använda den mjukvaran". Något som nu kanske inte är sant alls?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.