Nästa artikel
Brexit hotar Nissanfabrik
Nyheter

Brexit hotar Nissanfabrik

Publicerad 8 augusti 2016
Nissan avvaktar med investeringar i Storbritannien i väntan på Brexit-förhandlingarna. Den största bilfabriken i Storbrittanien är därmed hotad.
Nästan var tredje bil som byggdes i Storbritannien förra året byggdes i Nissans fabrik i Sunderland. Fabriken som påstås vara en av Europas effektivaste bilfabriker bygger nu i första hand SUVen Qashqai för export inom EU. Det innebär att om Storbritannien lämnar EU och därmed förlorar de handelsavtal som gäller inom unionen så hotas fabrikens framtid. Därför avvaktar Nissan nu med alla investeringar i fabriken i väntan på resultaten av förhandlingarna.

Fabriken har i dag cirka 6 700 anställda och är därmed en väldigt viktig del av Sunderlands ekonomi, Sunderland har drygt 170 000 invånare. Fabriken byggdes 1984 efter att dåvarande premiärminister Margaret Thatcher beviljat bidrag för att minska det ekonomiska utanförskapet i norra England. Nissan har sedan dess investerat cirka fyra miljarder pund i anläggningen. 61 procent av rösterna i folkomröstningen om att lämna EU lades på lämna-sidan i Sunderland.

Diskutera: Tror du att Nissan kommer lägga ner sin tillverkning i Storbrittanien?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2016-08-11 14:38
Lyteskomik

...för EU är ju ett riktigt vänster-projekt, eller hur?

#c • Uppdaterat: 2016-08-11 18:11
HT19

Skrev jag det?

#d • Uppdaterat: 2016-08-11 18:32
Santos

Nja HT19. Riktigt så enkelt är det inte.
GB förlorar på Brexit och så småningom ser vi kanske lika många britter som polacker på de jobben vi inte själva vill göra.

#e • Uppdaterat: 2016-08-08 18:38
milkylainen

EU och EMU är en hög stinkande bajs. Det är modellerat efter rika nettoexportländers vinster. Att riva handelstullar mfl gynnar de största exportnationerna (Tyskland bland annat) medans de svaga nationerna (Grekland bland annat) får det mycket tuffare när de måste tävla på samma villkor i EMU eftersom de inte har någon egen valuta för agera utväxling mot inhemsk produktion kvar. Något som de "mindre starka" länderna klart fått uppleva.
Att dessutom tillåta all form av personrörelse mellan länder är helt sinnessjukt. Det har lett till den slappa invandringspolitik vi har och att folk kan bara åka dit de vill. Folk utan legitima avsikter får röra sig helt fritt utan kontroll mellan länder.
EU borde låtit all form av tull, monetära och personrörligheter vara precis som de var innan. Orörda.
EU hade kunnat nöja sig med standardisering av mängder av andra saker och underlätta utbildning, energiutväxling osv mellan länder.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.