Nästa artikel
Vägraseriet ökar
Nyheter

Vägraseriet ökar

Publicerad 19 juli 2016
Studie från USA visar att bilförare har blivit alltmer aggressiva i trafiken.
Amerikansk studie visar att det uppskattningsvis skedde 160 miljoner incidenter med arga förare på vägarna i USA det senaste året.
Amerikanska trafiksäkerhetsorganisationen AAA har gjort en undersökning där 2705 förare fick svara på frågor om beteendet bakom ratten. Resultaten visar att 78 procent av uppskattningsvis 205 miljoner amerikanska förare var inblandade i incidenter som hade med vägraseri att göra det senaste året. Det motsvarar cirka 160 miljoner händelser.

Mer än hälften rapporterade om så kallad ”tailgating”, alltså förare som kör upp alldeles för nära bakom fordonet och 47 procent uppgav att de någon gång skrikit åt en annan förare.

Manliga förare hade mer än tre gånger så hög sannolikhet som kvinnor att ramma ett annat fordon med flit. Nästan två tredjedelar av de som svarade i undersökningen sa att aggressiv körning är ett större problem idag än för tre år sedan.
 
Diskutera: Upplever du att stämningen på vägarna har blivit mer aggressiv i Sverige?

Länkar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2016-07-21 00:47
Farbror Blå

Styggavargen, självklart är det irriterande med folk som inte håller rätt fart när de kommer ut på motorvägen. Reglerna vid motorvägspåfarter är lite luddiga angående vem som ska lämna företräde för vem. Man har båda skyldighet att underlätta för varandra. Jag skulle säga att det beror på den rådande trafiksituationen angående vem som ska lämna företräde. Man måste öka uppmärksamheten vara beredd att bromsa in vid påfarter oavsett om du åker på motorvägen eller är på väg ut på denna. Man måste dock vara förvissad om att det är säkert att köra ut på motorvägen från påfarten innan man svänger ut annars får man bromsa in och vänta in ett läge.
Se: https://korkortonline.se/teori/motorvag-motortrafikled/

#m • Uppdaterat: 2016-07-21 07:57
Skodaägare

Var och bilade i Europa nu i sommar och i lade märke till att tyskarna är mycket bättre på att hålla hastighetsgränser än svenskar. Är det 120 så kör de flesta faktiskt 120. Visst kör många mycket fort, men bara på sträckorna med fri fart. När fri fart upphör så bromsar alla in till skyltad hastighet. Svenskar är i jämförelse usla på att hålla hastighetsgränser.

#n • Uppdaterat: 2016-07-21 08:15
Axa

Skoda
Det går inte att jämföra med Tyskland. Tyskarna kan lugnt färdas på motorväg genom hela landet medan man i Sverige får nöja sig med motorväg i max 10 mil innan det blir landsväg och hopplösa köer efter en husvagn.

#o • Uppdaterat: 2016-07-21 10:15
Styggavargen

Det är möjligt att man skall visa ömsesidig hänsyn vid påfart till motorvägen, är motorvägen fri och du kommer upp jämsides med den som ligger i vänsterfilen är det brukligt att denna flyttar sig tillfälligt till högerfilen. Så funkade det alltid förr i tiden, men nu vägrar de flesta att flytta sig eller för den delen hjälpa till genom att bromsa lite eller gasa iväg en bit. Det blir nästan löjligt att två bilar nästan krockar med varandra när inga andra bilar är i närheten när det finns mycket plats. Man känner sig trängd. Här i Skåne är vissa ramper väldigt korta, så man har inte lång sträcka eller tid på att fundera så mycket... det har varit nära att jag nästan rammat bilen som tvärvägrar flytta på sig, jag är inträngd och vill ut på motorvägen och ser bara hur sekunderna och sträckan snart är slut... bara för att någon envis rackare inte kan flytta sin bil tillfälligt för att hjälpa till att få in mig på motorvägen.

#p • Uppdaterat: 2016-07-21 21:12
IchVW

Denna sommar har det varit ovanligt lugn trafik. Känns som folk sansar sig när det är mycket sol.

#q • Uppdaterat: 2016-07-23 18:04
Egorank

Undrar vilka hönor "." menar... Och"Styggavargen", du förväxlar väl höger och vänster?

#r • Uppdaterat: 2016-10-01 13:20
systembolaget

Moralen på våra vägar är noll i dag, tempot är grymt uppskruvat, och stort egotänk , där det gäller att köra så nära det nånsin går , till vilken nytta, inte undra på att det sker olyckor helt i onödan varje timme.

#s • Uppdaterat: 2016-07-19 19:18
milkylainen

Styggavargen: Kan inte annat än att hålla med. Svenskar är helt värdelösa på att köra bil. Närvaro vid ratten verkar vara extremt låg.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.