Nästa artikel
Bilfrågan: Klarar inte batteriet i Subaru kyla?
Bilfrågan

Bilfrågan: Klarar inte batteriet i Subaru kyla?

Publicerad 30 maj 2016 (uppdaterad 6 november 2020)
Frågeställaren har batteriproblem på sin Suabru Forester från 2014.
”En bil ska kunna stå i några dagars kyla utan att batteriet blir tomt. Är det dålig kvalitet på det eller finns det någon annan förklaring?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har en Subaru Forester -14, bensinmotor och automatlåda och kör cirka 500 mil per år. Problemet är att när temperaturen sjunker under minus 20 grader och bilen står något dygn så urladdas batteriet helt. Det har hänt vid två tillfällen. Är det dålig kvalitet på batteriet eller finns det någon annan förklaring?
Upplysningen som min återförsäljare fått från Subaru är att då bilen har så lågt miltal så underhålls inte batteriet som det ska. Jag accepterar inte detta svar. Jag menar att en bil ska kunna stå i några dagars kyla utan att batteriet blir tomt.
Subarus garantier är märkliga. Batteriet byttes på garantin vid första tillfället men inte vid andra. Anledning sades vara att batterigarantin inte kan tas ut två gånger. Borde inte den treåriga nybilsgarantin gälla? Batteribytet kostade mig 4 928 kronor.
S-E A
 
Svar:
Mest troligt är det kundens sparsamma användning av bilen som är boven i detta drama.
Det som kan ha hänt någon gång är att batteriet blivit helt urladdat och då blivit skadat. Ett batteris kapacitet sjunker rejält vid kraftig kyla. För att batteriet ska tåla många minusgrader måste det var i mycket bra skick. Låter kunden sedan bilen stå en längre tid eller – ännu värre – kör korta sträckor så knäcks vilket batteri som helst. En bra lösning vid dessa omständigheter är att underhållsladda batteriet regelbundet.
Beträffande frågan om garanti så är det på följande sätt: Bilbatteriet är en av de delar i bilen som har begränsad garanti. Det har två års fabriksgaranti med obegränsad körsträcka. Skulle det under denna tid uppstå ett fel på batteriet som kan härröras till fabrikationsfel så ersätter vi självklart kostnaden för byte till ett nytt batteri. Så länge bilen är inom tvåårsgränsen så lämnar vi denna ersättning oberoende på hur många gånger batteriet gått sönder. Dock ska felet gå att härröra till fabrikationsfel eller motsvarande.
I detta fall så har vi gjort bedömningen att en årlig körsträcka på cirka 500 mil är den troliga felkällan och inte att det var ett fabrikationsfel på kundens nya batteri. När batteriet byttes på garantin hade bilen gått lite drygt 560 mil. Mest troligen berodde felet redan första gången på för kort körsträcka, men då vi har policyn att fria istället för att fälla brukar vi vara generösa vid första skadetillfället.
Det som driver upp kostnaden för ett nytt batteri är den höga specifikation batteriet måste ha eftersom bilen är utrustad med ”auto-stopp-start” (ISS).
Thomas Possling, Subaru Nordic
 
Diskutera: Håller du med om svaret?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2016-05-31 09:34
Tvärnit

Det är nog så att vi står i en brytningstid där bilarna kräver mer än vad batterierna mäktar med eller snarare de äldre o billigare batterierna som en del tillverkare fortfarande väljer.
Vi hade en 2011 där Stop and Go aldrig fungerade därför att batteriet inte mäktade med nu så har vi en Opel med ett litet Absorbent Glass Mat (AGM) batteri och det rullar på fint-

#m • Uppdaterat: 2016-05-31 10:57
duccedriver

500 mil/år och står några dagar mellan varven i 20-, bara att godta svaret, det är hur korrekt som helst.
Investera i batteriladdare eller en starthjälp!

#n • Uppdaterat: 2016-05-31 12:34
EnannanRobban

Nej, man måste inte koppla bort batteriet på moderna bilar med batterishunt.
Man laddar den genom att koppla på plus-polen samt till minus till en jordpunkt. på så sätt mäts inkommande laddning genom batterishunten och allt är frid och fröjd.
Man skall inte koppla plus och minus direkt på batteriet för då blir det knas.

#o • Uppdaterat: 2016-05-31 13:00
Rutger Jönåker

Jag gör precis så som Robban beskriver med min V70 T4 -13 och det fungerar fint. :)
Håller med Tvärnit. Det är mycket strömförbrukare i moderna bilar. Min förra S60 2.4 -07 behöll jag i 6år. Den behövde jag aldrig stödladda och inte heller byta batteri i. V70n behöver laddas ca3ggr/år med samma körmönster.

#p • Uppdaterat: 2016-06-01 16:40
erikivan72

Visst kan de ha rätt - de låga miltalen är en bov i dramat.
Samtidigt... står det någonstans i garantivillkoren att batteriet bara byts en gång, eller att garantin inte gäller om man kör lite? Du har betalat en bra bit över 200 papp för en bil, och sedan fungerar den inte som den ska. Inte roligt. Ett batteri till en ny kostar 1 299 kronor (inklusive moms) till en 2014 års Subaru Forester Disel på mekonomen. Subaru har 3 års garanti. Det ger en kostnad på 3 117,60 exklusive moms (subaru får ju dra momsen på grejerna) för ett nytt batteri varje år, om du betalar fullt pris över disk på Mekonomen. En kostnad man kan tycka att en generalagent borde kunna ta. Och sedan skryta lite om det.
Kontakta konsumentombudsmannen i din kommun, och överväg att kontakta allmänna reklamationsnämnden.

#q • Uppdaterat: 2016-05-30 21:49
milkylainen

5000 pix? För ett batteri? Haha. Subaru borde fan åka dit på ocker. Oavsett specifikation har batteriet aldrig i h-lvete kostat mer än 1000 pix i inköp för Subaru. Jag har köpt finfina AGMer med typ 90Ah för 1500 pix slutkundspris. Jag kan garantera att de klarar med råge Subarus lögnaktiga påståenden om "speciellt batteri". Bensinaren har inte så stort batteri ens. 1500 pix absolut max för 60 till 70ah med bra kvalisort

Sen borde kunden aldrig betala ett batteri som pajjat under garantitidens ålder. Inte för att det inte kan gå sönder utan för att det är helt uppenbart att kunden inte förstår att det måste underhållsladdas. Helt uppenbart finns det ingen varning i tid heller. Helt klart Subarus fel.

Det här är en av få svar från Subaru som gör mig riktigt sne. Inte nog med att det är deras trasiga skit (ett två år gammalt batteri överlever ett par djupurladdningar). De skyller på och skinnar kunden. Fy fn...

Ja ägaren kör på tok för lite. Man kan tom diskutera ifall han bör äga bil. Men att detta skulle vara hans fel köper jag inte.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.