Nästa artikel
Direktrapport: Mercedes E-klass
Provkörning

Direktrapport: Mercedes E-klass

Publicerad 16 mars 2016 (uppdaterad 16 mars 2016)
Vi Bilägares reporter Fredrik Diits Vikström har varit i Portugal och Lissabon för en provsväng i Mercedes nya E-klass.

Vad är nytt?

– Hela bilen egentligen. Även om Mercedes lånat en del komponenter från C- och S-klass. Designen påminner också om de bilarna. Sedan finns massor av ny teknik. Bland annat en autopilot som gör att nya E-klass i stort sett kan köra av sig självt. På motorsidan finns en ny fyrcylindrig dieselmotor två liter som delvis är byggd i aluminium. Lättare än tidigare ska den vara och den deklarerade förbrukningen är endast 0,39 liter per mil.

Drar den så lite i verkligheten?

– Det får väl ett kommande test i Vi Bilägare utvisa men första indikationen är att det blir svårt. 0,61 liter per mil visade färddatorn efter några mils väldigt lugn stads- och motorvägskörning. Men som sagt: vi får väl se när vi kör bilen på hemmaplan och mäter förbrukningen själva.

Hur är den att köra?

– En E-klass ska ju vara väldigt bekväm och den nya generationen gör verkligen inte bort sig när det gäller fjädringskomfort. Tvärtom. Men det ska sägas att jag bara provkört bilen med luftfjädring, vilket är tillval för 21 900 kronor. Annars är det också intressant att prova den nya dieselmotorn. Hur den är berättar jag mer om i provkörningsrapporten i tidningen.

Hur är bilen på förarplats?

– Utförandet är ju väldigt bra. Det är snyggt och prydligt och allt har en solid känsla. Mest iögonfallande på förarplatsen är väl den stora skärmen eller rättare sagt skärmarna. Framför föraren sitter två skärmar som breder ut sig över mer än halva instrumentbrädan. Där visas alla instrument och all annan information. Snyggt och lättanvänt men det kostar extra. Skärmarna ingår i ”Teknikpaketet” som går på 35 200 kronor.

Okej, så vad kostar den?

– Från 389 900 kronor för bensinaren E 200 eller dieseln E 220 D. Sedan finns det också en så kallad Fleet Edition riktad till tjänstebilsåkare. Den versionen hamnar på åtta basbelopp. Det här är frånpriser. E-klass kan bli nästan hur dyr som helst om man går loss i tillvalslistan.

Läs hela provkörningsrapporten om Mercedes E-klass i Vi Bilägare 5/2016. Läs mer om prenumeration här.

Diskutera: Vad tycker du om nya Mercedes E-klass?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2016-04-16 10:34
mbhybridiens

Jag har förra årets E klass (avantgarde) och den är "vräkigare" och ser mer sportig ut både invändigt och utvändigt. Namnet fetmerca håller snart på att tyna bort och jag kan inte se någon mellanklass-känsla i min 2015 års modell medans jag mer ser att det passar på den nya med avsmalnande bak och takparti. Jag fick nya injektorer för 2 veckor sedan (återkallelse) och den gick ner från 0,63 till 0,55. Jag kör som vanligt men har i o för sej hybriden vilket tar bort en deciliter. Instrumentbrädan är i stort sätt vertikal som ett hinder att hålla sej över för att se vägen och frontslutet på bilen medan min har ett mjukare halvmåneformat bräde som gör att man sitter tillbakalutad med sikt på vägen och inte bara på en halvmeter brädparti med löjliga skärmar. Där har man missat rejält och de runda ventilationsmunstyckena är ett misstag där mina är mycket snyggare. Jag är glad att jag inte väntade på denna nya e-klass

#c • Uppdaterat: 2016-03-16 12:08
milkylainen

50%+ överförbrukning, ej inräknad färddatorns generella "optimism". Ser lovande ut för att fortsätta titeln som sanslös överförbrukare.

#d • Uppdaterat: 2016-03-16 21:24
milkylainen

Tycker nya generationen c och e ser lite rumphuggna ut. Inredningen känns mest bling... känns som alla tillverkare jagar nästa generation premium med ännu större skärmar... trist tycker jag

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.