Nästa artikel
Sömnproblem orsakar olyckor
Nyheter

Sömnproblem orsakar olyckor

Publicerad 16 mars 2016 (uppdaterad 16 mars 2016)
Allt sämre sömn gör vägarna farligare, det menar föräkringsbolaget If som har undersökt svenskarnas sovvanor.
Enligt If så är trötthet den vanligaste orsaken till singelolyckor och singelolyckor är den största olyckskategorin. I synnerhet unga förare och yrkesförare drabbas av olyckor till följd av trötthet. Trötthetsolyckorna är vanligast på större vägar, till exempel motorvägar eller breda tvåfiliga landsvägar.

Samtidigt visar Ifs undersökning att allt fler har sömnproblem. Sju av tio av de tillfrågade uppgav att de har sömnproblem ibland. En orsak till att sömnprobelmen ökar sägs vara sociala medier, en av tre i åldersgruppen 15-29 säger att de tror att sociala medier påverkar deras sömn.

– Det blå ljuset från skärmarna har en direkt negativ inverkan på vår sömn. Ljuset lurar kroppen att tro att det är dag. Rent fysiologiskt är det sömnhormonet melatonin som inte utsöndras på samma sätt i vår kropp, vilket gör att vi får svårare att somna, säger Helena Kubicek Boye, sömnexpert och psykolog.

Diskutera: Hur hanterar du sömnproblem?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

"Hur hanterar du sömnproblem?"

Genom att köpa en bil med så mycket auto-finesser som möjligt så att jag lugnt kan ta en tupplur eller sms:a ostört... :-)

Men faktiskt så är det här med det störande blå skenet från mobiler och surfplattor ett allt mer växande problem, Apple har i iOS 9 reducerat det och Android kommer i sitt nästa OS Android-N att ha en liknande inställning.

Annars finns det appar att ladda hem som gör samma sak t.ex. Twilight.

#2 • Uppdaterat: 2016-03-16 10:26
Mumma-48

Som yrkesyrkesförare i nästan hela mitt vuxna liv ( 1970-2013 ) är min uppfattning att det största problemet i yrkestrafiken är stress, oregelbunden arbetstid, periodvis mkt. övertid och oregelbundna sömntider och mattider och ibland ingen rast alls . Om man har det så under lång tid följer som en nödvändighet stora sömnsvårigheter, magproblem etc. Det är alltså marknaden, politikerna och arbetsgivarna som tillsammans orsakar många olyckor och olyckstillbud. Kraven och tempot måste ner radikalt, men hur når vi dit? När det gäller dagens "fibblande" med iphones och liknande ser man ju ofta detta i trafiken och att få folk att förstå att detta inte hör ihop är en grannlaga uppgift för framtiden . Själv anser jag att hårdhandskarna måste ersätta silkesvantarna och polisen borde helt enkelt få ta både körkort och Iphone på platsen.

#3 • Uppdaterat: 2016-03-16 12:10
Mr.Wheeler

@Farbror Blå: Det spelar ingen roll hur stora böterna är, när risken att åka dit är noll, eftersom inte finns några poliser kvar på vägarna.

#4 • Uppdaterat: 2016-03-16 12:12
Farbror Blå

Jag håller med Mumma om att det borde bli hårdare tag mot mobilfibblande under körning. Man tappar uppmärksamheten från vägen. Jag önskar att det införs en ordningsbot på exempelvis 2000:- när någon fordonsförare ses använda mobilen under körning. Att prata i telefonen utan headset eller liknande utrustning borde bestraffas likadant. Då hade det varit lättare att lagföra användarna och förhoppningsvis hade ofoget minskat och färre olyckor hade inträffat.
Apropå sömnbrist så har jag ingen uppfattning om det är ett växande problem, men det är inte osannolikt då fler och fler troligen surfar vid sänggåendet. Det är synd att melatoninnivån inte går att mäta likt alkohol/droger i blodet, då hade nog många körkort omhändertagits.

#5 • Uppdaterat: 2016-03-16 13:59
hultarn

Klart att det är svårt att hålla sig vaken när man ska fisa i 70 på breda tomma vägar....

#6 • Uppdaterat: 2016-03-16 14:16
Hackenbush

Håller med om att köra i 80 på en stor bred fin väg är sövande. Svårt att hålla sig alert. Detta fisande gör troligen att fler börjar rattsurfa för att få bort tristessen.

#7 • Uppdaterat: 2016-03-16 21:39
Lyteskomik

Köp en Niva om ni har narkoleptiska problem. Och sluta äta bönor så kanske flatulensen minskar också.

#8 • Uppdaterat: 2016-03-17 02:54
John2008

Det är därför det är bra med självkörande bilar för då kan man kosta på sig att vara för trött för att egentligen framföra en bil på ett säkert sätt.

#9 • Uppdaterat: 2016-03-18 14:52
benny karlsson

Enkelt, blir jag trött bakom ratten så stannar jag och sover en stund. Legat på vägarna 4-6000 mi/år och följt min förste chefs order hela tiden "blir du trött stanna och sov en stund" svårare än så är det inte. Och för att undvika stress beräkna körtid och avstånd korrekt, du kan inte snitta 100km/h.

#a • Uppdaterat: 2016-03-16 12:14
milkylainen

Hjälp. Raketforskning i farten.
Sömnproblem orsakar olyckor.
Ge forskarna ett pris eller nått...
Det är ju det jag menar med att trafikverkets fortsatta sänkande av hastigheterna inte har någon relevans längre.
Trötta, pillar med annat, ser dåligt, hör dåligt, deprimerade, självmordsbenägna, påverkade av narkotika, påverkade av alkohol, dåliga bromsar, dåliga däck, undermålig bil... Sånt som "sänkande av hastigheten" aldrig addresserar.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.