Nästa artikel
Bilfrågan: Vem har företräde?
Bilfrågan

Bilfrågan: Vem har företräde?

Publicerad 15 mars 2016 (uppdaterad 6 november 2020)
Frågeställaren undrar om hastighetsgränsen har betydelse för vem som lämnar företräde.
”Hur gäller högerregeln i korsningar där en mindre gata korsas av en större gata och gatorna har olika hastighetsgränser?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Hur gäller högerregeln i korsningar där en mindre gata korsas av en större gata och gatorna har olika hastighetsgränser? Låt säga att man kommer på den större gatan med hastighetsgräns på 50 km/tim och en mindre gata med hastighetsgräns 30 km/tim ansluter från höger. Ska man då lämna företräde trots att man kör på en gata med en högre hastighetsgräns?
TS
 
Svar:
Vilken hastighetsbegränsning som råder på korsande gator har inget samband med väjningsreglerna. De är solklara, enligt Trafikförordningens 3 kap. 18§. Där står: ”När två fordons kurser skär varandra har förare väjningsplikt mot det fordon som närmar sig från höger”.
Marianne Sterner, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2016-03-16 08:23
Mr.Wheeler

Ingen har rättigheter (företräde) i trafiken, alla har skyldigheter.

@argotik: Högerregeln i cirkulationsplats? Förklara dig. Den som skall in i cirkulationsplats har alltid väjningsplikt mot de som befinner sig i cirkulationen, vid filbyte inne i cirkulationen har den som byter fil väjningsplikt men övriga trafikanter skall underlätta filbyte. http://www.transportstyrelsen.se/globalassets/global/publikationer/vag/trafikant/pv09302_jan-14.pdf

#c • Uppdaterat: 2016-03-16 09:48
johnkommentar

För övrigt ,hur många följer högerregel i T-korsningar? För den gäller väl där också... :)

#d • Uppdaterat: 2016-03-16 10:16
JohanE_1

Att vi har väjningsplikt in i cirkulationsplats här beror på skyltningen.

#e • Uppdaterat: 2016-03-27 10:01
erikivan72

I Örebro gäller att störst kör först! Eller att den som ska rätt fram kör först.
Det där med att högerregeln inte gäller om en gata är mindre än den andra, är en vanlig föreställning. Jag fick en bil totalad på det en gång - en tant skulle rätt fram och alltså behövde hon inte se sig för när hon drog ut i korsningen. Försäkringsbolaget höll inte med tanten.

#f • Uppdaterat: 2016-03-15 09:38
milkylainen

VW Polo 2012: Jag håller med. Det är inte svårt. Men vissa gator har extremt onaturliga företrädesställen. Vore bättre om trafikverket/kommunen insåg detta och satte väjningsplikt där istället, åt något håll. Högerregeln är solklar, men folk råkar ändå illa ut för att någon jäkel ska "hävda sin rätt" åt ena eller andra hållet. Varför inte ta bort osäkerheten istället?
Sista vägen hem till oss är en 60-väg som är 3,5km lång. Den gäller högerregeln på. Men det är extremt onaturligt, så alla som bor i området kör om de befinner sig på "huvudgatan".. även om det är fel. Jag tycker att såna situationen skulle underlättas genom att sätta ut väjningsplikt istället.

#g • Uppdaterat: 2016-03-15 10:36
milkylainen

Lars_A: Nej nej.

Stridsvagn 122 går före valfritt motor fordon.

Det är lite som det klassiska skämtet när hangarfartyget USS Enterprise hävdar sin "företrädesrätt" i farled mot annan pga storlek.. tillslut säger motparten:
"Du får göra som du vill. Jag är en fyr. Ditt val." :D

#h • Uppdaterat: 2016-03-17 20:27
milkylainen

Skalman1:
Just den. Den är så galet bra. :D
Garvar röven av mig. Det är lite som om kvarterets värsting-BMW skulle möta en Strv122 runt kröken som hävdar högerregeln... :D
Undra om man är lika kaxig då. "Ditt drag, försökt flytta på mig..."

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.