Nästa artikel
Etanol räddas vid ruinens brant
Nyheter

Etanol räddas vid ruinens brant

Publicerad 14 mars 2016 (uppdaterad 5 april 2016)
Lägre pris på etanol ska göra det mer attraktivt.
Regeringen sänker skatten på etanol E85 och biodiesel FAME.
I augusti kommer priset på etanol att bli 75 öre billigare. FAME-biodieselpriset sänks med 38 öre. Låginblandad bensin och diesel förväntas bli 3-5 öre billigare per liter. De senaste månaderna har marknaden för etanol tvärstannat. Nästan inga nya etanolbilar säljs och de som finns tankas med bensin. Sänkningen kommer efter ett beslut av regeringen i ett försök att stärka biodrivmedlens konkurrenskraft.   

– Det är förstås välkommet regeringen agerar, men de borde skynda på med sänkningen och borde gjort en snabbare analys när oljepriset sjönk med två tredjedelar och E85 blev dyrare än bensin. Nu behöver marknaden veta att regeringen kan göra en snabbare analys nästa gång oljepriset skiftar snabbt, säger Jakob Lagercrantz, projektledare för 2030-sekretariatet, som verkar för en fossilfri fordonsflotta.
 
Diskutera: Kommer sänkningen att göra att etanolen får ett uppsving?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2016-03-21 21:13
Papillon

Hundter skrev 2016-03-21 20:48
"Jag blir så less på dessa amatörer till politiker, som säger en sak och gör en annan ! Att aldrig kunna planera gör mig frustrerad ! När ska vi slippa denna röd-gröna sörja??"
.
Jag vet inte om det är okay att driva blockpolitiska värderingar här på vib.se, tycker personligen sådant hör hemma någon annanstans. Men mig veterligen är nuvarande förhållande för E85 och andra s.k. biobränsles skattenivåer beroende utav EU-direktiv.
Men visst var det bättre för året sedan då förra regeringen verkligen gynnade miljövänligare alternativ? Att tanka etanol eller rem var ju verkligen livet på en pinne!

#m • Uppdaterat: 2016-03-14 14:34
milkylainen

StefL: Säg välkommen till Vattenfall (valfritt energibolag) och deras hutlösa tariffer istället.
Tror du på riktigt att staten kommer låta elbilar komma billigt undan?
Staten tjänar miljarder på att beskatta bensinbilar och har inte råd att förlora inkomsten.
Säg hej till +2000% elskatt istället.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.