Nästa artikel
Bilfrågan: Varför driver bara ett hjul?
Bilfrågan

Bilfrågan: Varför driver bara ett hjul?

Publicerad 11 mars 2016 (uppdaterad 6 november 2020)
Frågeställarens Subaru Forester driver bara på ett hjul när det är dags att dra upp båten.
”Ständig 4-hjulsdrift – pyttsan! hur kan det komma sig att bilen bara driver på ett hjul?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Subaru Forester 2014 automat: Ständig 4-hjulsdrift – pyttsan! När jag försöker dra upp båten med min Subaru Forester 2014 automat driver den på ETT hjul. Det är en stor grop vid höger fram. Jag blir förnedrat tvungen att ta hjälp av grannens Kia för att få upp bilen!
Jag försökte med antispinn och manuellt växelläge, men inget hände, bilen hade drivning på endast ett framhjul.
Verkstaden påstår att så är det. Går det tillräckligt tungt så driver Subaru bara på det hjul som har sämst fäste!
Enligt alla tester i alla biltidningar ska ju Subaru ha världens bästa fyrhjulsdrift, drivning som sämst på två bakhjul och ett framhjul.
Då är frågan – hur kan det komma sig att bilen med ”ständig symmetrisk fyrhjulsdrift” bara driver på ett hjul?
Stig Adamsson
 
Svar:
Det är naturligtvis ingen omöjlighet att köra fast ens med en Subaru. Att det i ett sådant läge finns vänner som har alla sina fyra hjul på fast mark kan knappast vara förnedrande – snarare lyckosamt. Att ha ”Världens bästa fyrhjulsdrift” betyder inte att man är oövervinnerlig. Kör man ner ett framhjul i en djup grop, kommer fysikens lagar att medföra lägre tryck på bakaxeln. Det man då råkar ut för kallas diagonalspinn. Enda räddningen i det läget är att ha tre låsbara differentialspärrar, men inte ens då är man garanterad att komma loss.
Vi betvivlar inte att bilägaren upplevt vad han skriver, men har inte lyckats provocera fram fenomenet vid egna tester. Systemet ser till att skicka drivkraft till såväl fram- som bakaxel samt fördela mellan höger och vänster sida. Skulle ett framhjul sitta fast i en grop och man har ett bakhjul i luften är dock risken stor att drivkraften på det enda bakhjul som förhoppningsvis har fäste inte räcker till för att backa ett tungt ekipage ur den beskrivna situationen.
Thomas Possling, Subaru Nordic
 
Diskutera: Håller du med om svaret?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#115 • Uppdaterat: 2016-11-05 01:25
vintersaga

Titta detta klipp från Subarus äldre 4wd system som dom slutat med inget el tjaffs. Sommardäck kolla från 9,13 minuter.
https://m.youtube.com/watch?v=42eOx4SyYSY

#116 • Uppdaterat: 2016-11-05 01:28
vintersaga

Har själv haft land cruiser 120. totalt värdelös. el skit, Om det är mkt snö från stillastående bromsar skiten upp hjulen så man fastnar, den har en diff spärr. ska vara mekaniskt allting, 4wd ska inte baseras eller vara en del av anti spinn , abs sladd. totalt värdelöst. Finns bara jeep rubicon som har diffspärr fram o bak idag, vet inte om anti sladd , spinn , abs involveras i det systemet hoppas inte. Annars är det väl bara geländewagen. Titta på detta klipp på äldre forester med manuell låda, så fruktansvärt bra detta system var helt sjukt. Kolla från 9,13 https://m.youtube.com/watch?v=42eOx4SyYSY

#117 • Uppdaterat: 2016-11-05 01:30
vintersaga

kolla från 9,13 in i klippet sommardäck. Detta klarar inte ens en pickis typ tex en hilux med diffspärr bak av .och verkligen inte någon annan nyare suv .Hur kan subaru vara så dumma som slutatade med detta systemet ? https://m.youtube.com/watch?v=42eOx4SyYSY

#118 • Uppdaterat: 2016-11-05 01:36
vintersaga

Kolla Subarus äldre 4wd system. nu mer är Subaru lika kassa som alla andra, volvo, audi, passat alla är bara skit . precis varenda bil finns inget sånt här idag på marknaden. ingen standard pickis skulle klara detta . puder i fart klarar alla. men från stillastående och blöt snö är en annan sak. kolla från 9,13 sommardäck https://m.youtube.com/watch?v=42eOx4SyYSY

#119 • Uppdaterat: 2016-11-05 03:14
Henrik-Andersson

Förr var 4-hjulsdrivna bilar 4-hjulsdrivna.

Idag har de "Hollywood-4-hjulsdrift" Något som ser bra ut och impar på grannen.........men som inte funkar !

#11a • Uppdaterat: 2017-12-04 20:47
Styggavargen

Haha, "Hollywood-4-hjulsdrift"... det lät kul och väldigt nära sanningen. Sedan är en Forester tung i sig själv... kanske bidrar en hel del till misslyckandet. Förstår inte varför man köper dessa överjästa SUV bilarna, som är tunga och klumpiga... det är inte det bästa lösningen direkt. Köp en A4 Quattro eller nåt...

#11b • Uppdaterat: 2016-03-11 08:50
milkylainen

Säkert fel på bilen. Det var ju ingen grop från början. Om nu bilägaren påstår att det finns fäste så måste det gå att portionera lika mycket kraft till alla hjul mha bromsar och diffar. Det är bara sketna system som inte kan producera maximal traction på alla fyra hjul.

(Jag tror mao att det är fel på bilen, inte på fyrhjulsdriften som de har generellt.)

#11c • Uppdaterat: 2016-03-11 10:55
milkylainen

Sen tycker jag det är en ursäkt att ett däck saknar fäste så kan man få problem.. om resterande tre har fäste borde väl bilen försöka driva på de hjulen som har fäste och inte tvärtom? Att den står och snurrar det enda hjulet som inte har fäste verkar ju klart vara trasigt.

#11d • Uppdaterat: 2016-03-11 13:50
milkylainen

Bortom: Så du menar att bilen inte har vett att känna att ett hjul spinner, någon trycker på gasen och alla andra hjul står helt stilla.. och bromsa det spinnande hjulet så man kan överföra någon form av kraft till de andra? Jag trodde sånt var löst med dagens stabilitets/framkomlighetsprogram på bilar.
Verkar ju inte så överdrivet svårt att fatta att spinnande hjul inte kommer någonstans? Såvida man inte bett om låsta diffar osv..

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.