Nästa artikel
Stölder av bildelar ökar kraftigt
Nyheter

Stölder av bildelar ökar kraftigt

Publicerad 15 februari 2016
Strålkastare, navigationssystem och airbags är hett byte för biltjuven.
Sedan 2011 har det rapporterats in alltfler stölder av fordonskomponenter årligen. Och störst var ökningen förra året.
Enligt statistik som branschorganisationen Larmtjänst har sammanställt stjäls det bildelar som aldrig förr. Sedan 2011 har inrapporterade fall ökat stadigt, från 1 039 stycken 2011 till 1 926 stycken 2015. Störst var ökningen 2015, då 31 procent fler stölder rapporterades.

Det är tre specifika delar som fångar tjuvarnas intresse; strålkastare, navigationssystem och airbags. BMW, Volkswagen och Volvo är de fabrikat som är mest utsatta för denna typ av stöld.

– Reservdelarna är relativt lätta att stjäla, smidiga att transportera och frakta ut ur landet. Det finns även en lukrativ internationell avsättningsmarknad för denna typ av gods, säger Mats Galvenius Vd på Larmtjänst.

För en tid sedan rapporterde Vi Bilägare om att flera bilägare i Västsverige drabbats av rattstölder. Polisen sade då att man tror att stöldgodset används för att reparera krockade bilar i Baltikum.
 
Diskutera: Har du någon gång drabbats av bilinbrott?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2016-02-16 20:49
Rikard

Läste just om en som nyligen haft sin bil på verkstad i 2 månader efter stöld av ratt och navigator, i natt var dom på den igen, dom hade klippt strömmen till ytterbelysningen på garaget för att jobba ostört, men drog när larmet gick igång, han hade installerat larm efter förra inbrottet, nu var bara rutan trasig.

#c • Uppdaterat: 2016-02-17 08:55
Farbror Blå

Tyvärr utsätts man oftare för tjuvar igen om platsen utsatts för tjuvar tidigare. Det är därför viktigt att stärka upp stöldskyddet när man blivit ett offer för tjuven.

Det är inte bara Polisen som har dåligt med resurser. Det har Tullen också. Alla båtar som avgår till Baltikum kan därför inte kontrolleras. Det finns också sådant som tyder på att gods skickas via posten, vilket är svårare att jobba mot.

#d • Uppdaterat: 2016-02-17 09:16
Skalman1

@Stefan Eriksson

Du tror inte att de tusentals vakter det krävs för att kolla alla den enorma mängd bilar som passerar våra gränser dagligen vill ha någon lön? Vem ska betala det?
Försäkringstagarna naturligtvis.....

#e • Uppdaterat: 2016-02-17 11:00
Farbror Blå

Nja vakter som utbildas i att leta tjuvgods låter ju bra, men fungerar dåligt är jag rädd. Jag har inte järnkoll på lagstiftningen angående kontroll av fordon i hamnar, men så mycket vet jag från min yrkesroll att det krävs en skälig misstanke för att polisen ska kunna agera. Tullen gör ofta stickprovskontroller då det är ogörligt att kontrollera alla fordon. De jobbar också med tips. Det krävs också kunskaper i datorsystem för att härleda eventuellt stöldgods.
Sedan har vi ju den fria rörligheten inom Schengen som ställer till det.
Försäkringsbolagen har helt klart intresse av att hålla sina kostnader nere, men att anställa särskilda vakter skulle troligen kosta mer än det smakar. Dessutom fungerar det inte att låta försäkringsbolag, vilka ofta är privatägda, legalt administrera stöldgods, med allt vad det innebär.

#f • Uppdaterat: 2016-02-19 17:16
Egorank

Här i nordvästra Skåne är det f.n. backspeglar som tjuvarna stjäl. Ja, förutom allt annat förstås. Det är ingen hejd på allt stjälande. Och om man någon enstaka gång griper någon med stöldgods så griper man och eventuellt åtalar för i första hand häleri. Det verkar som om det gäller att döma till så låga straff som möjligt, ja nästan helst inte alls.

#g • Uppdaterat: 2016-02-15 14:55
milkylainen

Tragiskt.. Men hur får de ur strålkastarna utan att bryta upp huven och halva fronten? De brukar sitta rätt hårt fastskruvade. Det är ju inte bara plocka loss direkt.
Airbags kan man ju säkert ta sig in i bilen och sitta och mecka i det tysta... men har svårt att se att det är särskilt diskret att lyfta på huven och skruva isär allt för att få ut dem i ett stycke.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.