Nästa artikel
Bilfrågan: Håller remmen?
Bilfrågan

Bilfrågan: Håller remmen?

Publicerad 15 februari 2016 (uppdaterad 6 november 2020)
Frågeställaren undrar över Volkswagen-koncernens växellådor och motorer.
”Vill minnas att den nya motorn har kamrem. Då borde väl problemet med sträckta kamkedjor vara löst?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag funderar på att köpa en ny VW Golf eller Skoda Octavia med den nya 110 hk bensinmotorn och DSG 7. Vill minnas att den nya motorn har kamrem. Då borde väl problemet med sträckta kamkedjor vara löst? Finns det även nyare 105 hk bensin som har kamrem?
Undrar också om det skett någon uppdatering av DSG 7 och om man kan räkna med att problemen är borta.
Ulrik
 
Svar:
VW-koncernens nya bensindrivna motorer har kamrem utan bytesintervall. Däremot ska kontroll av remmens skick göras vid service, första gången efter 24 000 mil och därefter var 3 000:e mil. Om det upptäcks skador på remmen måste den bytas.
De sjustegade DSG-lådorna finns i olika versioner men lådan som sitter i Golf har fungerat bra, enligt VW.
Marianne Sterner, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2016-02-16 10:00
Vidstige

Hanzzon, det där var en nyhet och låter inte alls bra. Finns det nåt mer skrivet om problemet med dom nya motorerna med kamrem? Låter lite okänt än så länge.

Vet du förresten om Volvos nya VEA motorer håller ihop bra? Dom har väl också specat 24,000 mils byte på sina nya kamremmar.

#c • Uppdaterat: 2016-02-16 11:26
Hanzzon

Benny, åtminstone jag och troligen betydligt fler än mig vet när Vw började med kamrem igen, och för att få uppgifter om årsmodell samt även motor räcker det att slå in regnummer.
Är man osäker så kan man ju fortfarande öppna motorhuven och kolla på motorn samt remkåpan då nya och gamla inte ser lika ut. Den förmågan tror jag även människor som kör bärgningsbil kan ha men du behöver ju inte ha den uppfattningen om du inte vill.
Har mekanikerna också sett fel angående vilken bil dom skruvar med tror du?

Vidstige, Volvos VEA är för nya ännu för att jag ska ha hunnit få någon erfarenhet om dessa, men jag tror och hoppas för Volvos skull att dessa är bättre.

#d • Uppdaterat: 2016-02-16 12:45
Reverend Benny

@Hanzzon
Har svårt att uttala mig i generella termer om mekanikers kunskap men om det är bilmekaniker med någon form av utbildning så förutsätter jag att man ser skillnad på rem och kedja.

Tror däremot det är dumt att göra några generella antaganden och hävda att VW's nya kamremsdrivna motorer inte fungerar eller riskerar att gå sönder.
Du säger ju själv att du har koll på dessa motorer och vet ju sannolikt också att dom kommer i en massa olika utföranden. Mer intressant då hade ju varit om denna facebook grupp tittade på om det var en speciell modell, motortyp, bränsletyp, motorstorlek eller tillverkningsdatum där dessa problem återfunnits.

#e • Uppdaterat: 2016-02-16 17:05
Hanzzon

Benny, En bilmekaniker/personbilstekniker har minst 3års utbildning oftast kombinerat med vidareutbildning i olika teknik ect ( det är även minimikravet för samtliga på vår firma.).
Gällande diskussionen mellan dessa utbildade bilmekaniker där man la ut bilder på just Vws nya Tsi motorer med kamrem (som frågeställaren frågar om) med havererad kamdrivning som diskuterades mellan dessa bilmekaniker på Facebook där man inte var imponerande heller av de nya Tsi motorerna då flera alltså redan varit med om haverier gällande kamremsdrivningen, det kan väl knappast anses som normalt eller acceptabelt på bilar som inte ens hunnit bli två år gamla sedan dom kom ut?

#f • Uppdaterat: 2016-02-16 17:06
Tvärnit

Det är lite märkligt att VAG återgår till remmen när kedjan är ett försäljnings argument hos de andra.
Det enda tillfället som en rem är bättre det är i ett variomatic system eller i sådana simpla utväxlingssystem där man byter remhjul för hand och sådana maskiner ger ett helvete på löpande band.

Om det nu är så att även remmen sticker så kan jag misstänka en konstruktions miss som de försöker att glida förbi tills nästa generation motorer. Att utveckla en helt ny motor det är den stora kostnaden.

#g • Uppdaterat: 2016-02-16 17:23
Reverend Benny

@Tvärnit
Fast EA211 är, enligt vad man kan läsa på nätet, en helt ny motorserie från VW.
Så skulle nog gissa på att dessa fel är barnsjukdomar eller misstag i produktion på de motorer som rasat. Finns knappast någon vinst i att göra motorer som behövs bytas ut var 1200 mil.
Jag förstår helt att man inte är imponerad av en söndrig motor som inte passerat 2 år, det är det nog ingen som är. Men tror heller inte att dessa raserade motorer är något som kan anses vara normalt.

#h • Uppdaterat: 2016-02-16 18:50
Vidstige

Benny, kanske nåt konstruktionsmiss i kamremsdrevet som behöver fixas till eller kanske redan fixats till. Kan ju vara att det bara är första årgången av nya motorn som är drabbad. Hanzzon kanske har koll på det.

#i • Uppdaterat: 2016-02-15 09:57
milkylainen

Hur var det nu? Är de här kamremmarna utav den här nya typen som ska vara smorda också? Har för mig att det finns smorda kamremmar nuförtiden. Eller är det bara något jag drömt?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.