Nästa artikel
Oförändrad prestanda av VW-åtgärd
Nyheter

Oförändrad prestanda av VW-åtgärd

Publicerad 3 februari 2016
Volkswagen försäkrar att motorn inte kommer att bli sämre efter korrigeringen.
KBA har konstaterat att motorerna blir opåverkade av lösningen som Volkswagen har arbetat fram.
Volkswagen har nu inlett den tekniska åtgärden för att korrigera utsläppsnivåer av kväveoxid i motorerna med beteckning EA 189. Först ut är 2,0 TDI-motorn i Volkswagen Amarok, som kommer att följas av Passat.

Enligt ett pressmeddelande från Volkswagen har den tyska transportmyndigheten Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) konstaterat att ingreppet kan utföras utan att prestanda, bränsleförbrukning eller koldioxidutsläpp påverkas.

Motorerna på 2,0 och 1,2 liter får en uppdatering av mjukvaran, vilket tar cirka en halvtimme. På 1,6-litersmotorn ska förutom mjukvaruuppdatering en så kallad flödeslikriktare monteras och här beräknas jobbet ta under 45 minuter.

Diskutera: Tror du att motorerna blir opåverkade?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#115 • Uppdaterat: 2016-02-15 23:50
PREVIA

Lellejo: ADAC kan man inte heller lita på då även den Tyska organisationen sysslar med fusk.
"Som vi kunde berätta för två veckor sedan är den tyska bilistorganisationen ADAC i gungning, efter det att ett omfattande röstfusk avslöjats. ADAC:s kommunikationschef Michael Ramstetter erkände att han ljugit om hur många som röstade på VW Golf som "Årets favoritbil". Ramstetter tyckte att röstsiffran 3.409 var för låg, och ökade den till 34.299."
http://www.automotorsport.se/artiklar/nyheter/20140204/adac-fuskade-men-skandalen-kan-vaxa
Att VW har lurat sina kunder och myndigheter i många år verkar i alla fall inte påverkat några kloka VW kunder i Sverige när man kan läsa om deras nyligen beställda VW bilar.

#116 • Uppdaterat: 2016-02-03 10:38
milkylainen

Man ska inte tro på tyska KBA. Det finns ingen anledning till det innan det har bevisats av omvärlden.
Fundera på vad de INTE säger i sin analys.
Det påverkar inte prestanda eller förbrukning. Ok. Bra. Men resten då?

När man minskar NOx produktion sänker man förbränningstemperaturen. Då bildas mer SOT istället. Med ökad sotproduktion sätter partikelfilter osv lättare igen. Med tiden blir motorn väldigt mycket mer igengrodd än vad den hade blivit annars.
Nu har dieselbilar partikelfilter. Så sotproduktionen syns inte nödvändigtvis på utsidan vid avgasmätningen.
Minskad förbränningstemperatur har andra följdeffekter. Bland annat uppvärmning av bil och motor.

Så att det inte påverkar "synliga" saker som förbrukning och prestanda.. Må kanske vara sant. Men att det inte påverkar NÅGOT ÖVERHUVUDTAGET. Det är en lögn. Frågan är vad och vilket avkall man gör på bilen med det.

Så man ska tolka det här med en nypa salt.

#117 • Uppdaterat: 2016-02-03 10:42
milkylainen

Stefan Eriksson: Det finns goda anledningar till att tro att de inte ljuger om prestanda, förbrukning och avgasvärden. Men det är fortfarande inte samma sak som att man gör avkall på livslängd, sotproduktion, bilens uppvärmning och annat.

Folk är skeptiska. Med all rätt. Även om "utsidan" blir rätt så betyder det som sagt inte att man inte gjort en del andra saker sämre.

#118 • Uppdaterat: 2016-02-03 12:59
milkylainen

snabb95: Tror det kommer optimeras genom att minska första flamfronten där tempen är som högst. Vet inte riktigt hur det görs, men jag kan tro att insprutningsögonblicket justeras samt de multipla insprutningarna justeras en del. Dvs, kanske mindre premix, större laddning när kammaren redan börjat brinna. Jag vet faktiskt inte exakt hur de gör. Tempen måste ner, det är ett som är säkert. Exakt hur det påverkar EGR-cyklingen vet jag inte.
Möjligen kan de även kontrollera common-rail trycket via mjukvara. Det skulle ge bättre dispersion och bättre fördelning och lättare att köra EGR under större intervall (med risk att man sliter ut CR-pumpen i förtid)...

Jag är tämligen övertygad om att deras NOx-sänkning leder till ökat sot, hur de än gör. Sot:et kommer sätta igen saker fortare ju mer som produceras. Ett partikelfilter kan bara hålla så mycket förbränd aska. Så livstiden blir kortare. VW har haft relativt lite problem med igensatta EGR och partikelfilter. Deras höga NOx kan vara en av anledningarna. Nu är de tvingade att komma ner till rimliga nivåer och då utsätter man avgassidan för mer sot istället.

Förbränningen av partikelfiltret kommer ske oftare vilket kommer öka förbrukningen på det sättet.

Jag har svårt att se hur de kan nå alla värden utan att förstöra ett enda. Varken livslängd, sotproduktion eller något annat. Det finns lixom inget som är gratis i de här sammanhangen. Det är i princip alltid på uppoffran av något annat. Och de här bilarna har SAMMA hårdvara.. så man kan inte förbättra fysisk hårdvara för att underlätta något.

Så därför tror jag inte på "Det förändrar inget".

#119 • Uppdaterat: 2016-02-03 14:12
milkylainen

snabb95: Nåja. Jag har inte alla svar. :) Kan försöka iaf.

1. Så vitt jag vet ja. Man behöver veta syreöverskott för att optimera förbränning. Dock kanske inte den görs via trottel eftersom dieslar normalt går med luftöverskott. Trottel kan användas för motorbroms och lite andra scenarion (EGR-mix). Den har inte exakt samma funktion som i en bensinmotor, nej. Det finns nog dieslar som är helt trottellösa. Äldre dieslar kanske inte har något av funktionerna (men då uppfyller de knappast några avgaskrav heller).

2. Jag är osäker på din fråga. Vet inte om jag missförstår eller du blandar ihop. EGR sänker förbränningstemperaturen. Ibland så är en EGR-kylare kopplad till kylvattenkretsen och det kan höja den temperaturen (och det är positivt i princip i alla normala driftsscenarion så länge avgassystemen uppnåt temperatur). Vad gäller friskluft är inte laddluftkylaren kopplad till kylkretsen direkt, den blåser ur sin överskottstempratur mot omgivande luft, inte mot kylvatten eftersom det är för varmt i normaldrift. Man kan säga att EGR ger möjlighet att minska mängden syre i laddluften och därmed göra att flamfronten blir mindre reaktiv (ergo lägre tempratur). Fattade jag din fråga eller svarade jag gojja på något helt annat?

#11a • Uppdaterat: 2016-02-03 14:21
milkylainen

ffodil:
Vad jag förstår så sitter SCR-katten ganska tidigt i vissa lösningar. Sen tror jag många har gått från högtrycks-EGR till lågtrycks. Den återcirkulerade luften är mycket renare i lågtrycks-EGR eftersom den sugs tillbaka efter partikelfiltret. Jag skulle nog inte säga att man har "övergett" EGR. Det är två olika tekniker för att kontrollera NOx (och sänka förbränningstemp). Man kan använda båda och det kan vara relevant att använda båda.
Vissa bilar har ingen SCR och uppfyller Euro6 (Mazda Skyactiv-D t.ex).
Vissa bilar har Euro6 SCR och har kanske plockat bort EGR:en. Då har insugssidan blivit mycket renare.
Vissa bilar har kanske båda systemen för att hålla NOx (och effektivitet) i schack.
Två olika system som sagt.

#11b • Uppdaterat: 2016-02-03 15:25
milkylainen

ffodil: Stämmer bra det du säger. men som sagt, det är två olika saker att hantera delar av samma problem på. EGR kan hantera mer än bara NOx. Det är ett system för att sänka temperatur. SCR är ett system för att efterbehandla avgaser.

#11c • Uppdaterat: 2016-02-03 19:45
milkylainen

c k: prestanda (effekt = vridmoment över varvtal) är en av parametrarna. Det finns massor med annat att ta hänsyn till. Jag tror också att VW inte sabbat det som kunderna kan se och känna. Dvs, förbrukning, prestanda och N.V.H. Däremot så kanske andra saker blivit lidande. T.ex. ökad sotproduktion (som inte syns på utsidan sålänge partikelfiltret gör sitt jobb).

#11d • Uppdaterat: 2016-02-03 19:50
milkylainen

snabb95: Tack. Ibland känns det lite lönlöst. Det finns så mycket folk som bara trycker på bromsa hela tiden... Så fort det går över medelsvenssons "bubba-klubba"-nivå.

#11e • Uppdaterat: 2016-02-03 19:53
milkylainen

Peter E: Det är inte samma sak. VW's bilar gjorde inga försök att hålla avgaserna inom gränsvärde i verklig drift. Bara under labprovning. I princip så är det ingen tillverkare som möter avgaskraven vid alla situationer som inte testas (kallstart, minusgrader, fullgas osv).
Nu när tillverkare vet att de granskas nogrannare så kan de välja att låta motorerna bli bättre vid fler tillfällen eftersom de vet att kunderna inte skiter i det.. Så det är i all mening bara en frivillig uppdatering.. Eftersom bilarna klarar avgaskraven vid normal drift (samma förhållanden som labben, varm motor, rulla lungt osv).

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.