Nästa artikel
Bilfrågan: Duger billig olja?
Bilfrågan

Bilfrågan: Duger billig olja?

Publicerad 14 december 2015 (uppdaterad 15 december 2015)
Är det någon skillnad på den billiga och den dyra oljan? Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla tillbilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Biltema säljer helsyntetisk olja med de rekommendationer som står i min bils instruktionsbok. Oljan kostar för fyra liter 5W-40 269 kronor och för fyra liter 0W-30 399 kronor. Dessa specifikationer ska oljan, enligt instruktionsboken, ha för att serviceintervall 3 000 mil skall gälla. Det går fyra liter i motorn och jag gav på verkstad 920 kronor för deras olja. Sen tillkom byte.

Till saken hör att oljan enligt instruktionsboken ska bytas varje år om man inte kör 3 000 mil. Nu sköter motorn om oljebytet alldeles själv. Den förbrukar minst fyra liter olja per 1 000 mil, så jag tror det går bra med vilken billig olja som helst.

Motorn tar ingen som helst hänsyn till att jag köpt dyr olja och den kommer ändå att hålla dubbelt så länge som karossen. Tändningskassetter, reläer och sånt som kan paja använder inte sig av oljan. 

JE Andersson, Eksjö

Svar:
Märkesoljor är framtagna och noggrant testade för specifika motorer vilket höjer priset. Biltemas oljor kan sakna en del tillsatser som finns i dyrare produkter men behöver inte vara sämre för det. 

Du skriver inte vilken bil du har och hur gammal den är, men bara du håller dig till en oljekvalitet som rekommenderas för din bil och är noga med att byta filter borde det inte uppstå några problem. 

Fast sköter du oljebytet själv bör du göra en anteckning i serviceboken vilken olja du använt och helst spara kvittot för att ha som bevis om något skulle hända med motorn. Annars kan det bli bekymmer med garantier eller försäkring.

Marianne Sterner, Vi Bilägare

Diskutera: Hur resonerar du när du köper olja till din bil?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2015-12-14 16:30
milkylainen

Bortom: ALLA motorer späder ut sin olja med bränsle. ALLA motorer kommer förbruka olja. Inga kolvringar är perfekt täta, varken upp eller ner. Men visst. Du har rätt till en viss del. Bränsleutspädning och oljedrickande är två olika saker. Vet inte om jag poängterade det eller du missförstod mig. VW's FSI motorer är direktinsprutade och dricker olja. De späder nog inte ut bränslet särskilt mycket precis som du påpekar. GDI är en ultra-lean-burn stratifierad förbränning ända tills du stampar pellen i botten. Då förskjuts tändpunkten framåt och man hinkar in bränsle som slickar cylinderväggarna. Stratifierad tändning sker bara delvis under körcykeln. Det sker inte heller vid kallstart. Sen är ingen förbränning perfekt. Det ligger alltid rester av oförbrända kolväten som följer med kolvringen.. Så det beror på hur du kör. Men visst.. under normala förhållanden så är utspädningen liten.
Dieslar späder också ut sin olja i ungefär samma utsträckning som moderna direktinsprutade bensinare. Om du drar en sticka som gått 3000 mil och den inte luktar diesel så får jag äta upp en hatt.

#m • Uppdaterat: 2015-12-14 18:22
milkylainen

JvD: Du kan inte ha något annat än en rishög från 90-talet och köra runt i...? Mineral 10w-40? Det skulle jag nog bara hälla i en rishög om jag bodde på kontinenten eller verkligen hatade bilen.
Personligen häller jag inte något annat än de bästa oljorna i bilen eftersom att snåla är inte motiverbart.
0w-30 av hög kvalitet (dexos2 eller liknande) gör nog att din bil drar ett par procent mindre än 10w-40. Det går att räkna hem skillnaden över 3000 mil.

#n • Uppdaterat: 2015-12-15 18:03
milkylainen

Audi A5 SB: Jo. Men så verkar ju många tycka. "Jag häller i matolja i min bil. Det är väl också ett smörjmedel? Det är billigt!". Faktum är att lågviskooljorna går att räkna hem mellanskillnaden på ganska lätt. 0w-30 drar ett gäng procent mindre än 5w-40 t.ex. Det är faktiskt ganska betydande skillnader. Säg att det drar 4% mindre över 3000 mil. 0.5l milen = 1500 liter * 0.04 = 60 liter. Det är lika mycket som en ny dunk fin olja.
Den som säger att alla oljor är lika har verkligen ingen aning om hur avancerade alla oljor är idag.

#o • Uppdaterat: 2015-12-15 18:05
milkylainen

JvD: Det är helt okej. Det är ingen som bryr sig om vad en rishög från början av 90-talet får för olja.

#p • Uppdaterat: 2015-12-15 18:23
milkylainen

Björnove: För det första så kör du knappt bilen något för att uttala dig om oljans kvalitet. För det andra är din bil säkert lämplig kandidat för relativt usla oljor med dagens mått mätt. Det är ganska betydande skillnader på "billig" olja och "dyr" olja.
Däremot, olja som uppfyller tekniska krav, det får man gärna köpa så billigt som möjligt.
De flesta LL-specifikationer och tillverkarspecifikationer började någonstans runt 90-talet bli populära. Det gör att t.ex. biltemas 10w-40 mineralolja är olämplig för de flesta fordon från slutet av 90-talet och framåt. De flesta tillverkare (för att inte säga alla) började kräva delsyntet och helsyntet för att bygga oljor efter exakta specifikationer, vilket är svårare med mineraloljor. De flesta mineraloljor är olämpliga vintertid i Sverige.
Din MkIII (?) Golf ska nog ha VW 500 00 or 501 01 oljor av rätt viskositet. Det gör mineralolja olämpligt. Vad gäller Biltemas delsyntet (10w-40) så är det svårt att säga. Den är så pass "ny" så den borde verkligen överträffa tillverkarens krav. Så den är nog helt okej att köra på. Personligen väljer jag gärna något med låg kallviskositet för att få runt oljan fort när motorn är kall, men vilket som är nog ok.

#q • Uppdaterat: 2015-12-15 21:10
milkylainen

JvD: Vilken bil då? Smörjning är faktiskt en vetenskap.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.