Nästa artikel
Bilfrågan: Diesel lämpligt?
Bilfrågan

Bilfrågan: Diesel lämpligt?

Publicerad 6 november 2015 (uppdaterad 10 november 2020)
Frågeställaren om diesel är rätt val och varför myclet fokus ligger på dieselbilar.
"Jag är på väg att skaffa en ny bil och då jag mest kör korta sträckor, en mil morgon och kväll, undrar jag om diesel verkligen är lämpligt?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.
 
Fråga:
Jag är på väg att skaffa en ny bil och då jag mest kör korta sträckor, en mil morgon och kväll, undrar jag om diesel verkligen är lämpligt. Vissa bilhandlare säger att om man mest kör korta sträckor så hinner inte partikelfiltret bränna ur och följden kan bli kostsamma reparationer.
Jag kör i snitt 1 300 mil per år.
Diesel är ju generellt dyrare i inköp men snålare på bränsle medan en bensinmodell är billigare men dyrare i bränsle, gissar jag. Varför är nästan allt fokus på dieselbilar i era reportage/tester?
Sven Axell
 
Svar:
Om du mest kör korta sträckor och inte mer än 1 300 mil per år är det inte så bra att skaffa en dieselbil. Beräkningar som Vi Bilägare gjorde för några år sedan visade att man – beroende på bilmodell – behövde köra över 1 800 mil per år innan det började ”löna sig” med diesel. Dieslar som går korta, dagliga sträckor behöver då och då köras längre för att partikelfiltret ska rensas. Vissa tillverkare, Volvo till exempel, rekommenderar den som kör lite att hälla i en tillsats av (dyrt) additiv vid varje tankning för att inte dieselbränslet ska oxidera och sätta igen filtret.
En bensinbil är vanligen billigare i inköp och skatt och de nya bensinmotorerna är nästan lika snåla som dieslar. I sommar har det visserligen varit billigare att tanka diesel, men bränslepriserna fluktuerar och ibland är bensinen billigare.
Att dieselbilar förekommer i många av våra tester beror på att vi försöker spegla bilmarknaden och nästan 60 procent av nybilsköparna har i år valt diesel.
Marianne Sterner, Vi Bilägare

Diskutera: Håller du med om svaret?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#115 • Uppdaterat: 2015-11-06 14:33
milkylainen

Shogun:

På riktigt? Ska du tro på vad miljömuppar drar fram för dödssiffror i skvallerpressen eller ska du tro på vad läkare säger om kväveoxider?
Om du är rädd om dina barn och barnbarn med avseende på bilavgaser föreslår jag att du avskaffar bilen helt. Faktum är att ni nog bör flytta ut till skogen och frysa hela vintern.. eftersom att elda producerar 10-100 gånger mer NOX för samma luftvolym som en bil. Glöm gasbrännare i spisen.. eftersom det är storleksordningen 3 gånger så mycket NOX för samma luftvolym som en tätt trafikerad motorväg.

Realitetskontroll. Du tillhör säkert de som tyckte H2O lät farligt också. Man kan dö av för mycket CO2 också. Det kallas kvävning. Är du inte orolig för att bilar släpper ut massor med CO2 med?
J-la dumheter är vad det är.

Kväveoxidernas största problem är försurning av naturen. Inte att de är överdrivet farliga för människor.

#116 • Uppdaterat: 2015-11-06 14:55
milkylainen

ffodil:
Villaeldning av kaminer är ett riktigt otyg. I vissa villakvarter går det knappt att andas disiga vinterdagar eftersom rökgaserna ligger så tungt. Rökgaser från kaminer är riktigt farligt skit.
Folk oroar sig över moderna dieselbilar när halva innerstan eldar i sina kaminer för "mys" vintertid när rökgaserna ligger tunga och inte stiger.
Jag håller med om det mesta.. men man måste ställa det i relation till andra saker. I USA står ALL trafik för kanske 5% av det totala NOx utsläppet... Om alla dieselbilar skulle göra helt rätt (inklusive lastbilar, båtar etc etc)... kanske man kan förbättra det totala NOx-utsläppet med några tiondels procent... Man måste ju sluta sila mygg och svälja elefanter lixom.

#117 • Uppdaterat: 2015-11-06 18:12
milkylainen

Shogun: Jorå. För dina 1300 döda per år är ren och skär fakta. Visa mig en enda obduktionsrapport där det står "Dog av NOx från dieselbilar.".
Det jag säger är inte tro. Det är fakta. Förbränning av bensinbilar är minst lika skitiga som dieslar, fast på annorlunda sätt. Villaeldning är väldigt mycket mer smutsigt än bilar, lastbilar etc överhuvudtaget.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.