Nästa artikel
Bilfrågan: Hur länge håller laddningen?
Bilfrågan

Bilfrågan: Hur länge håller laddningen?

Publicerad 20 oktober 2015 (uppdaterad 28 april 2021)
Frågeställarens Audi A4 ska övervintra i Frankrike.
"Återvänder och börjar använda bilen efter cirka tre månader. Klarar batteriet den tiden utan laddning?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har en Audi A4, 2012 års modell som jag funderat på att lämna kvar i Sydfrankrike när vi åker hem för att förbereda och fira jul. Bilen står i garage där det inte brukar vara mindre än åtta grader och ganska jämn temperatur. Återvänder och börjar använda bilen efter cirka tre månader.
Klarar batteriet den tiden utan laddning med hänsyn till den förbrukning som bilens alla datorer har?
Mats Nyström
 
Svar:
Bilen drar lite ström även om den är avstängd, även om detta är mycket lite: 20–30 mA. Det som dock ytterligare påverkar det hela är vilken laddningsstatus batteriet har när bilen parkeras, batteritemperatur över tiden, samt att batteriet har en viss självurladdning, det vill säga även om batteriet inte har någon förbrukare inkopplad så kommer batteriet att ladda ur sig själv.
Det är då ett gränsfall att batteriet kommer att klara sig i tre månader utan att laddas. I våra egna föreskrifter för lagerbilar så sker kontroll av batteriets laddningsnivå var 45:e dag med påföljande laddning om så behövs.
Kunden bör även tänka på att öka däcktrycket till cirka 3,5 bar innan bilen parkeras för att undvika att däcken förstörs.
Irene Bernald, Audi Sverige
 
Svar:
Ett bra sätt att hålla liv i batteriet är att koppla in en underhållsladdare som finns i olika prisklasser från några hundra kronor. Bäst är att välja en pulsladdare som tillåter batteriet att ladda ur lite innan ny ström skickas dit. Pulsladdning minimerar risken för överladdning och ger även batteriet en viss ”motion” som gör att det håller längre. Enklare underhållsladdare ger ström även efter att full laddningnivå är uppnådd och det kan på sikt torka ur batteriet.
Marianne Sterner, Vi Bilägare

Diskutera: Har du tips på vad som är bra att tänka på när en bil ska stå en längre tid?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2015-10-25 13:53
PREVIA

Om man parkerar utomhus som vid flygplatsernas långtidsparkeringar där ingen möjlighet till laddning finns kan man köpa en solcellspanel som läggs innanför fram eller bakruta för att få underhållsladdning av batteriet vid längre bortavaro, fungerar även bra för bilägare som sällan använder bilen som står utomhus. Behövs ingen laddningsregulator vid så låg effekt som 5 Watt.
http://www.kjell.com/se/sortiment/el/stromforsorjning/solceller/solcell-13-5-v-5-w-p44006

#c • Uppdaterat: 2015-10-20 19:14
milkylainen

Stendumt att lämna ett batteri i en bil så länge utan underhållsladdning. För det första lär den inte klara sig, för det andra tar batteriet stryk av sån behandling. Såvida man inte gillar att köpa batterier ska man inte köra slut på dem.

Koppla in underhållsladdaren om du ska låta bilen stå! Hur svårt kan det vara?
Alternativet är väl att koppla ur batteriet. Nu finns det ju självurladdning på ett batteri över dess inre resistens. Men den är mindre än effekten som krävs av bilen.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.