Nästa artikel
Rådjurskrockar kostar en miljard
Nyheter

Rådjurskrockar kostar en miljard

Publicerad 22 september 2015 (uppdaterad 22 september 2015)
Rådjur är det mest vanliga djuret i viltolyckor.
Rådjur står för majoriteten av de inrapporterade viltolyckorna och kostar samhället en miljard om året.
Just nu pågår en nationell insatsvecka för att upplysa trafikanter om faran med viltolyckor. Det innebär i vissa delar av landet ökat antal trafik- och hastighetskontroller. Hittills i år har över 28 000 viltolyckor rapporterats in, enligt siffror från Nationella Viltolycksrådet.

Över 23 000 av dessa viltolyckor är med rådjur inblandade. Krockarna med rådjur kostar samhället omkring en miljard om året, enligt statistik sammanställd av VTI, Statens väg- och trafikforskningsinstitut.

Näst vanligast är krockar med älgar, följt av olyckor med vildsvin inblandade. Bland de lite mer ovanliga djuren märks under 2015 nio rapporterade krockar med björnar, fyra olyckor med örnar och en krock med mufflonfår.

Om en viltolycka inträffar ska man sätta ut varningstriangel och rapportera händelsen till SOS 112. Platsen där olyckan skedde ska också märkas ut.
 
Diskutera: Har du varit med om en viltolycka?

Länkar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-09-22 13:10
ENTJ1

Plåtskadorna o allt runtomkring inbringar en hel del pengar,skapar dessutom jobb,så vad kostar det mer än lidandet.
Pengar är bara att trycka upp om det fattas,eller låna av någon som trycker då..

#2 • Uppdaterat: 2015-09-22 14:48
saabnisse

Jag körde på ett rådjur som sprang upp precis som jag kom, jag han aldrig reagera och det blev ganska stora skador på bilen trots relativt låg hastighet ca 40 km/h. Kraken sprack upp helt och var urtagen och klar för styckning när jag släpade den av vägen och meddelade markägaren som naturligtvis blev glad över lite mer frysboxfyllning.
En strålkastare , ett fjärrljus och ny grill på Golfen, men det var bagateller jämfört med en bekant som råkade köra på en gris, det var som att köra på en timmerstock.
Bilen blev skrot trots ganska låg hastighet.
Det man irriteras på är att man är helt chanslös när djuret bara dyker upp, får man syn på kräken något tidigare har man ju ofta en möjlighet att få ner farten eller t.o.m stanna vilket jag haft tur med vid ett par älgtillfällen.

#3 • Uppdaterat: 2015-09-22 17:11
nisseste

För några år sedan kom jag körande i taxin i ett villaområde när ett rådjur dök upp mellan två parkerade bilar. Jag tyckte att jag hade hållit bra fart omkring 40-50 kmh eftersom jag skulle hämta en kund. Trots detta lyckades jag bromsa och tydligen bara knuffa till rådjuret för innan jag hann ur bilen reste det på sig och ruskade på sig och smet iväg in bland husen. Jag ringde polisen och det kom en patrull rätt snabbt och de gick runt bland husen och ut i terrängen utan att hitta något. På bilen fastnade det bara lite päls men några synliga skador blev det inte.

#4 • Uppdaterat: 2015-09-23 10:20
Bortom

Eftersom rovdjursbeståndet är obefintligt finns det bara ett sätt att få ner antalet, att skjuta av fler.

#5 • Uppdaterat: 2015-09-22 12:46
milkylainen

Lite väl ensidig analys? Har någon sett det från rådjurens sida? :)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.