Nästa artikel
Bilfrågan: Fryser bromsen?
Bilfrågan

Bilfrågan: Fryser bromsen?

Publicerad 30 mars 2015
Peugeot 308 ingick i förra årets långtest, bilen fick problem med fastfrusna bakbromsar under vintertestet.
"Jag har blivit strängt förmanad av min omgivning att inte använda handbromsen vintertid. Finns det någon sanning i att bromsarna fryser fast på en välservad bil?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har en Hyundai i20 från 2010 och har blivit strängt förmanad av min omgivning att inte använda handbromsen vintertid. Orsaken påstås vara att bromsen kan ”frysa fast” av uppstänkt slask/smält snö/is/eller kondens. (Förklaringarna varierar.) Jag är dock djupt skeptisk till denna förklaring.
Vad säger ni? Bör man använda handbroms på en vanlig platt parkering? Finns det någon sanning i att bromsarna fryser fast på en välservad bil, eller är det en skröna?
Asta
 
Svar:
På bilar med bromsskivor bak finns det en risk att bromsbackarna fryser fast när handbromsen läggs i. Det brukar dock kunna gå att ”rycka” loss hjulen med en bestämd acceleration. När du står på platt mark kan du istället för handbroms lägga i ettan eller backen. Står bilen däremot i en backe bör både växel och handbroms användas vid parkering.
Marianne Sterner, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2015-12-31 13:43
duccedriver

Nu kommer petimetern i mig in......
Bromsbackarna kan väl inte frysa fast på skivbromsar... . ?
Om man inte har sån där konstruktion som saab, med handbromsbackar
Bromsbelägg heter det, precis som hjulskruvar.......
Backarna i trummor kan ju också frysa, då är det inte alltid dom lossnar av ett ryck......
Har legat i en snödriva och värmt trummorna med gasol!

#m • Uppdaterat: 2016-05-18 10:43
hans.antnas

På C5 fryser ibland bakbromsarna fast efter körning i snörök bakbromsarna inpackade med snö. Men en modell C5 V6 klarade sig bra med org.fälg 215 däck istället för 195 .Det gick också att fixa med att demontera bromsbeläggen och borra in en rad med 2mm ritstift ,,blyerts,, som smorde bakbeläggen .Handbromsen fram där kunde vajrarna frysa fast ,åtgärd borra dränering på lägsta punkt i rören för vajrarna

#n • Uppdaterat: 2016-05-18 10:59
hans.antnas

Fastfrusna bakbromsar är förekommande i Norrbotten på många olika modeller med skivor bak och med fastfruset menar jag inte sånt som går att köra lös,utan en del kunder körde med ena bahjulet fastfruset så att däcket fick bytas. Det händer lättare på nyare bilar med större beägg bak,,klossarna fryser fast vid parkering oavsett om p-broms bak används eller ej. Det har även hänt på en del med trummor bak som har haft för otätt mellan sköld o trumma,indammning snö och fasfrysning.

#o • Uppdaterat: 2016-11-01 19:03
PNI

Enligt min erfarenhet är det vatten som rinner in i vajerhöljena som får vajern att frysa fast, trumbroms eller skivbroms spelar i det fallet ingen roll.
Elektrisk manövrering har jag ingen kunskap om, det även där kan ställa till det.

#p • Uppdaterat: 2015-03-30 09:04
milkylainen

Dumheter. Handbromsen är till för att användas. Den dagen handbromsen fryser är för att den är dåligt servad eller har ett skadat hölje. Frusna handbromsbackar lossas med ett litet knyck på morgonen. Det smäller till lite när de släpper, i övrigt inga bekymmer. Om systemet fryser i övrigt så beror det på något annat.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.