Nästa artikel
Osäker belysning i Volvo V40
Långtest

Osäker belysning i Volvo V40

Publicerad 27 februari 2015
Belysningen för instrumenten i långteststallets Volvo V40 slocknade plötsligt.
Instrumentbelysningen i långteststallets Volvo V40 slocknade plötsligt, trots det fanns inga felkoder att finna.
Det gäller att ha tur och hamna på rätt sida om tidsgränsen. Den här gången slog det fel, nybilsgarantin gick ut veckan före jul och strax därefter började problemen med nedsläckt instrument-belysning.
 
Under en fjällresa slocknade i omgångar instrumentbelysningen, likaså ljuset i växelspakknoppen. Ibland hjälpte det att stanna och starta om, ibland inte. Ljuset har kommit och gått. Någon glappkontakt, problem med jordningen eller en bugg i systemet? Det var frågorna som vi först ställde.
 
Bilen togs om hand av en Volvoverkstad. Felsökning gjordes, men några felkoder hittades inte. En första åtgärd blev en nedladdning av mjukvarnas styrenhet, en nedladdning och uppgradering av CEM, Central Electronic Module, den styrenhet som just styr belysning, lås och larm.
 
Det är för tidigt att säga om uppgraderingen är gåtans lösning, i skrivande stund lyser instrumenten som de ska. Vi får återkomma i ärendet.
 
Dessvärre uppstod de här problemen lite ”för sent”. Utan garantier kostade felsökningen och nedladdningen/uppgraderingen 1 415 kronor. Man tycker att Volvo borde ha en nybilsgaranti på tre år.

Diskutera: Har du råkat ut för något liknande?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2015-02-28 14:00
Reverend Benny

Tragisk utveckling?? Anar jag ett "det var bättre förr"?
Det finns självklart fördelar och nackdelar med all teknik.
Men är lösningen att stoppa utvecklingen och skruva tillbaka klockan 40år?
Tror snarare att vi kommer få se mer sofistikerade lösningar i samma stil som datorer, tv-apparater och mobiltelefoner osv.. framöver. En del av dagens och framförallt morgondagens bilar kommer vara uppkopplade. Och då kan din biltillverkare lätt informera dig om att en "uppgradering" finns att ladda ner.
Det finns ju fördelar med att kunna "uppgradera" bilar.. Titta bara på Tesla där kodaporna klurat lite och kommit på hur dom med några snuttar kod kan få bilen du köpte att gå längre med hjälp av ny programvara.

#c • Uppdaterat: 2015-02-28 15:54
Rutger Jönåker

Såna här fel är verkligen trista. När man sen bokat tid och besöker verkstaden så känns det tröstlöst när verkstaden meddelar: "Inga felkoder"... "Men vi uppdaterar till senaste mjukvara, så får vi se!" Rena Lotto liksom! Man har ingen aning om det kommer åtgärda felet. Att sen dessutom behöva betala för det när garantin gått ut!!! Nä, jag tycker att när man köpt en dyr bil så borde mjukvaruuppdateringar ingå! Helst för all framtid. När saker inte fungerar som det är tänkt så måste det väl betraktas som ett ursprungsfel. Jag ser dessutom fram emot en framtid där man själv enkelt kan utföra dessa hemma, eller var man än är, så man slipper ödsla tid på att uppsöka en verkstad!

#d • Uppdaterat: 2015-02-28 23:06
Rutger Jönåker

Satte du lördagsgroggen i vrångstrupen nu Gäsp, du som gillar långa garantier? ;-) Men ordet "livstidsgaranti" använde jag aldrig. Tänk såhär: Om du köper en dator med tillhörande operativsystem/mjukvara så uppdaterar den ju sig regelbundet så länge du har den, utan att det kostar något extra. Det ingår i ursprungspriset. På samma sätt borde väl en bil (som är avsevärt mycket dyrare) med tillhörande mjukvara fungera. Har tillverkaren installerat en mjukvara med buggar (vilket det alltid är i mjukvaror..) så är det väl inte mer än rätt att dom undan för undan kommer med uppdateringar som löser dessa buggar utan att det kostar något extra. Tycker du det är konstigt? Med moderna uppkopplade bilar borde det dessutom kunna ske utan att man ens behöver besöka en verkstad.

Reverend Benny är ju inne på samma spår och berättar att Tesla redan tillämpar detta. Jag tycker helt enkelt att alla biltillverkare borde jobba på samma sätt, när nu bilarna blir allt mer beroende av mjukvaror, som allt för ofta orsakar problem för bilägarna. Jag tycker även att det är fräckt av Volvo att debitera kunden, i detta fallet 1.415kr, för en mjukvaruuppdatering, som man inte ens vet om den löser problemet, när man själv försett bilen med en mjukvara som har buggar. Det är min åsikt.

Sen tror jag både Gäsp och c k ska läsa inlägg #17 innan ni läser #18, så tror jag ni inser att Shogun helt enkelt svarar på Bennys fråga, om lösningen "är att stoppa utvecklingen och skruva tillbaka klockan 40år?" Han påstår alltså inte att Toyotor blir 20-25 år, utan nöjer sig med att skruva tillbaka klockan så långt. Om nu jag förstått saken rätt, efter lördagsgroggen... (hick) :P Skål grabbar! =)

#e • Uppdaterat: 2015-03-01 00:04
Rutger Jönåker

Är inte riktigt säker på att jag hänger med i din tankegång nu Gäsp, men så har jag ju tagit den där lördagsgroggen... :P Men en PC blir segare med åren, Ja! Men jag får ju fortfarande uppdateringarna! =) Så varför ska jag betala för dom till min bils "PC"? Och när min PC blir för seg så får man ominstallera den. Jag vet, det är en nackdel med PC och Windows... Men på vad sätt är detta överförbart till bilar? Blir bilens dator mindre seg för att ex Volvo tar betalt för uppdateringarna istället för att jag får dom gratis? Skulle inte tro det...

#f • Uppdaterat: 2015-02-27 16:18
milkylainen

Volvo har sjukt många el-gremlins i sina bilar. Tycker var och varannan Volvoägare säger att de har elproblem av olika slag i nyare Volvosar.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.