Nästa artikel
Bilfrågan: Normalt att lacken släpper på Golf?
Bilfrågan

Bilfrågan: Normalt att lacken släpper på Golf?

Publicerad 16 december 2014
Är det normalt slitage när lacken släpper på min Golf? Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Vad kan man förvänta sig av moderna lacker? Vi har en cirka 18 månader gammal Golf, med vit solid lack, som vi köpt ny. Precis som alla andra bilar träffas den av stenskott ibland men två saker händer på den som vi aldrig varit med om på övriga omkring 20 bilar vi ägt genom åren: det lossnar en cirka 5x5 mm stor flaga av lacken, både grundfärg, vita lacken och klarlacken, vid vissa stenskott. Det blir alltså ”plåtrent”, eller om det är galvaniseringen som syns. Vi har fyllt i hålen med original bättringsfärg.

Vid tre stenskott har vi även fått lacksläpp av klarlacken i ett relativt stort område, upp till 3x5 cm. Klarlacksläppet växer med tiden, trots flera försök att laga med bättringsfärgen. Beskedet från verkstaden nu är att två dörrar samt huv måste lackas om helt och att orsaken är den vattenbaserade lacken som när den blir utsatt för väta gör så att klarlacken släpper. De påstår sig se det här på flera bilar och att det inte är onormalt. I min värld är det onormalt, vad säger ni? Det är för övrigt vår tredje nya Golf i rad där alla har drabbats av rost eller lackproblem. Även om tyskarna bygger bra bilar kan de uppenbarligen inte måla dem korrekt.

Björn Walther

Svar:
Skadebilden låter onormal och borde undersökas av våra tekniker. Klarlacksläpp och andra lackdefekter täcks av lackgarantin upp till och med tre år. Vi skulle vilja be bilägaren kontakta auktoriserad Volkswagen-verkstad för fotografering av skadorna samt att verkstaden konsulterar oss i detta fall.

Marcus Thomasfolk,
Volkswagen Group Sverige


Att Volkswagen har problem med sina lacker är känt. Speciellt svåra har lacksläppen varit på Passat, men även Golf drabbas. På Vi Bilägares egen Golf från 2013 har lacken ramlat bort på en liten plastlucka i fronten. Det ser fult ut men VW vägrar ta på sig reparationskostnaden och hävdar att skadan uppstått av ”yttre påverkan” – det vill säga av stenskott. Har du tur, kan du kanske få bilen omlackad på garantin.

Marianne Sterner, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2016-04-27 17:03
VW Polo 2012

Min VW GOLF7a 2016 har nu gått hela 800 mil utan lacksläpp, det är grejor det :)

#m • Uppdaterat: 2017-02-05 17:37
Reverend Benny

Kan det vara så att bilar med icke metalliclack är känsligare än bilar med metalliclack?
Känns ju som att det borde vara en viss skillnad då pristillägget är mellan 5-10tkr för metalliclack

#n • Uppdaterat: 2014-12-16 08:23
milkylainen

När min passat var ny 2012 hände det att stenskott plockade större flisor i lacken än vad som är rimligt. Att lack fortfarande kan vara mjuk från fabrik är känt men vws lack verkar vara värre än genomsnittet. Jag tror att problemet uppkommer när lacken är ny och får ett stenskott och något kryper under innan den härdat helt 100%

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.