Nästa artikel
Mobilförbud gör ingen nytta
Nyheter

Mobilförbud gör ingen nytta

Publicerad 4 juli 2014
Katja Kircher, forskare vid Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) säger att det inte lönar sig att lagstifta mot mobiltelefonanvändning i bilar.

I december förra året kom det till en ny paragraf i trafiklagarna som lyder:
Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter såsom användande av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning, endast om det inte inverkar menligt på framförandet av fordonet.
 
Hur paragrafen ska tolkas diskuteras och VTIs forskning visar att mobiltelefoner är distraherande för förare, men uppgifter som kräver visuell uppmärksamhet är värre. Därför menar Katja Kircher att det vore bättre för trafiksäkerheten att förbättra användargränssnitt och belöna säker teknik till exempel via billigare försäkringar.
 
– Användingen av mobiltelefoni i samband med bilkörning ökar enormt men samtidigt minskar antalet omkomna och skadade i trafiken, så sambandet mellan användning av mobiltelefon och trafikskadade är svår att se, säger Katja Kircher. Lagstiftning verkar på sin höjd ge kortvarig effekt, samt att brist på data ger utrymme för mycket spekulationer. VTI förordar därför vetenskapliga studier som genomförs både före och efter framtida förordningar, lagändringar eller andra initiativ att förändra förarnas beteende.
 
Problemet är alltså inte bara telefoner, utan allt som stjäl uppmärksamhet från förare. Till exempel navigationsutrustning, musik eller barn i baksätet.
– Att då bara lagstifta mot ett av dessa moment skapar inte bättre trafiksäkerhet och kan uppfattas som om allt annat anses vara acceptabelt i alla lägen, säger Katja Kircher.

Källa: VTI

Diskutera: Hur tror du att man bäst kan minska störningsmomenten för förare?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-07-04 15:57
jete

"Hands free" för mobilen borde vara ett krav, men så blev det ju inte. Att resolut ta tag i saker ock göra det bästa möjliga är inte vår starka sida. Bilförare skulle för sin egen bekvämlighets skull skaffa åtminstone en liten propp till örat, kostar nästan ingenting och då har man händerna fria för att köra bil vid körning i tät trafik. Motorvägskörning är ett annat kapitel.

#2 • Uppdaterat: 2014-07-04 18:04
Hackenbush

Såg en cyklist idag som cyklade vänstertrafik ivrigt knappande på mobilen. En olycka som bara väntar på att inträffa.

#3 • Uppdaterat: 2014-07-04 18:12
duccedriver

Eller mamman med barnvagn som travar ut i övergångsstället, kollande facebook.
Bilarna ska ju stanna.....

#4 • Uppdaterat: 2014-07-05 09:38
Hackenbush

Håller med milky tokigt att påstå att vi skall inte ha någon lag mot detta eftersom bilister kommer inte att följa den ändå. Då kan vi ju skippa hastighetsgränserna också för det är många som struntar i dessa med.

#5 • Uppdaterat: 2014-07-05 12:20
Roy J

Håller också med milkylainen.
Men som jag skrivit tidigare så behövs det ingen särskild lag för just mobiltelefoner. Däremot vore det ju inte helt fel om polisen ingrep mot alla dumheter som sker bakom ratten - innan de skapar en olycka.

#6 • Uppdaterat: 2014-07-05 15:09
Focus

Vad trodde man? Att införa en lag som är i det närmaste omöjligt att fälla någon för gränsar till ren dumhet. Skulle detta beivras av polis kommer det att i de flesta läggas ner av åklagare eller i enstaka fall bli underkänt i tingsrätt. Längre än så lär det inte komma. Titta ute på vägarna, man har aldrig innan sett så många som sitter med luren i örat som nu.

#7 • Uppdaterat: 2014-07-05 16:34
Hackenbush

Som det är just nu är det omöjligt att fälla någon ja men med en lag mot handhållen mobil under körning blir det lättare för polisen att fälla en lagbrytare eftersom om någon har mobilen i handen är det ett lagbrott punkt slut.

#8 • Uppdaterat: 2014-07-06 21:36
saabnisse

Jag förstår inte dessa som har så svårt att skaffa handsfree, jag har oftast en i örat och den är så smart att den frågar om jag vill svara när någon ringer, jag behöver inte trycka på någon knapp, bara prata!
Ok, jag kan inte ringa upp, men behöver jag det är det ju bara att stanna på lämpligt ställe.

#9 • Uppdaterat: 2014-07-04 22:18
milkylainen

Ibland förvånar jag mig över mängden hjärnceller i s.k. forskare.
Det är klart att det "hjälper". Men som så många andra lagar och regler. Tänker man inte efterleva dem så är det klart att det inte "hjälper".
Hur många skulle inte få böter för trasiga lysen i trafiken? Eller om man såg en mobiltelefon?
Allt sånt är jobbigt att verifiera, alltså fortsätter man haffa fartsyndare.
Tandlösa lagar betyder inte att ideerna inte är goda.
Vi kan ju hoppas på att handsfree blir laglig standard i bilar. Utan dem får man inte använda mobil i bilien, punkt, menligt eller inte.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.