Nästa artikel
Bilfrågan: "Är det fel på strålkastarna?"
Bilfrågan

Bilfrågan: "Är det fel på strålkastarna?"

Publicerad 28 mars 2014 (uppdaterad 28 mars 2014)
"Strålkastarna vibrerar när jag kör på gropig väg och vid körning på grusväg. Jag har även konstaterat att det är imma på insidan strålkastarglasen, får man leva med det?" Vi Bilägare svarar.

FRÅGA:
Jag har en Volkswagen Passat Variant Alltrack. Jag konstaterar att strålkastarna vibrerar (fladdrar) när jag kör på gropig väg och vid körning på grusväg. Jag har pratat med Toveks Bil. Svaret jag får är att detta är vanligt och att det ej skall vara något problem med hållbarheten på stålkastaramporna. Är det så? Jag har även konstaterat att det är imma (kondens) på insidan strålkastarglasen. Även där svarar Toveks att det är ok och att man får leva med det?
Gunnar Larsson

SVAR:
Den här bilen har Xenon-strålkastare med räckviddsreglering och kurvljus. Konstruktionen inuti strålkastaren har därför ett antal mekaniska axlar och leder för att åstadkomma detta. De gör i sin tur att ljusbilden kan fladdra lite när man kör på dåliga vägar. Konstruktionen är dock anpassad för detta och det finns ingen risk att de går sönder. I Xenon-strålkastare är värmeutvecklingen lägre än vid halogen. Det gör att det dröjer lite längre innan imman (kondensen) ventilerats bort. Även i detta fall är konstruktionen anpassad och det föreligger ingen risk att strålkastaren tar skada.
Marcus Thomasfolk, Volkswagen Group Sverige AB

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2014-03-30 20:08
Team67

Har samma problem med vår MB E250 CDI -13, det småskakar vid dålig väg.
Är tydligen ingenting att göra åt!

Sedan så har nog samtliga bilmärken fått problem med kondens, sedan man gått över till Led och Xenom. Har då sett de på huvuddelen av alla bilmärken.

#m • Uppdaterat: 2014-03-30 22:49
RogerZ

Äger en Superb 2011 med aktiva xenon med allt därtill, inte en tillstymmelse av fladdring nånstans, och ingen kondens för den delen heller....låter som en undermålig montering av delen eller dålig konstruktion...tror snarare på det första....för många öl dagen innan för han som monterade framdelar.... :)

#n • Uppdaterat: 2014-03-28 12:45
milkylainen

Det är passatens strålkastare som är skit.
Jag har en MY-12:a Passat med samma fel.
Kondens går inte att avhjälpa... tyvärr. Det är konstruktionsfel på skiten.
Min gamla 9-3:a som är 6 år gammal har aldrig haft kondens på insidan. Passaten har det jämt.
Vad gäller "flimmrande" xenonljus så tror jag att problemet är mer utspritt än vad folk tror.
Det gäller VW:s sketna säkringsbox i motorhuven.
Mina xenonljus flimrade som fan, tillslut dog de...
Passaten har ingen säkrings-box beskrivning.. men längst bak i motorutrymmets box finns två maxisäkringar som går till bilens "ljus-datorer"... De glappar. Tryck till dem och se om det blir bättre. Mitt problem försvann.

https://sites.google.com/site/1810martin/passat-b7-fuse-assignment

Tror det var SB25 SB26. I vilket fall. Öppna säkringsboxarna och tryck till allt. Ordentligt. Mina hade halft glidit ur.

#o • Uppdaterat: 2014-03-28 12:47
milkylainen

Gunnar. NEJ strålkastarna ska inte flimmra. Det är det absolut sämsta för lamporna. De går sönder så mycket fortare av sånt.

#p • Uppdaterat: 2014-03-28 13:05
milkylainen

Kan ha varit EBox high 47-48 också. Minns inte.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.