Nästa artikel
Statoil lanserar ”snål bensin”
Nyheter

Statoil lanserar ”snål bensin”

Publicerad 25 september 2013 (uppdaterad 25 september 2013)
Från och med i dag har vissa av Statoils fullservicestationer en 95-oktanig bensin som förbättrats för att spara bränsle.

Statoil har lyckats skapa den ”snåla bensinen” genom att tillsätta ett modernt sammansatt bensinadditiv. Additivet innehåller en komponent som modifierar friktionen, vilket medför mindre friktion mellan de rörliga delarna i motorn. Det leder till en minskad bränsleförbrukning. Exakt vad additivet innehåller vill dock Staoil inte avslöja "av konkurrensskäl".

Enligt Statoil visar tester av en tredje part att den modifierade bensinen, som är 95-oktanig och kallas Miles 95, sänker bränsleförbrukningen och därmed utsläppen med 2,7 procent när den används regelbundet. Bensinen kostar lika mycket som vanlig 95-oktanig bensin.

Statoil hävdar att man är först på marknaden med den nya bensinen, som från och med i dag finns på ungefär hälften av Statoils fullservicemackar. Statoils ambition är att få in bensinen på samtliga fullservicemackar så snart som möjligt.

Diskutera: Vad tror du om Statoils ”snåla bensin”?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2013-10-01 11:03
S-E S

Glömde en sak. Gå med i en motorbåtklubb så får du karta över var du kan tanka "hederlig diesel"

#c • Uppdaterat: 2013-10-01 14:24
frb (ej verifierad)

S-E S: Det finns medel mot förruttnelse och metangas här: http://www.apoteket.se/privatpersoner/radochprodukter/Sidor/Mageotarm_Gaser_Gaser_Lindrabesvaren.aspx?gclid=CLvqyZHQ9bkCFTB8cAodl34AYA
T ex Minifom, funkar utmärkt när motorn vrider sig och remmarna skriker av gasbesvär :)

#d • Uppdaterat: 2013-10-01 17:55
S-E S

frb, tror du att det funkar när du har diesel på tanken i någon längre period? Förresten, varför bry sig, det går ju att göra diesel av alger lika väl som djurlik. Problemet blir att få algtillväxten igenom spridarna.
Men det kommer nog att lösa sig. Folk accepterar att köra på vilken skit som helst för att vara "miljövänliga" fast icke fungerande spridare är miljösabotage.
Om det inte går med selleri så kanske "minilax" eller recinolja löser problemen med den obeprövade skitdieseln?

#e • Uppdaterat: 2013-09-26 21:39
milkylainen

ViBilagare:

Ni kan ju börja med att kontrollmäta pumparna för att se hur exakta de är. Slår vad om att det diffar säkert nästan 5% mellan totala spannet på pumpar. Det är mer än all jädrans bränslesparande skit de kan hälla i tanken tillsammans.

#f • Uppdaterat: 2013-09-26 21:42
milkylainen

Vägrar blankt tanka all form av "extra RME / extra rengörande / extra smörjande / extra blaj."
Vanlig hederlig fossil diesel / bensin i mina bilar tack.
Tills den dagen jag köper bilar som är skapt för annat så vill jag gärna ha det som tillverkarna kvalificerat fordonen.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.