Nästa artikel
Bilfrågan: Dieseln har bättre dragkraft?
Bilfrågan

Bilfrågan: Dieseln har bättre dragkraft?

Publicerad 2 maj 2013 (uppdaterad 22 maj 2013)
"Ni svarar signaturen ”LR” angående valet mellan diesel och bensin då bilen ska dra en husvagn i nr 18/12." Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik.

FRÅGA:
Ni svarar signaturen ”LR” angående valet mellan diesel och bensin då bilen ska dra en husvagn i nr 18/12. Bland annat ”bensinmotorn ger bättre dragkraft på riktigt låga varvtal men dieseln är överlägsen när turbon börjat ladda”.

Du har helt fel. Dieseln har överlägset bästa dragkraft vid motsvarande motorstorlek. Det räcker att titta på vridmomentet för att förstå varför.

Bo Wiklander

SVAR:
Vid låga varvtal är faktiskt bensinmotorn överlägsen. Dieselmotorn är helt beroende av att turbon ska börja ladda. Innan den gör det saknar motorn praktiskt taget all kraft.

Detta kan vara ett bekymmer om man ska komma igång med en stor husvagn eller dra upp en båt. När väl turbon börjat ladda, då är dieseln överlägsen med ett vridmoment som vida överstiger det i bensinmotorn.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Bensin- eller dieselbil? Vad ska man välja och varför?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2013-05-07 17:20
doktor olle

Ni har alla glömt bort det viktigaste: Dieslar har högre utväxling än bensinare för att kompensera för sitt lägre varvtal. Vridmomentet vid hjulen blir då ungefär samma som för en bensinare. Bengt har helt rätt en diesel kan vara svagare (på hjulen) i vissa lägen -även om momentet på vevaxeln kanske är starkare än i en bensinare även från tomgång.

#m • Uppdaterat: 2013-05-08 15:30
trög

nu är det mycket jag inte förstår här.
man måste skilja på äplen och päron.

en modern turboladdad bensinmotor är det enda som kan jämföras med en modern turboladdad diesel oavsett om de är miljöklassade eller ej.

Att Dieseln börjar få några Nm är väl skoj men inte särskilt upphetsande.
En "normal" 2.0 TDI idag ger ca 400Nm vid 1700 rpm och ca 140 hk toppeffekt . Motorernas register ligger mellan 1600 rpm till ca 3000 rpm alltså ett användbart register på ca 1400 rpm.

en 10 år gammal bensinturbo på 2 liter från ett numera konkursat Saab ger fortfarande nästan 300 Nm vid 2 000 rpm och max effekt är 185 hk .
användbart register är mellan 2 000 rpm till 6 000 rpm alltså 4 000 rpm brett register. Tar man en 10 år mordernare bensinturbo motor från t ex Saab finns de dom som ger 350Nm från 1800 rpm och långt över 200hk vid 6 000 rpm.

Effekt är inte allt men att en diesel har "bättre" dragkraft ser jag som tveksamt. TDI så ska jämföras med bensinturbo och tittar man på en icke överladdad diesel så tar man inte i den med tång. undrar varför?

#n • Uppdaterat: 2013-05-08 18:20
snabb95

Varvtalsregulatorn har alltid varit mycket stummare på en diesel än på en bensinmotor som på förgasartiden helt saknade regulator. I dag har även bensinmotorn en hyfsad varvtalsregulator funktion (lagom stor i de flesta fall) medan dieseln fortfarande har en betydligt brantare avregleringskurva.

När man skall dra uppför garageinfarten kan man utnyttja regulatorn genom att på tomgång, utan att gasa dra sig in och därmed inte behöva slira på kopplingen lika mycket som på bensin bilen, på vilken man måste (gasa) höja varvtalet något för att inte få motorstopp.

Att få motorstopp på dieseln är näst intill omöjligt även om man skulle använda 2:an som är nära dubbelt så hög som 1:an. Där har dieseln en klar fördel, möjligen den enda.

Jämförelsen ovan gäller mellan en V70 140 utan turbo och en V70 2,4 D som båda har ungefär samma cylindervolym, vikt, maxeffekt och utväxlingsförhållande mellan motor och hjul på 1:an, 2:an, 3:an, 4:an och 5:an medan 6:an som bara finns på dieseln är 22 % högre.

#o • Uppdaterat: 2014-04-03 15:28
Raphael

Fiats 105 hästars diesel är utan överladdning och den har ändå 320 Nm vid 1750 rpm. Jag tycker det är en utmärkt motor med bra dragkraft från låga varv, så artikelns påstående att en diesel inte har någon kraft innan turbon laddar det stämmer inte. Den finns även med turbo och ger då 120 hästar men inte särskilt mycket mer i vridmoment. Går utmärkt att dra släp med varianten utan turbo.

#p • Uppdaterat: 2014-04-03 15:51
saabnisse

Ni talar om att dra på kopplingen, att köra på 1:an eller 2:an och att den inte orkar på 5:an osv.
Var inte det något som hörde till forntiden?
Alla moderna bilar har väl automatlåda och speciellt dieslar, eller?

#q • Uppdaterat: 2014-04-03 22:08
Lason1

Hur motorn beter sig beror idag till störst del på mappningen, och på andra plats kommer motorns konstruktion.

Min bil har den gamla typens diesel utan turbo och med insprutningspump istället för common rail,2,2 liter, 95 hk och automat. Den är slö, men påverkas inte särskilt mycket av 1000 kg släp eller husvagn varesig i prestanda eller förbrukning.
Däremot Golf VI 1,6 är en rätt okej bil, men med släp både törstig och trafikfarligt slö. Den har 10 hk till.

Säkerhetsfunktioner och avgaskrav ställer till det hos moderna motorer.

#r • Uppdaterat: 2013-05-02 22:40
milkylainen

Bengt har som vanligt ingen aning.
Dieseln har klart mer effekt (ie vridmoment) än en bensinare vid tickover (tomgång).
Det Bengt EGENTLIGEN menar är att turbo-spool i en välkonstruerad bensinare kan komma tidigare än i en modern diesel, runt 1250 rpm mot 1500-1750. En modern bensinare kan ha en längre och plattare momentkurva än en modern diesel.
Prova släpp kopplingen försiktigt i 1:an utan gaspådrag på en dieselbil med last och en bensinare med last, samma cylindervolym i övrigt. Bensinaren kommer ha det klart tuffare att börja dra.

Tickover - Diesel.
Low-range - Midrange - Beror på effekt och spool (vridmomentskurva). Är det en riktigt fin modern bensinare så är den antagligen bättre (typ BMW's nyaste bensinare), annars diesel.
Highrange - Bensin.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.