Nästa artikel
Fem gånger bättre batterier 2020
Nyheter

Fem gånger bättre batterier 2020

Publicerad 18 mars 2013 (uppdaterad 19 mars 2013)
Toyota satsar på att lansera betydligt bättre batterier än vad som i dag finns på marknaden, senast år 2020.

Dagens hybrid- och elbilar har antingen lithium ion- eller nickelmetallhybridbatterier. Detta är dock inte den effektivaste tekniken som finns tillgänglig. Toyota planerar nu att introducera modernare batterier av typerna solid-state och lithium air i sina bilar till år 2020.

Shigeki Suzuki, chefsingenjör för material på Toyota, uppgav på en konferens för bilbatterier att solid-statebatterier blir tre eller fyra gånger så starka som lithium ionbatterier, samtidigt som lithium air blir fem gånger så bra. Batterierna väger dock inte mer än dagens bilbatterier.

Båda teknikerna har tydliga fördelar jämfört med dagens batteriteknik. Framför allt är de mindre, billigare och effektivare. Solid-statebatterier är kompaktare och stabilare, vilket gör att batterierna kan ha fler volt trots att de är mindre.

Lithium airbatterier kräver å sin sida mindre material än dagens batterier, vilket gör att de kan göras lättare. Det gör att de kan få betydligt högre energitäthet än med dagens teknik.

Just energitätheten är något som Suzuki ser som en nödvändighet för att man ska kunna öka elbilarnas räckvidd. Bensin har till exempel fem gånger så hög energitäthet som dagens batterier.

Diskutera: Hur ser du på framtidens bilbatterier?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2013-03-18 20:41
milkylainen

Humor. Om Toyota släpper Lithium-Luft batterier i produktion till 2020 så ska jag äta upp en hatt.
Alla som har någolunda kemibakgrund och inte är helt bakom flötet vad gäller batteriteknologi vet att LithiumAir-batterier är galet overhypade produkter som inte kommer komma än på ett tag.
Problemen med den typen av batterier är MÅNGA minst sagt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.