Nästa artikel
Män kör mest – kvinnor kör säkrast
Nyheter

Män kör mest – kvinnor kör säkrast

Publicerad 8 mars 2013 (uppdaterad 11 mars 2013)
När svenska par ger sig ut och åker bil är det oftast mannen som får sätta sig bakom ratten, visar en ny SIFO-undersökning.

Undersökningar visar att kvinnor kör säkrast och inte är inbladade i olyckor lika ofta. Nu visar nya siffror som SIFO har tagit fram åt Folksam att det trots detta oftast är män som sätter sig bakom ratten när svenska par är ute och kör bil.

4 200 personer från 18 år och uppåt deltog i undersökningen, som visar att över 80 procent av männen säger att de kör bil oftast. Vilken åldersgrupp männen tillhör spelar ingen större roll. 82 procent av männen mellan 18 och 29 samt 45 och 65 år gamla uppger att de kör bil oftast, medan i män åldern 30-44 år och 65-plussarna uppgav det samma i 81 procent av fallen.

Trots att det är männen som kör oftast visar flera undersökningar att kvinnor kör säkrare. Män kör oftare rattfulla, trotsar oftare hastighetsgränser och tar högre risker, medan kvinnor är bättre på riskminimera.

– Generellt är kvinnor mer säkerhetsmedvetna och mer positiva till nya trafiksäkerhetsåtgärder, vilket är i linje med att kvinnor har lägre olycksrisker, säger Anders Kullgren, trafikforskningschef på Folksam.

Män har större tilltro till sin egen körförmåga
Samtidigt är det betydligt vanligare att män anser sig köra bättre än genomsnittet än att kvinnor gör det. 50 procent av männen tycker att de kör bättre än snittet, jämfört med 39 procent av kvinnorna. Samtidigt tycker 46 procent av männen och 55 procent av kvinnorna att de kör som snittet.

Ju äldre männen blir, bortsett från dem som är över 65 år, desto bättre tycker de att de kör. 45 procent av männen som är mellan 18 och 29 år gamla tycker att de kör bättre än snittet, jämfört med 52 procent av männen mellan 30 och 44 år gamla och mellan 45 och 64 år gamla.

För kvinnor är det tvärt om. 43 procent av kvinnorna mellan 18 och 29 år samt mellan 30 och 44 år tycker att de kör bättre än snittet, en siffra som avtar i de äldre åldersgrupperna.

Diskutera: Är det du eller din partner som kör?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2013-03-11 15:03
Raphael

Män tror sig gärna köra bäst och många män kör som om de tror sig köra som en Gud, jag har själv mött många sådana män. Att sitta med som passagerare har varit en intressant upplevelse. De trampar på gasen när någon kör om, de ligger för nära framförvarande bil, de blinkar med helljuset när de tycker att framförvarande bil ligger i vägen och så vidare och så vidare. Jag har inte sett någon kvinna bete sig så här faktiskt... det kanske finns, men jag tror personligen inte att det är så vanligt.

#m • Uppdaterat: 2013-03-11 15:41
forrenta

Mina kvinnliga bekanta som jobbar i hemtjänsten här i glesbygden och kör mycket är utomordentligt kapabla bilförare. Det handlar mest om erfarenhet. Det skulle vara intressant att veta om det finns någon typ av olycka där kvinnor är mer representerade? Det här med att "köra av vägen" t.e.x tror jag kanske kan vara en sådan.

#n • Uppdaterat: 2013-03-11 19:05
Focus

Man kan inte jämföra dagens kvinnor med dem som endast fick köra när maken tagit några järn och satt brevid och förklarade alla fel hon gjorde. Numer är kvinnor lika duktiga eller lika dåliga som män att köra, det är häpnadsväckande vilka generaliserande påstående vissa kommer med.

#o • Uppdaterat: 2013-03-11 21:30
Roy J

Raphael, jag vet faktiskt en kvinna som tutar på allt som hon upplever vara i vägen. (Faktiskt mer än den där Nisse.) Hon är synnerligen dålig på att tolka de framförvarandes beteenden, att se vad som eventuellt kommer att hända, att se varför de gör som de gör. Hon kör för övrigt själv väldigt oförutsebart, även om man sitter bredvid.
Dottern däremot kör utmärkt. Förutseende och brukar se lite besvärad ut när hon åker med mor sin.
Det här bevisar fortfarande ingenting. Vi kan nog alla hitta märkliga beteenden som ofta är undantag. Det är ju främst därför vi märker och kommer ihåg dem - inte för att de är kategoritypiska.

Forrenta, jag tvivlar på att kvinnor oftare skulle köra av vägen än män. Du tänker förmodligen inte på dem som somnar bakom ratten (där vet jag i alla fall två män som gjort det mer än en gång), utan de där missbedömningarna i låg fart. Men även där kommer jag endast på en kvinna, men väl tre män.
Återigen så bevisar detta ingenting. Det är ju inte precis något statistiskt säkerställt urval i tillräcklig omfattning.

#p • Uppdaterat: 2013-03-11 23:00
Raphael

" Män är oftare än kvinnor inblandade i trafikolyckor. Män kör fortare, släpper inte gärna fram andra trafikanter, ställer större krav på framkomlighet och håller kortare avstånd till bilen framför. Trots att män i allmänhet kör mer och därmed har större erfarenhet så råkar de ut för fler olyckor. De verkar inte ta vara på sin erfarenhet, samtidigt som kvinnor verkar kunna kompensera sitt lägre antal timmar bakom ratten.

Om man jämför män och kvinnor i samma ålder, som haft körkort lika länge och kört lika mycket, hamnar män i olycksstatistiken 1,5 gånger oftare än kvinnor.
"

http://www.ntf.se/trafikeniskolan/teman/fart/default.asp?RecID=45927

(jag anser personligen att köra säkrare innebär att man kör bättre, det är bättre att köra säkert än att köra farligt och ta risker).

#q • Uppdaterat: 2013-03-12 13:10
hultarn

Focus har en bra poäng. Förr var det nästan bara männen som körde, medan frugan körde hem när maken tagit några supar.
Det blev kanske 10 mils körning om året, inte undra på att min f.d. svärmor krockade med hönshuset...

Idag är läget annorlunda. Jag åkte för övrigt med en man igår kväll, han körde över 100 genom industriområdet (där det är 50), använde inte blinkersen en enda gång, och var allmänt stressad trots egen utsago om att han inte hade bråttom...
Och han är ändå över 60..

#r • Uppdaterat: 2013-03-09 09:43
milkylainen

Håller inte alls med om att jag kör bättre när jag blev äldre.
Jag körde som bäst när jag var runt 25.
100% koll på trafiken. Blixtsnabbt informationsflöde i huvudet, exakta avvägda beslut.
Även om jag körde mer aggressivt då så gjorde iaf jag i praktiken inga fel.
Idag är jag klart fegare, litar mindre på bilen, missar fler saker i trafiken. Är slöare och mer loj bakom ratten efter alla tusen mil man kört. Besluten tar längre tid och har klart större säkerhetsmarginaler.

Skulle jag påstå att jag är bättre teknisk förare idag? Absolut inte.
Skulle jag påstå att risken är mindre för olycka idag? Kanske, kanske inte.

Jag ska tillägga att jag aldrig krockat eller haft ett försäkringsärende, peppar peppar.
Om det vore så att man skulle vara bättre förare som äldre, skulle alla formel1-förare vara runt 55.
Det kommer inte att hända. Man är klart snabbast i huvudet runt 25 års ålder.

#s • Uppdaterat: 2013-03-10 14:32
milkylainen

Rille_L:

Bra bilförare är inte samma sak som säker bilförare. Visst, det finns ett mått av båda i båda kategorierna. En bra bilförare har ett mått av säkerhetstänk och en säker bilförare har en portion teknik i sig också.

Bra för mig är helt baserat på teknik. Artikel-titeln är korrekt. Kvinnor kör säkert. Det är inte samma sak som bra eller som jag väljer att tolka det, teknisk hantering av bilen.

Därav min kommentar. Du är som bäst på att hantera alla former av reaktioner och informationsflöden när du är runt 25 års ålder. Det gäller den absoluta majoriteten av sporter, inklusive bilsport.
Erfarenheten gör dock sitt till en bra förare.

_Jag_ var som skarpast i sinnena runt 25 års ålder. Däckfäste på gränsen, bromspunkter etc. Allt är tydligare i den åldern. Det är som att huvudet hinner med mer data och man får en klarare bild/känsla av det som händer.

_Jag_ var en tekniskt bättre förare när jag var 25. Så jag håller inte med artikeln där. Jag tror inte ett skvatt på att man är bättre förare som 55 åring jämfört med 25 åring. SÄKRARE förare däremot. Det är en helt annan femma.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.