Nästa artikel
Provkörning: Volkswagen Golf (2012)
Provkörning

Provkörning: Volkswagen Golf (2012)

Publicerad 28 november 2012 (uppdaterad 8 maj 2014)
Nu är den här – sjunde upplagan av Volkswagen Golf, bilen som gett namn åt en hel storleksklass. På utsidan är Golf försiktigt förändrad, på gränsen till fegt. Men under skalet har det hänt desto mer.

Ändra aldrig på ett vinnande lag. Det tycks ha varit ledstjärnan för designteamet bakom nya Golf, som hanterat ritstiftet ytterst varsamt när den nya generationen av VW:s viktigaste modell togs fram.

Och det är kanske inte så konstigt, om man tänker efter. Att alltför drastiskt forma om den storsäljande folkvagnen skulle kunna sluta med förskräckelse.

Men visst finns skillnader utseendemässigt, även om det krävs ett tränat öga för att upptäcka dem. Fronten är omarbetad, vecken längs karossidorna är skarpare och bakljusen annorlunda utformade. Dessutom har vikten bantats med 100 kilo och den deklarerade bränsleförbrukningen är sänkt med upp till 23 procent.

Jämfört med föregångaren har nya Golf vuxit med sex centimeter på längden och mäter nu 426 cm från till akter. Går man tillbaka till rötterna – ur-Golfen som lanserades 1974 – är det en ökning med nästan en halvmeter! VW Golf kan numera knappast kallas kompakt, utan har snarast tagit ett kliv upp till  lilla mellanklassen.

Det märks bland annat i baksätet, som numera utan större problem rymmer vuxna passagerare. Dessutom är karossen effektivt disponerad och det gör att nya Golf upplevs som en betydligt större bil än vad den faktiskt är.

Förarmiljön är både elegant och innehåller en hel del nya finesser. Väljer man till Master-paketet (à 13 500 kr), vilket de flesta Golf-kunder hittills gjort, ingår både adaptiv farthållare och autombromssystem i priset.

Autobromsen, eller City Emergency Brake, som VW kallar systemet, bromsar automatiskt bilen om föraren inte reagerar inför en hotande kollision i farter upp till 30 km/tim.

Andra nya säkerhetssystem, som är standard på alla Golf-versioner, är ett Pre Crasch-system som ser till att sträcka bälten och stänga sidorutor och eventuell taklucka om bilens sensonser registrerar att en olycka håller på att inträffa.

Hela modellserien är dessutom utrustad med en så kallad multikollisionsbroms som automatiskt bromsar bilen om den blir inblandad i en olycka. Speciellt vid påkörningar bakifrån har det nya systemet potential att göra stor nytta eftersom om det minskar risken för att bilen rullar framåt och krockar med mötande fordon.

Det är inte bara på utsidan nya VW Golf ger ett välbekant intryck. Även körupplevelsen känns igen, fast i en mer förfinad form. Bilen bjuder på rappa, precisa styrreaktioner och är klippstabil böjarna även när den pressas lite utöver det vanliga.

Vid mer normal körning uppskattas den smidiga hanteringen och den fina riktningsstabiliteten. Det senare gör Golfen till en förvånansvärt behaglig bil på långa landsvägsetapper.

Komforten får också tummen upp, såväl nivån på kupébullret som fjädringen är bekvämare än i den tidigare modellen. Samma sak gäller det allmänna kvalitetsintrycket, som skruvats upp ytterligare ett hack i den nya modellen.

En skönhetsfläck på den testbil vi körde – med största dieseln på 2,0 l/150 hk och ett pris på över 240 000 kronor – var att motorn lite ociviliserat skickade upp vibrationer i ratten.

En annan fundering gäller den lågt placerade radarn till den adaptiva farthållaren. Hur  ska den klara svenskt vinterslask och kyla? Den är visserligen uppvärmd, men ändå...

Tyvärr fanns bara de dyraste varianterna av nya Golf på plats vid provkörningstillfället. Bättre hade förstås varit om vi fått tillgång till de versioner som sannolikt blir de mest sålda i Sverige; 1.4 TSI/122 hk och 1,6 TDI/105 hk. De kostar 199 900 respektive 219 800 kronor med Masters-paket.

Allra billigast är Golf 1,2 TSI/105 hk som i grundutförande går på 169 900 kronor (med Masters-utrustning 183 900 kr). Dyrast är fyrhjulsdrivna Golf 2,0 TDI GT 4Motion, med en prislapp på 251 800 kronor. För svenska köpare kan det också vara bra att veta att en kombiversion är att vänta i slutet av nästa år.

En finess med den nya VW:n är att den är byggd på koncernens flexibla MQB-plattform. Den ger utrymme för en rad olika drivlinor och redan i början av 2014 lanseras exempelvis en helt eldriven Golf.

Missa inte testet av nya Volkswagen Golf i Vi Bilägare 17/2012. Där ställs bilen mot Kia Cee'd, Hyundai i30, Citroën C4 och Opel Astra. Tidningen utkommer den 4 december och kommer till prenumeranter under vecka 48.

Diskutera: Vad tycker du om nya Volkswagen Golf?

Testinformation

Modeller i det här testet:

Volkswagen Golf 2.0 TDI GT BMT

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt
Volkswagen Golf 2.0 TDI GT BMT:

PRIS, FRÅN KR: 244 900.
MODELL: Femdörrars halvkombi.
SÄLJSTART: Nu.
MÅTT, CM: L 426/B 179/H 145.
TJÄNSTEVIKT, KG: 1 354.
MOTOR: 4-cylindrig turbodiesel/1 960 cm3. Maxeffekt 150 hk (110 kW), max virdmoment 320 Nm.
KRAFTÖVERFÖRING: Framhjulsdrivning, sexväxlad manuell låda.
PRESTANDA: Toppfart 216 km/tim. Acceleration 0–100 km/tim på 8,6 s.   
FÖRBRUKNING: 4,1 l/100 km.
CO2-UTSLÄPP: 106 g/km.
KONKURRENTER: Ford Focus, Opel Astra, Kia Cee´d, Toyota Auris med flera.

Vad nytt? Hela bilen, även om det knappt syns på utsidan.
För vem? Alla som söker en vettig bil till vettiga kostnader.

Plus: Köregenskaper, teknikinnehåll, ägandekostnader.
Minus: "Feg" design, autobroms kostar extra.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2012-12-01 17:43
Peter E

Jag tycker vibilägare ska radera N-iklas senaste inlägg eftersom det inte innehåller ett enda ord om nya Golfen.
Vilket detta inlägg däremot gjort.

#m • Uppdaterat: 2012-12-01 18:18
mcregor (ej verifierad)

Håller återigen med Peter E för nu börjar N-iklas gå alldeles för långt. Vi som provkört många olika bilar och t ex valt Golf (eller annan bil förutom Opel) är alltså dumma i huvudet och fattar ingenting om man skall tolka N-iklas inlägg.
Tror att många har betydligt öppnare syn än N-iklas men jag kan bara tala för mig själv och för min familj för i valet av ny bil i denna klass blev valet helt kristallklart sen vi provat Golfen - en av de sista bilarna vi provkörde. Jag kan säga att Astra Kombi var en av de allra sämsta när det gäller plats och komfort i baksätet och sönerna (relativt fullvuxna) vägrade att sitta bak i den bilen. Kia Ceed (förra modellen) var rätt OK förutom att körställningen var omöjlig för mig - bara för att ta ett annat exempel. Den nya Ceeden är nog bättre i det avseendet. Den då "nya" Focusen var tyvärr även den sämre i baksätet än den förra modellen av Focus även om den var bättre än Astran. Men man skall inte bara sitta i framsätet på en familjebil - även baksäteskomforten är viktig och den trivs hela familjen med i vår Golf Variant. För oss passade Golfen bra och jag kan säga som tidigare att vi provade nästan allt i klassen och flera av bilarna flera gånger så jag accepterar inte att du kallar mina egna erfarenheter för struntprat N-iklas. Jag accepterar givetvis att andra har andra åsikter men för den delen kan man inte kalla åsikter som inte överensstämmer med sina egna för struntprat och att man själv är den enda sannings-sägaren och att man själv är den enda kunnige. Nu har du nog avslöjat dig rätt rejält N-iklas.

#n • Uppdaterat: 2012-12-02 11:48
FLAC

N-iklas, "tvålade till ganska rejält"? Jag läste också det testet men till skillnad från dig verkar jag läst hela... Du missade nog slutet på texten, jag citerar: "Opel Astra GTC OPC är verkligen med i matchen och nockar sånär kungen. Sett till vardagsegenskaperna gör den det. Komfort, baksäte, bagageutrymme är bättre alltihop. På bana är den också med. Banta några kilo så går varvtiden säkert om Renault också. Det finns lite att putsa på när det gäller körupplevelsen: motorljud, styrning, växellåda - det är okej men inte perfekt.---Renault Megane R.S. är inte bäst allround men det är fortfarande namnet på den mest fokuserade Super-GTI:n där ute.---Kungen är fortfarande kung - men med stor marginal är det inte." i totala poäng fick Opel 28,5 Ford 27,5 och Renault 27. (En rejäl tilltvålning...?) men i ronden Bästa Sportbil slog R till med 28,5 mot O på 24,5 och F med 21,5...
Men det är klart, letar du bästa baksätesutrymme och shoppingvänlighet vinner Opel, men då letar du väl ärligt talat i fel bilkategori...? Köp en Astra 1,7 diesel istället och tuffa till dagis med. I kategorin Super-GTI äger fortfarande Renault RS. Om man läser texten i artikeln...

#o • Uppdaterat: 2012-12-02 17:50
Roy J

Tänkte bara slänga in en kommentar om utseendet på Golfen, trots att tråden verkar ha spårat ur helt och in på en helt annan bana.
Får se om jag läser traven senare.

Lite lustigt att när andra satsar på diverse in- och utbuktningar, vassa veck kors och tvärs och åtminstone skuldror (som Volvo länge värnat om), så kommer Golf med en nästan helt platt sida i ett stycke från c-stolpen (eller snarare plåten) och rakt ner.
Konstaterar, efter att ha läst testet i tidningen, att Golf nu äntligen är värd sitt pris.

#p • Uppdaterat: 2012-12-02 18:37
FLAC

VW vågar väl inte göra några radikala förändringar på Golf, designkonceptet ska följas. Inget fel i det, precis som med Audi A3 tilltalar den avskalade och rena designen många och det håller väl i längden. Se bara på Golf IV som definitivt inte ser lika gammal ut som flera andra modeller från den eran.
Intressant att kamkedjan fått ge vika för rem, kan nog reta många.
Något som verkligen var dags är större bagageutrymme, bra jobbat där.

#q • Uppdaterat: 2012-12-04 11:31
kurrewi

Golfen är en bra bil, men även på den kan kvaliteten variera, lackproblem, rostproblem och motorproblem åtminstone på vissa motorer är väldigt vanligt. Men det är som med Mercedes dom är bra på att hålla käft om sina problem.

#r • Uppdaterat: 2012-11-28 11:58
milkylainen

Risk för rejäla stenskott i radarn?
Trist om det lossnar en dubb i motorvägsfart och åker rätt in i radarn.
Å andra sidan så lär det väl inte vara värre än spräckt ruta... bara inte radarn får spel när den går i delar och tvärnitar eller något intressant.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.