Nästa artikel
Panasonic ska bygga koboltfria batterier till Tesla
Nyheter

Panasonic ska bygga koboltfria batterier till Tesla

Publicerad 18 januari 2021
Batterier utan kobolt ska ge elbilarna bättre rykte och pressa ned kostnaderna.

Flera biltillverkare och batteriföretag experimenterar just nu med olika lösningar för att minska mängden kobolt i elbilsbatterierna. Kobolt bryts i vissa fall under usla förhållanden i känsliga områden.

Nu planerar Panasonic att börja tillverka koboltfria batterier till framtida Teslamodeller. Produktionen skulle kunna komma igång inom tre år, skriver Nikkei.

Koboltfria batterier ska ge elbilarna bättre rykte och miljöprestanda och dessutom vara billigare att tillverka. Men de kan också bli svårare att tillverka på kort sikt innan produktionen skalats upp.

– Om två till tre år kommer vi kunna lansera en koboltfri battericell med hög energitäthet, säger Shawn Watanabe, chef för energiteknologi och tillverkning på Panasonic i Japan.

En kostnadsbesparing på bara några procent skulle göra enorm skillnad för elbilstillverkarna. Batteriet kan i dag stå för omkring 40 procent av bilens pris.

Läs också: Volkswagens nya plan för elbilsbatterierna

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2021-01-18 22:28
Elbilisten

#8 Visste du att kobolt också är en huvudkomponent i vitamin B12 som är nödvändigt för nervsystemets funktion och för att bilda röda blodkroppar?

#c • Uppdaterat: 2021-01-19 14:03
Carl Trefalt

Ja, men det är som del i en större molekyl.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.