Nästa artikel
Nu ryker dubbelkopplingslådan i BMW:s modeller
Nyheter

Nu ryker dubbelkopplingslådan i BMW:s modeller

Publicerad 14 januari 2021
BMW ska ersätta dubbelkopplingslådan DCT med en vanlig automatlåda som ska vara lika snabb.

Det finns många olika sätt för biltillverkarna att utveckla automatlådor. För några år sedan blev de så kallade dubbelkopplingslådorna populära – de skulle locka med snabba växlingar och låg förbrukning.

Men utvecklingen av konventionella automatlådor med så kallad momentomvandlare har knappast stått stilla. Faktum är att BMW snart ska sluta använda dubbelkopplingslådan DCT i samtliga modeller. Det gäller även i M-modellerna.

Den sjustegade DCT-lådan ska ersättas av en åttastegad konventionell automatlåda som är enklare att programmera för låg förbrukning.

En talesperson på BMW uppger för The Drive att den konventionella automatlådan är lika snabb som DCT, har stöd för ytterligare en växel vilket kan ge lägre förbrukning i vissa lägen och dessutom möjliggör fyrhjulsdrift vilket DCT-lådan inte utvecklades för.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2021-01-15 14:01
Apex

Dom ylar när man kör normalt eftersom dom oftast är kopplade till motorer som verkar sakna vridmoment helt och hållet. Men visst, inte sällan man ser Toyota Hybrider ta 2-5 arbetsdagar på sig för att nå önskad hastighet, då ylar dom väl inte.

#m • Uppdaterat: 2021-01-15 18:36
Pi

Såg idag en biltest i TV där bl a en Leon TSI/150 med DSG7 var med och dom var väldigt nöjd med den drivlinan och då inte minst DSG-lådan. Och de olika VAG-modeller jag kört under senare år med DSG har alla varit väldigt trevliga så dom har nog helt klart utvecklat konceptet. Jämfört med t ex Corollas nuvarande (mindre) drivlina så är det ju skillnad som natt och dag - beror antagligen till stor del på turbo-bensinarnas väsentligt högre vridmoment som gör att dessa kan hålla ett klart lägre varvtal vid motsvarande acceleration. Sen är säkert Corollan lite snålare speciellt vid stadskörning men allt är inte bränsleekonomi.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.