Nästa artikel
Polisen om mobilförarna: ”De blir fler – väldigt allvarligt”
Nyheter

Polisen om mobilförarna: ”De blir fler – väldigt allvarligt”

Publicerad 28 december 2020
Personen på bilden har inget med artikeln att göra.
Polisen har ofta svårt att hitta bevis mot förare som pillar på mobilen.

Att hålla mobilen i handen kan sedan några år ge bilförare böter på 1 500 kronor. Men om körningen påverkas på ett farligt sätt – till exempel vinglar fram och tillbaka för att föraren suttit och fipplat med mobilen – kan det ge värre påföljder.

Det säger Håkan Klingborg, trafikpolis i region Väst, i Vi Bilägares podcast. Du kan lyssna på avsnittet här ovan eller läsa intervjun nedan.

– Då kan det bli vårdslöshet i trafik. Det blir rapport till åklagaren för det är allvarligt. Men att bara hålla i mobilen ger böter, och det gör vi ganska ofta numera. Det har ökat trots att lagen kom. Den nya generationen är uppvuxen med sina telefoner. 

Polisen har ibland svårt att bevisa att någon använt mobilen.

– Som polis måste jag ha sett någon sitta med mobilen, annars kan jag inte göra något. Det blir oftast i våra civila bilar eller på motorcykel som vi kan avslöja detta, med våra målade bilar slänger de ned mobilen i knät. Men detta är ett problem som ökar, det blir inte mindre i alla fall.

Vad är det folk gör med sina mobiler i bilen?

– Oftast är det ett telefonsamtal och nuförtiden sitter inte förarna och håller i telefonen mot örat utan de pratar i högtalartelefon. Snapchat är heller inte helt ovanligt.

Läs också: Trafikpolisens varning: Vanlig miss kan kosta dig körkortet

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-12-28 08:13
bejje

Om det ofta är telefonsamtal, hur svårt ska det vara att nyttja bilens handsfree?
Visst, det finns väl fortfarande gamla bilar därute som inte har det, men de flesta som inte är supergamla har väl det?
Så varför verkar det finnas ett motstånd mot att använda den?

#2 • Uppdaterat: 2020-12-28 08:19
Stefan Eriksson

Mobiltelefonen har skapat ett beroende hos många, på liknande sätt som cigaretter och alkohol etc. Missbrukare måste vara tillgängliga jämt och kolla sin telefon, känner flera och ser det dagligen ute, på restauranger, lekplatser! badplatser! i bilen!
Det borde gå att med modern teknik ha någon form av störning eller filter i bilarna eller i telefonerna som gör att det inte går att prata i mobil när du kör.

#3 • Uppdaterat: 2020-12-28 08:57
Jarl Karlsson

Kör om en mopedbil...

#4 • Uppdaterat: 2020-12-28 09:08
Jallemet

Telefonsamtalet är ol' skol numera, snapchat, facetime och bildsamtal via messenger är det som används idag samt en hel del smsande.

Synd att trafikpolisen är ett minne blott, dom skulle ha fullt opp dygnet runt numera.

Många fler trafikkriminella än bara telefontöntar bl.a med släpvagnar som kör för fort och/eller dåligt säkrad last och tveksam belysning (allt detta ser jag dagligen). Stopplikt, lämna företräde och högerregeln är också sånt som många struntar i.

Hastighetsöverträdelser är mer en regel än undantag, det är anarki i trafiken idag.

#5 • Uppdaterat: 2020-12-28 09:57
1

En del struntar i att det är olagligt med mobiltelefonen nä de kör, en del struntar i att hålla hastighetsbegränsningarna, en del struntar i att hålla avstånd för att bromsa en pandemi. Handlar bara om att alltför många folk inte har viljan att göra konsekvent rätt.

#6 • Uppdaterat: 2020-12-28 10:32
mso 1000

Många är så jäkla dumma och vägrar använda ny teknik.

#7 • Uppdaterat: 2020-12-28 10:50
Pi

En IVA-sköterska sa nyss på TVn det jag själv också sagt många gånger att idag är det bara jag, jag, jag... Det börjar tyvärr genomsyra stora delar av samhället - trafiken eller sjukvården (Corona) är sak samma.
Jallemet - du glömde den vanligaste trafikförseelsen nämligen att inte använda blinkersspaken när man skall göra detta....

#8 • Uppdaterat: 2020-12-28 11:07
Thommys

mso 1000: Neofobi.

#9 • Uppdaterat: 2020-12-28 11:40
LC4ever

Hur kan det komma sig att polisen kan stå med en laser-pistol och ta hastighetsbrott, men inte hantera en systemkamera med ett bra objektiv.
Det hade varit så lätt för polisen att ställa sig utmed en gata och fotografera alla som håller en telefon bakom ratten, sedan längre fram vinka in dessa och ge böter. Inget snack, bevis finns då.
Det är bara en ovilja från polisen att agera mot andra brott än hastighet, vilket har blivit det enda man bryr sig om.
Men visst, vill man lägga ner trafikpolisen och låta anarki råda på vägen, gör det, men kom inte dragande med någon noll-vision samtidigt.

#a • Uppdaterat: 2020-12-28 11:47
Jallemet

Blinkers använder inte ens polisen.

Enligt en artikel (SVT) från 2016 så bryter varannan bilist mot lagen, det har knappast blivit bättre.

Mopedbil med AM kort bådar inte gott för framtiden heller, den som ska köra ett motordrivet fordon i trafiken ska genomgått komplett körkortsutbildning. Punkt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.