Nästa artikel
Bilvärldens bästa finess – enligt läsarna?
Läsarfrågan

Bilvärldens bästa finess – enligt läsarna?

Publicerad 24 december 2020
Nu är det upp till dig – kommentarsfältet är öppet!

Läsarfrågan är en möjlighet för er läsare att säga vad ni tycker. Kommentarsfältet är öppet.


Biltillverkarnas listor över tekniska finesser verkar bara bli längre. Att få tag på en ny bil som inte har dödavinkelnvarning, uppkopplat infotainmentsystem och adaptiv farthållare är ganska svårt.

Men frågan är hur många av finesserna som bilägarna faktiskt använder till vardags – och verkligen har glädje och nytta av?

Vissa värdesätter komfort och säkerhet och lägger därför pengarna på massagestolar eller dödavinkelnvarning. Andra struntar helt i det och satsar på ett sänkt sportchassi istället.

Nu är det upp till dig – vilket är den bästa tekniska bilfinessen enligt dig, som du själv älskar att använda till vardags? Skriv i kommentarsfältet!

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2020-12-24 11:30
Corgie

AC utan tvekan.

#m • Uppdaterat: 2020-12-24 11:42
Henrik M

En riktig klimatanläggning och allt sådant ser jag som en självklarhet sen minst 20 år tillbaks så det tänker jag inte nämna här, däremot körde jag för ett par veckor sen en bil helt utan varken adaptiv farthållare eller lane keeping i 40 mil ungefär, där kan man ju säga att man blivit bortskämd under de sista 5-6 åren.....aldrig mer en bil utan sådant om den ska vara för vardagsbruk.

#n • Uppdaterat: 2020-12-24 12:54
N-iklas

Check-kontroll som talar om om det är några fel på bilen, som ex. någon strålkastare eller bakljus som inte brinner varje gång man startar.
Gammal finess från 80-talet med det är inte sämre för det.
Samma sak med en instrumentering som drar igenom alla funktioner ett ögonblick vid varje start så man ser att allt fungerar.
Säkerhet kommer före enbart komfort.

Sedan en aerodynamik som håller bilen ren så man slipper ta i smutsiga dörrhandtag är ju en stor finess på vintern, som inte är allmänt förekommande.

#o • Uppdaterat: 2020-12-24 13:06
Henrik M

Finns väl inte en endaste bil idag som inte säger till ifall en lampa eller liknande är trasig?! Skulle säga att dagens bilar säger ifrån mer och bättre än gamla bilar gjorde, idag kan man se lufttrycket utan att åka till macken och ta den smutsiga mätaren där och sätta sig ner och skruva bort ännu smutsigare ventilhattar....förr var du tvungen kolla stickan för att se om det var för lite olja, det säger bilen själv ifrån om nu. Så jag skulle säga att alla bilar idag har checkkontroll och att den idag är betydligt mer utvecklad än den var på 80-talet.
Bättre instrumentering idag med oftast då man själv kan skräddarsy vad man vill se istället för att matas med sådant som är totalt ointressant för vissa.
Handtag som inte blir smutsiga när man ska ta i dem kommer mer och mer nu med de infällbara, de på min bil är alltid rena där man lägger handen oavsett hur skitig bilen är i övrigt.
Jag kan helt ärligt inte komma på mycket alls jag tyckte var bättre med bilarna förr rent funktionsmässigt.

#p • Uppdaterat: 2020-12-24 18:19
Audi A5 SB

Henrik, ryggmärgsreaktion? N-iklas nämnde inte Opel ö.h.t. i #23 ;-)

Men som svar på frågan, AC - för bekvämligheten (och säkerheten). Men talar vi minskat lidande och minskad död, så blir det autobroms. Den har, efter ABS och ESP, gjort så mycket för mänskligheten att den t.o.m. kan nämnas på själva julafton.

#q • Uppdaterat: 2020-12-24 19:02
Henrik M

Audi: Jag vet, jag fick ta fram stegen o lite färg om du förstår....
Reagerade mer på att han försökte få det att låta som det var nåt som funnits förr men nu är borta.

#r • Uppdaterat: 2020-12-24 19:18
Uffeeh

Finns mycket men ska det vara något som används till vardags, d v s varje gång jag använder bilen så är det AC och adaptiv farthållare.

#s • Uppdaterat: 2020-12-24 19:29
Elbilisten

Adaptiv farthållare. Norsk autopassbrikke till bompengeordningen. Snabbladdning.

#t • Uppdaterat: 2020-12-24 23:10
107Carlsson

Ni ungdomar har ingen aning om hur det var förr. Jag har haft körkort i 58 år och klarat mig alldeles utmärkt utan adaptiv farthållare men skulle inte vilja vara utan servostyrning.

#u • Uppdaterat: 2020-12-24 23:18
Henrik M

107Carlsson: Man klarade sig bra med en 32-tums tv och knapptelefon med, men bara för att nåt var bra vid ett tillfälle är det ju inte "bra nog" för alltid. Standarder förflyttas framåt/uppåt.....

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.