Nästa artikel
Efter hårda kritiken: Nu stoppas förslaget om export av miljöbilar
Nyheter

Efter hårda kritiken: Nu stoppas förslaget om export av miljöbilar

Publicerad 18 december 2020
Regeringens plan för att stoppa elbilsexporten sätts på paus efter en totalsågning av i princip alla remissinstanser. Nu ska ett nytt förslag tas fram.

De senaste åren har exporten av miljöbilar från Sverige ökat snabbt. Köpare som slår till på en elbil eller laddhybrid kan kassera in den statliga bonusen och sedan sälja bilen utomlands där efterfrågan är högre.

För att stoppa exporten föreslog regeringen en lösning där bilens bonus blir kvar, men att den måste betalas tillbaka om bilen exporteras inom fem år. Men det är den första ägaren som blir återbetalningsskyldig – oavsett vem som äger bilen när den exporteras.

Kritiken lät inte vänta på sig, och den blev inte nådig. Kritikerna hävdade att försäljningen av både elbilar och laddhybrider i princip kommer stoppas helt eftersom många köpare skulle vara rädda att bli återbetalningsskyldiga om de behöver sälja bilen.

Nu stoppas förslaget tills vidare, uppger Dagens Industri. I princip alla remissinstanser har sågat förslaget och beskrivit det som orimligt. Det nya systemet träder alltså inte i kraft vid årsskiftet som var tanken.

”Innan vi beslutar om nästa steg krävs en noggrann genomgång av alla remissvar och kritik. Vi räknar med att ge besked om en uppdaterad tidsplan i början av nästa år”, säger Martin Larsson, kansliråd på miljödepartementet, till Di.

Läs också: Svidande kritik mot miljöbilsförslaget: ”Helt orimligt”

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-12-19 13:47
Lasse L-on

Prestigelös: Jag kan hålla med om problemen som uppkommer med en styrning av bilköparna. RUT och ROT är dåliga exempel som du påpekar. Jag anser att styrning kan vara bra om det görs så att fusk inte uppkommer eller är minimerat. Det borde kunna gå att lösa på bättre sätt. Jag är kritisk till att elbilar skattebefrias helt. Alla behöver betala bilskatt efter hur mycket man använder vägarna och bilens tyngd eller vad som är relevant.

#c • Uppdaterat: 2020-12-19 17:22
Styggavargen

Håller med Prestigelös 100%, pengarna hamnar ALDRIG på rätt ställe.

#d • Uppdaterat: 2020-12-20 07:40
CEAT

Man skulle nästan vilja veta vem som kom med den hör dunma idén om att den första köparen ska straffas för vad ägare 2, 3 eller 4 väljer att göra med bilen. Ska fortkörning ingå då också? Eller felparkering? Oavsett om miljöbilar exporteras eller inte så handlar det i slutändan om vårat klimat. Om fler väljer el så spelar det ingen roll i världen var du kör den. Når elbilarna blir fler än diesel/bensin så kommer givetvis elbilisternas fordonsskatt att höjas, det här priset på 360:- per år kommer bara finnas några år till så oroa er inte. Det borde vara så att företaget för sina fordon meddelar vad priset ska vara, sedan ska det räknas in tull och skatt men priset ska vara lika över hela världen på olika produkter i sin grund. Det är ruskigt fult om man höjer priset för att det finns ett bonus system. Är man en en sådan handlare så säger jag bara till er köpare att INTE handla hos en sådan. Sålänge vi betalar parasiter så kommer dem finnas kvar.

#e • Uppdaterat: 2020-12-21 13:01
LLGC

Dåligt med konkreta förslag istället för bonus/malus. Någon? Dessutom så är inte Sverige ensamma om bonus /malus utan de flesta länder i EU har samma regelverk. Dessutom höjs nu bonusen och höjd skrotningspremie i flera länder tex. Frankrike för att bekämpa luftföroreningar i bla Paris.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.