Nästa artikel
Mercedes tror inte på Volvochefens idé om bensinförbud
Nyheter

Mercedes tror inte på Volvochefens idé om bensinförbud

Publicerad 10 december 2020
”Det har aldrig varit den bästa strategin att diktera för ingenjörerna vilken som är den bästa tekniska vägen att nå utsläppsmålen”, säger Ola Källenius.

Det är inte så vanligt att chefer för biltillverkare går ut och önskar sig ett konkret förbud mot att sälja bensin- och dieselbilar. Men det uttalandet kom Volvo Cars-chefen Håkan Samuelsson med i förra veckan.

Han tror därmed mer på ”piska” än ”morot” för att sänka utsläppen från nya bilar. Enligt honom ”hör förbränningsmotorerna till det förflutna”.

– Ingen kan bygga en framgångsrik och lönsam affär genom att förlita sig på incitament. Även om tillfälliga subventioner kan hjälpa till att uppmuntra industrin att utvecklas åt rätt håll kan det vara effektivare för regeringar att sätta en tydlig agenda mot en eldriven framtid, sa Håkan Samuelsson på en konferens anordnad av Financial Times.

Men Ola Källenius, som är chef på Mercedesägaren Daimler, håller inte med. På det digitala eventet Stora mobilitetsdagen som anordnades av Dagens Industri förklarade han varför.

– Höga mål och ambitioner för koldioxidreduktion är viktigt. Att försöka uppnå målen i Parisavtalet är en grundförutsättning för Daimlers strategi. Men det har aldrig varit den bästa strategin att diktera för ingenjörerna vilken som är den bästa tekniska vägen för att nå dit, sa han.

Kunderna får välja

Mercedes har precis som konkurrenten BMW fokuserat på en strategi som kallas ”power of choice”, och som går ut på att låta bilköparen välja vilken teknologi som passar bäst istället för att tillåta och förbjuda enskilda drivlinor.

Trots det har flera länder redan satt ett slutdatum för försäljningen av nya bensin- och dieselbilar. Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) verkar delvis vara öppen för den typen av lösning.

– Just nu är vår snabba omställningstakt ett bättre sätt att jobba på men Håkan är något på spåren ändå, det är ingen tvekan om det. Det återstår att se om vi kommer att behöva den typen av politiska beslut eller om vi ändå ser en tillräckligt snabb omställning, sa han på Dagens Industris konferens.

Läs också: Volvochefens tuffa uttalande: Förbjud förbränningsbilar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-12-10 07:49
Thommys

Tror att Mercedes, liksom BMW, jobbar i egen sak. De lever mer än Volvo på vilken motor som sitter under huven.

#2 • Uppdaterat: 2020-12-10 08:15
saabnisse

Tycker att det här är ett betydligt vettigare uttalande än vad Volvos kinesiska lakej kom med.
Att bromsa den tekniska utvecklingen med förbud har alltid varit bakåtsträvarnas favoritmetod, men det har sällan medfört något bra

#3 • Uppdaterat: 2020-12-10 08:55
Jarl Karlsson

Idag får jag min nya ID.3 ska bli spännande! Skönt att slippa dieselbilen

#4 • Uppdaterat: 2020-12-10 09:34
Mattse

Låta ingenjörerna själva bestämma??? Åt vilket håll tror ni då att det går?

Mercedes har flera tusentals anställda ingenjören inom förbränningsmotorutveckling varav ett stort antal olika professordoktorer som är experter på de allra minsta som sker i motorn när det gäller förbränning, gasexpansion, insprutningsflöde etc. Enormt värdefulla kunskaper hos en fossilmotortillverkare men värdelösa hos någon som tillverkar elmotorer.

Vilken riktning tror ni dessa personer föredrar att Mercedes tar, om arbetslösheten knackar på dörren? 100% av dem lär garanterat välja att fortsätta med förbränningsmotorer.

Innerst inne vet säkert alla dessa ingenjörer att en omställning till el krävs i framtiden för att nå utsläppsmålen. Men i valet att för tillfället rädda miljön eller den egna plånboken, så kommer den senare alltid att dra det längsta strået. Jobbet idag, miljön i morgon...

#5 • Uppdaterat: 2020-12-10 09:44
saabnisse

Mattse du kan inte vara säker på att en elektrifiering ger en mindre miljöbelastning totalt än en förbränningsmotor som är optimerad för låga utsläpp, Det finns heller inte något som innebär att förbränningsmotorn behöver drivas med fossila bränslen.
En förbränningsmotor som använder biogas kan ha lägre utsläpp än en elbil.

#6 • Uppdaterat: 2020-12-10 09:50
CEAT

Haha.

#7 • Uppdaterat: 2020-12-10 09:56
Hans Berglund

Det går ju inte i Norrland det finns inte infrastruktur för något annat än diesel o bensin, det vore ju idiotiskt att förbjuda biltrafik på halva ytan av Sverige

#8 • Uppdaterat: 2020-12-10 11:18
Henrik M

Hans: Kika plugshare.com, finns gott om laddplatser där uppe. Finns många som åker helelektriskt redan i Norrlands inland utan problem. Tror mer att du ser det du vill se istället för att se verkligheten.

#9 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Volvo valde ju tidigt att satsa på downsizing av sina motorer, till mångas nedlåtande nöje.
MB bla valde att fortsätta satsa på, i huvudsak, stora fossildriva motorer eftersom premiumbilar "måste" ha detta attribut för att kunna fortsättas betraktas som premium.

Resultatet ser vi nu...

#a • Uppdaterat: 2020-12-10 11:24
Simon no1

Klart han inte tror på det, han måste ju försvara deras felsatsning på diesel :)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.