Nästa artikel
Uber säljer självkörande satsning till Aurora
Nyheter

Uber säljer självkörande satsning till Aurora

Publicerad 9 december 2020 (uppdaterad 9 december 2020)
Samåkningsföretaget gör sig av med den olycksdrabbade verksamheten med förarlös teknik.
Amerikanska Uber Technologies säljer sin avdelning för självkörande bilar till startupen Aurora, som bland annat samarbetar med Volkswagen och Hyundai kring att ta fram autonom teknik till deras bilar. Samtidigt får Uber andelar i Aurora och en plats i styrelsen. 

Uber, som bland annat fått stöd av och samarbetat med Toyota och Volvo, har kämpat med sin utveckling av självkörande bilar sedan starten 2015. Bland annat har Google-ägda självkörningssatsningen Waymo stämt Uber för stöld av immateriella rättigheter och 2018 körde en av Uber modifierad Volvo XC90 på en person som avled av skadorna i Arizona. Detta efter att teknikern i den självkörande bilen varit ouppmärksam och Volvos standardmonterade säkerhetssystem kopplats bort. Efter dödsolyckan stoppades Uber från testverksamhet med självkörande bilar i Arizona. 

Aurora skriver om förvärvet av Ubers avdelning på sin blogg och säger att de i första hand kommer att fokusera på utvecklingen av självkörande lastbilar och förarlösa varutransporter men att de senare också kommer att rikta in sig på autonom teknik i personbilar.   

Diskutera: När tror du att självkörande fordon blir verklighet i trafiken?

 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-12-09 09:53
LeifV

Det är nog ett smart beslut. Det lär ta åtminstone ytterligare 20-25 år av löpande teknikutveckling innan man kan börja tala om självkörande bilar. Det största problemet är att tekniken till 100% måste kompensera för människans brister, 99,9% duger inte... -det har redan testats och vi vet att teslaförare blir ett huvud kortare, folk blir överkörda.

#2 • Uppdaterat: 2020-12-09 16:04
Carl Trefalt

Självkörande lastbilar låter farligt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.